Paylaş
Verilerdeki zayıflık global borsa endekslerini besledi…
Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı
ABD’de Ocak ayında sert geçen kış mevsiminin etkisiyle açıklanmaya devam etmekte olan makro verilerin gelişmekte olan ülke piyasaları lehinde gelmesi, geçen haftayı global borsa endekslerinin artıda tamamlamasını sağladı. Yurtiçinde ise, bu durumun yanı sıra İran’la altın ticareti ve Suriye’deki muhalif grupların desteklenmesi çerçevesinde OECD’nin FATF toplantısında Türkiye’ye yönelik negatif bir söylem gelir mi endişesinin Cuma günü %1,75’lik yükselişle atlatılması, Borsa İstanbul’un haftayı %0,42 oranında değer kazancıyla tamamlamasına imkan sağladı.
Bu haftaki hareketin 65.000’i aşma yönünde olması yüksek bir ihtimal…
BIST-100 endeksinin 65.000 direncini aşmakta zorlanmasına karşılık, ABD’deki verilerinin gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahını destekler mahiyette gelmesi, FATF toplantısından bir şey çıkmaması, Japonya’da yayınlanan 4.çeyrek büyüme verisinin beklentilerin altında kalarak ülkenin parasal genişleme operasyonlarını sürdürmek zorunda kalacağı izlenimi yaratması, ABD’de 17-21 Şubat tarihleri arasında açıklanacak makro verilere yönelik tahminlerin öncekilerin altında seyretmesi, yani beklentilerin kötümser tarafta yer alması yeni haftada Borsa İstanbul’un 65.000 seviyesini aşmaya yönelik bir hareket içerisine girme ihtimalini arttırıyor.
Bu kapsamda, ABD piyasaları bugün Başkanlar Günü nedeniyle kapalı olup, yarın itibarıyla makro veri akışı başlayacak ve buna bağlı olarak da Empire State imalat endeksi, NAHB konut fiyat endeksi, konut başlangıçları ve izinleri, işsizlik maaş başvuruları, TÜFE, imalat sektörü PMI, Philadelphia Fed endeksi, CB öncü göstergeler ve 2.el konut satışları gibi veriler açıklanacaktır. Bahsi geçen 9 data içerisinde sadece ikisinin öncekine göre daha iyi bekleniyor olması son iki aydaki zayıf makro eğiliminin bu hafta da devam edeceğine yönelik öngörülerin ağır bastığını ortaya koyuyor. Bu kapsamda, şayet veriler beklendiği ölçüde zayıflığın sürdüğünü işaret ederse, bu durum gelişmekte olan ülke piyasaları açısından pozitif olarak görülecektir. Bu nedenle, bu durum bir süredir 65.000’i aşmakta zorlanan BİST-100 endeksinin bu defa bu seviyenin üzerine çıkmasını sağlayabilir. Şu an için gösterge endeksi aşağı çekebilecek etkili bir negatif haber akışının bulunmaması da ortamı bu açıdan uygun hale getiriyor. Fakat, Cuma günkü yükselişte gün sonu kapanışı 65.000’in pek ala üzerinde olabilecekken, yatırımcıların kapanış emirlerini bir alt kademeden yapmasını, hala temkinli hareket edildiğinin bir göstergesi olarak yorumluyorum.
Kendi risk anlayışınıza göre kararlarınızı verin…
Bir süredir BİST-100 endeksinde 58.000 seviyesini beklediğimi ifade etmekteyken şu an haber akışının bu seviyeye yönelik bir düşüşü desteklememesi nedeniyle yeni hafta için temkinli iyimser bakış açısı taşıyorum. Borsa İstanbul’a yönelik genel beklentim Mart ayının ikinci haftasına kadar 63.500 – 67.400 aralığında bir hareketin ardından, gerek ay sonundaki Fed toplantısında varlık alımlarının azaltılması sürecine devam edilebileceği endişesi, gerekse de seçimler öncesinde siyasi tansiyonun daha fazla yükselebileceği öngörüleri üzerinden son 2-3 haftada yönün tekrar aşağı çevrilerek 58.000 – 63.400 aralığına dönüş olacağı şeklindedir. Elbette hali hazırdaki öngörülerim bu şekilde olsa da, ilerleyen günler ne getirir bilinmez ve bütün bunlar benim düşüncelerim ve tahminlerim. Bu nedenle, yatırımcıların risk anlayışlarına ve piyasadaki diğer görüşleri de harmanlayarak kendine bir strateji belirlemesinin daha doğru bir hareket tarzı olacağını düşünüyorum.
Seans sonrası açıklanan bilançolar:
ERBOS, FROTO, KLNMA, KRDMA, KRDMB, KRDMD, LOGO, OTKAR, TATGD
Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK, Kasım ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Ocak ayı bütçe dengesi açıklanacak (Maliye)
12:00 – (İtalya) Aralık ayı cari işlemler dengesi açıklanacak
xx:xx – (ABD) ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Paylaş