ABD faizleri bir adım önde…

Gerek yurtiçinden gelen haber akışı gerekse ABD’de FED açıklamaları ve tahvil faizlerinin yükselişe geçmesinin...

Haberin Devamı

Gerek yurtiçinden gelen haber akışı gerekse ABD’de FED açıklamaları ve tahvil faizlerinin yükselişe geçmesinin global likiditenin yönünü ABD’ye çevirerek gelişmekte olan ülke piyasalarından para çıkışına yol açmasıyla bir süredir Borsa İstanbul’daki hareketin 1 ileri 2 geri olmasını beklediğimi, bu kapsamda da 77.000 aşılmadıkça yeni pozisyon açılmasının riskli olduğunu ifade etmekteydim.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Geçen hafta enflasyonun negatif sürpriz yaparak bu görüntü desteklemesinin yanı sıra ABD tarım dışı istihdamının da yukarı yönlü revizelerle benzer şekildeki seyri, BIST’in iyiden iyiye ayı piyasasına girdiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle, gelinen aşamada pozisyon yapılandırırken ve/veya yeni pozisyon açarken ABD 10 yıllık faizlerinin gidişatı ile makro veriler daha fazla önem kazanacaktır düşüncesindeyim.

Öyle ki, ABD 10 yıllık faizlerinin bu yükselişini sürdürerek %3’leri aşması halinde, paranın alternatif rotasında bu durumdan en fazla etkilenecek ülkelerin ilk sıralarında Türkiye’nin görülmesi ve S&P’nin geçen haftaki raporunda da bu duruma değinilmesi Borsa İstanbul’un işinin hiç de kolay olmadığını gösteriyor. Gelişmekte olan ülke karşılaştırmalarında Türkiye’nin Brezilya ile kıyaslanmasında her iki ülkenin gösterge faiz - enflasyon marjına bakıldığında; şu an Breziya’nın 2,0% (gösterge faiz 8,0%, yıllık enflasyon 6,0%), Türkiye’nin -3,8% olması (gösterge faiz 4,5%, yıllık enflasyon 8,3%), son dönem kur yükselişinin birkaç ay sonrası enflasyonunu yukarı yönde iterek bu marjın korunabileceğini göstermesinin yanı sıra ABD faizlerinin daha cazip seviyelere yönelmesi daha düşük risk garanti getiri açısından likiditenin ABD’ye yönelmesi, Borsa İstanbul açısından risk oluşturan bir ortam diyebilirim.

Bu kapsamda, özellikle yılsonuna kadarki periyotta ABD 10 yıllık faizleri ile makro verilerinin daha fazla ön plana çıkması sözkonusu olacaktır. Makro veriler iyi gelmeye devam ettiği sürece bu durum tahvil faizlerini yukarı iteceğinden, varlık alımlarının hızının azaltılması ve süresinin öne çekilmesi daha fazla konuşulacağından, böylesi bir durumun Borsa İstanbul’a yansımasının da para çıkışı yönünde olması beklenmesi pek şaşırtıcı olmamalıdır.

Bu hafta piyasalarda üç ana konunun takip edilmesini tavsiye ediyorum. Bunlar; i) ABD 2.çeyrek bilançoları, ii) ABD 10 yıllık faizleri, iii) Global makro veriler. Bunların yanı sıra yurtiçinden ise, sanayi üretimi, bankacılık sektörü verileri, cari işlemler dengesi gibi veriler ayrıca etkili olacaktır. ABD’de bugün Alcoa ile başlayacak bilanço sezonunda şirketlerin karlarını daha fazla artırmasının beklendiği anketlerde görülüyor. Bu kapsamda, DJIA şirketlerinin ilk çeyereğe göre %6,3 oranında kar artışı beklentisinin gerçekleşmesi şeklinde bir durumla karşılaşılırsa, bu durum aynı zamanda ekonominin iyileşmeye devam ettiğine dair bir sinyal olarak algılanacağından, sonucunda Borsa İstanbul’a yansımasının negatif olma ihtimalini yüksek görüyorum. Benzer şekilde, ABD 10 yıllık faizlerindeki artış ve/veya makro verilerin iyi gelmeye devam etmesi BIST-100 endeksi açısından “OLUMSUZ”, ABD faizlerindeki düşüş ve/veya makro verilerin kötüleşmesi ise BIST-100 açısından “POZİTİF” olacaktır.

Bu hafta ne bekliyorum?

Tüm bunlar çerçevesinde, bu hafta BIST-100 endeksinin 73.000 seviyesinin üzerinde kalabilmesi büyük önem taşıyor. Şayet 73.000 seviyesinin üzerinde kalınamazsa yeni destek 70.000 olacağından zararına da olsa hisse azaltımına gitmek faydalı olabilir. Aksi halde yukarı yönlü hareketlerde dirençler 75.500 ve 77.000 olarak görülmeli, 77.000 seviyesi aşılmadığı sürece yeni hisse pozisyonu açılmamalıdır. Haftaya yönelik genel kanaatim, 73.000 seviyesinin geçici olarak aşağı yönde geçileceği olup, daha sonrasında tekrar 73.000’e doğru bir atak yaşanacağı şeklindedir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ASELS, ISGYO, TCELL

Bugünkü Genel Kurullar:
YESIL

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Mayıs ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak
11:30 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak
12:30 – (Türkiye) Mayıs ayı bankacılık sektörü verileri açıklanacak
13:00 – (Almanya) Mayıs ayı sanayi üretimi açıklanacak

Yazarın Tüm Yazıları