80.000`i boşa bekleme

Sözde yatırımcılar ABD hükümetinin kapanmasını, varlık alımları ile bağdaştırarak pozitif yönde kullandı…

Haberin Devamı

Sözde yatırımcılar ABD hükümetinin kapanmasını, varlık alımları ile bağdaştırarak pozitif yönde kullandı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ABD’de Başkan Obama’nın Obamacare olarak adlandırılan sağlık reformundan geri adım atmaması, Cumhuriyetçilerin de bu yasa olduğu sürece bütçeyi onaylamayacağı yönünde hareket etmesi üzerine 17 yıl aradan sonra hükümet kapandı ve bu gelişme üzerine Obama dün sert bir konuşma yaparak gelinen durumdan Cumhuriyetçileri suçladı. Gelinen durum itibarıyla piyasaların bu gelişmeleri soğukkanlı ve hatta pozitif algılamasının altında birkaç temel unsurun yattığını düşünüyorum.

Bunlardan ilki, bu gelişmenin kısmen fiyatlara girmiş olması, ikincisi tarafların yakın vadede uzlaşıya varacağının düşünülmesi, üçüncüsü ise bu gelişmelerin Fed’in varlık alımlarını azaltmayı öteleyerek piyasalardaki likiditenin devam etmesini sağlayacak oluşudur. ABD’de hükümetin kapanması gelişmiş ülke borsalarından ziyade gelişmekte olan ülkelerde daha pozitif fiyatlandırmalar yapılmasına neden oldu ki, bu pozitif ayrışmada öne sürülen ana argüman ise varlık alımlarının devam ettirileceği beklentisi idi. Bu kapsamda, BİST-100 endeksi dünü %2,7’lik ciddi bir değer kazancıyla tamamlayarak 76.500’e ulaştı.

Dünkü yükseliş ne kadar gerçekçi?

Dünkü yükseliş iyi güzel de bu yükseliş ne kadar kalıcı ya da gerçekçi? Her şeyden öte esasında işin özü yatırımcıların para kazanma isteği diyebilirim. Mevcut ortamda yatırımcılar, havada bulut var, yağmur yağacak, yağışlara bağlı olarak barajlar dolacak, hidro elektrik santrallarında elektrik üretimi artacak, HES’lerdeki üretim artışı Türkiye’nin enerji maliyetlerini aşağı çekerek cari açığın daralmasını sağlayacak gibi bir örnek üzerinden dahi para kazanma yoluna giderken, ABD hükümetinin kilitlenmesinin varlık alımlarının azaltılması sürecini erteleyeceği ve para bolluğunun bir süre daha süreceği beklentisini kullanmasına pek de şaşırmamak gerek. Fakat burada dikkat edilmesi gereken iki ana nokta olmalı düşüncesindeyim. Bunlardan birincisi, hükümetin kapanması sürecinin daha ne kadar devam edeceği, diğeri ise yaklaşan ve çözülmesi gereken başka bir sorun olan borç tavanı probleminin nasıl çözüm bulacağı olacaktır.

Şayet ABD’de hükümet yatırımcıların beklentilerinin aksine daha uzun süre kapalı kalırsa, bu durum toparlanma sürecindeki ABD ekonomisinde reel sektörün zarar göreceği ve bunun da global ekonomiyi sekteye uğratacağı anlamına gelebileceğinden, basit bir inatlaşma kronik sorunların tekrar ayyuka çıkarak kar topu etkisiyle global düzeye yayılmasına ve ne kadar para basarsanız basın çözüm bulması kolay olmayacak bir problemin doğmasına ve özelde de borsa endekslerinin tepe taklak olmasına neden olabilir. Elbette mevcut durumda böyle bir şey beklemiyorum ama gelişmelerin bir de bu açıdan takip edilmesinde fayda görüyorum.

Borç tavanı sorununda ise, bir süredir telaffuz edilen 17 Ekim tarihine odaklanılmasında fayda olacaktır. Bu tarihe yaklaştıkça ve konuya çözüm bulunamadıkça piyasaların bir de bu açıdan gerileceği aşikar görünüyor. Bütçe konusundaki anlaşmazlıktan daha kolay çözüm bulması muhtemel olan borç tavanı sorununda Cumhuriyetçilerin yine politik açıdan son ana kadar zorlama içerisinde olacağını düşünmem nedeniyle piyasaların önümüzdeki 2-3 hafta rahat olamayacağını öngörüyorum.

Veriler son zamanlarda yaşanan hızlı yükselişleri teyit etmiyor…

Son zamanlarda Borsa İstanbul açısından dikkatimi çeken bir nokta ise, borsaya girdiği söylenen para ile yabancı payındaki artışın BİST-100 endeksindeki yükselişle doğru orantılı olmaması. Bu kapsamda, hatırlanacağı üzere 63.900’den tepki verdikten sonra 65.000’in üzerine çıkan BIST-100 endeksinde son yükseliş hareketi 6 Eylül tarihinde başlamıştı. 5 Eylül’de %62,38 seviyesinde olan yabancı payına karşılık BİST-100 endeksi 66.715 puan seviyesinde idi. Son açıklanan ve 10 iş günü gecikmeli MKK verileri çerçevesinde bu verilerin nasıl değiştiğine baktığımızda, 17 Eylül itibarıyla yabancı payının %62,71’e, BİST-100 endeksinin ise 74.783 puana yükseldiğini görmekteyiz. Diğer bir ifadeyle BİST-100 endeksi %12,1 oranında (8.068 puan) artarken yabancı payı sadece %0,38 oranında artmış.

Bu veri bize yükselişin yabancı payı ile yeterince desteklenmediğini gösteriyor. Ya da piyasada bol keseden atılan “yabancılar alıyor” lafının tam olarak doğru olmadığını ortaya koyuyor. Bu çerçevede ayrıca, Fed’in varlık alımlarını azaltmamasıyla 19 Eylül’de bir ara ulaşılan %7,9’luk haşmetli yükselişin ardından kazanımların korunamayarak yavaş yavaş geri verilmesi, 80.000’in üzerinde kalınamaması ve sonraki günlerde de 77.500’de de tutunulamaması esasında o gün için söylenen Fed beklentisinin gerçekçi olmadığını gösteriyor.

O zaman adama sormazlar mı “madem Fed o gün oluşturulan beklentisi gerçekçiydi öyleyse alımların devamı gelmesi lazımdı ya da en azından 80.000’lerde tutunulmalıydı” diye. Ben dünkü yükselişi de tıpkı bu kapsamda değerlendiriyorum ve son zamanlarda yaşanan günlük yükseliş hareketlerinin abartılı olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda, bir süre daha bu tarzda işlem olmasını beklemem ve trendi orta – uzun vadede yukarı değiştirebilecek marjinal değişiklikler olmaması nedeniyle yatırımcılara dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
EPLAS (Hisseye beklediğim etki: “NEGATİF”): Şirketin Vakıflar Bankası’na olan borcu nedeniyle İzmir Çiğli`de bulunan fabrika binası ve müştemilatı, icra yoluyla ve 44.100.000,00 TL bedelle ilgili banka tarafından satın alındı. Şirket, taşınmazın geri alınması için banka ile görüşmelere başlanacağını ve yasal itiraz yollarının açık olduğunu açıkladı.

TSPOR (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı NEGATİF”): Trabzonspor Futbol İşletmeciliği Ticaret A.Ş., 30.09.2013 tarihinde 5,10 – 5,26 TL fiyat aralığından toplam 767.528 adet TSPOR hissesi sattı ve şirketteki payı %54,07’den %51,00’e geriledi.

YKGYO (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı POZİTİF”): Şirket, Ankara-Çankaya Projesi`nin devam etmesine hukuki bakımdan engel bulunmadığını, Ankara-Çankaya Belediyesi’nin projeyle ilgili düzenlenen yapı ruhsatının kalan 4 yıl, 2 aylık süresinin onaylandığını ve projeyi bitirmek için gerekli çalışmalara hemen başlanacağını açıkladı.

Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı ÜFE açıklanacak
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
15:15 – (ABD) Eylül ayı özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 175.000)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Para Politikası Kurulu ile ilgili basın toplantısı yapacak
16:45 – (ABD) Ağustos ayı New York ISM İş Aktivitesi Endeksi açıklanacak
22:00 – (ABD) Fed Başkanı Bernanke konuşacak
xx:xx – (İtalya) İtalya Parlamentosunda hükümet için güven oylaması yapılacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Tüm Yazıları