Paylaş
Pozitif makro veriler yurtdışı piyasalara alım getirdi…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Önceki gün ABD’de yayınlanan ve tahminleri aşan şirket karlarının, geçmiş yazılarımda da belirttiğim üzere özellikle düşük tutulan beklentiler sonucu alım amacıyla kullanılma uyanıklığının, tahminlerden daha iyi gelen konut başlangıçları ve işsizlik maaş başvuruları verileriyle birleştirilmesi dün global çapta borsalarda yükselişin ana sebepleri oldu. Yurtiçinde ise, not artırım beklentilerinin sürdürülüyor olmasının yanı sıra yakın çevre ülkelerdeki istikrarsızlık ve/veya makroekonomik koşullardaki zayıflığın devam etmesinin tam tersi şekilde iyileşmesini sürdüren Türkiye piyasasını ön plana çıkartması İMKB’de yine alıcılı seyirle birlikte TL bazında zirveden kapanış yaşanmasını sağladı.
Bankalar hedef fiyatlarına ulaştı…
Türkiye’yi BB (Durağan) kredi notu ve yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında değerlendiren S&P’nin yerine stratejik bir kararla, Ba1 (Pozitif) notu ve yatırım yapılabilir seviyenin sadece 1 kademe altında gösteren Moody’s’in tercih edilmesi, son yayınlanan cari açık, enflasyon, sanayi üretimi gibi makro verilerin cari açığın daraldığını, enflasyonun gerilediğini, sanayi üretiminin canlandığını göstermesi doğrultusunda, 2013 yılı ilk yarısında not artışı geleceği beklentisi yaratmasının pozitif havası, İMKB-100 endeksini muhtemelen dolar bazındaki 51.000 direncine kadar taşımaya devam edecektir (kurun şu anki seviyesi ile TL bazında yaklaşık 90.000’e denk geliyor). İlk etapta %6 gibi sınırlı bir yükseliş potansiyelinin bulunması, bankacılık sektörü kağıtlarının şu an itibarıyla hedef fiyatlarına ulaşmış olması, 2013 yılındaki kar marjlarının sınırlanacak olması, 4.çeyrekte faizlerdeki gerilemenin karlılığa yönelik pozitif fiyatlandırmasının yapıldığını düşünmemiz, Rekabet Kurulu’nun sektördeki 11 bankaya yönelik soruşturmasında savunmaları Şubat ayının son haftasında alacak olması doğrultusunda artış bu aşamadan sonra bankacılık hissesi alınabileceğini düşünmüyor ve sektördeki fiyatları kısa vadeli getiriler açısından makul ve cazip bulmuyorum. Bu nedenle, olası yükselişin devam etmesi halinde bu hareketin diğer hisselere kayması gerektiğini düşünüyorum ama böyle bir durum ise piyasa tecrübelerine bağlı olarak “yükselişin son aşaması” anlamına geleceğinden bu dönemde doğru hisse seçiminde bulunmak elzem olacaktır. Bu kapsamda, 16 Ocak’ta yazdığım yazıda yer alan hisselere bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Bugün piyasalardaki haber akışı sınırlı diyebilirim. Bu sebeple, yurtdışı borsalarda güne yön verebilecek gelişmeler olarak, ABD’deki Morgan Stanley bilançosu, tüketici güveni ile İngiltere’deki perakende satışlar olacaktır. İMKB’nin pozitif ayrışmasını sürdürüyor olması nedeniyle, ne zaman dış piyasalara paralel seyre dönebileceğini şu an itibarıyla söylemek güç. Mevcut durumda, kar realizesi sinyali veren bir durum olmaması nedeniyle şu aşamada hisse pozisyonları en azından 86.500’e kadar korunabilir.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AKFEN, AYGAZ, ISCTR, THYAO, TCELL
Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
TCELL (Hisseye beklenen etkisi, “sınırlı POZİTİF”): Şirket, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve mobil iletişim altyapısı bulunmayan nüfusu 500`ün altında olan 1.799 yerleşim yerinde kapsama sağlanması ve 3 yıl işletilmesine ilişkin ihalede en düşük teklifi (KDV hariç 312,77 milyon TL) verdi. (KAP)
Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (İspanya) Kasım ayı sanayi siparişleri açıklanacak
11:00 – (İtalya) Kasım ayı sanayi siparişleri açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Aralık ayı perakende satışlar açıklanacak
14:15 - (ABD) Morgan Stanley’in bilançosu açıklanacak (Beklenti: 0,26 $)
16:55 - (ABD) Ocak ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi açıklanacak (Beklenti: 75,0)
18:00 – (Türkiye) Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin %100 oranındaki kamu hissesinin “Blok Satış” yöntemi ile özelleştirilmesi için açılan ihalede son teklif verme tarihi
Paylaş