58.000 ve hisse seçimi

Dün yurtdışında haber akışı olumluydu…

Haberin Devamı

Dün yurtdışında haber akışı olumluydu…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Dün Almanya’da yayınlanan IFO verisinin beklentilerden daha iyi gelmesi Avrupa borsalarına güç katarken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin enflasyon görünümünün bozulması halinde harekete geçeceklerini açıklaması, bölgedeki tüketici enflasyonunun Ocak ayında ilk kez 0,7% olan beklentilerin üzerinde ve 0,8% gelmesi, Ukrayna’daki halk ayaklanmasının ardından toparlanma çabalarına dış yardımın eşlik etmesi gibi gelişmeler diğer ülke borsalarındaki yönde belirleyici oldu. Yurtiçinde ise, TL’nin değer kazanması ve yurtdışındaki olumlu görüntü gösterge endeksi %0,5 seviyesinde yukarı taşıyan başlıca unsurlar oldu.

Yurtiçinde gündemi ses kayıtları oluşturacak…

Bugünün yurtiçi piyasa gündemi dün akşam internete düşen ses kaydı olacak gibi görünüyor. Yurtdışında ise, özellikle ABD’de yayınlanacak olan dört ayrı makro verinin yanı sıra Almanya’daki büyüme verisi olacaktır. ABD verilerine yönelik beklentilerden sadece birinin öncekine göre pozitif eğilim sergileyeceğinin öngörülmesine ilaveten data sayısının fazlaca oluşu muhtemelen yine karışık bir görüntü ortaya çıkmasına neden olacaktır. Gerçi verilerin ikisinin Aralık, ikisinin de Şubat ayına ait olması bende bu verilerin beklentilerden daha iyi geleceği izlenimi oluşturuyor olsa da, yurtiçindeki siyasi gelişmeler nedeniyle Borsa İstanbul’a etkisinin nötr olacağını düşünüyorum. Dün akşam internette yayınlanan ve doğruluk payını henüz bilemediğimiz ses kaydının bugün yurtiçi piyasalarda negatif hava esmesine yol açacağını düşünmenin yanı sıra seçimlere yaklaşıldıkça bu tür haberlerin artarak gelme ihtimalini yüksek buluyor ve bunun da BİST üzerinde ciddi baskı oluşturmasını bekliyorum. Bu nedenle, seçimler öncesinde kısa vadeli de olsa yeni pozisyon açmayı oldukça riskli görüyorum.

Seçimlere kadar 58.000 beklentimi korumaya devam ediyorum…

Elbette uzun vadeli hisse senedi yatırımı borsalarda negatif haber akışının yoğun olduğu zamanlarda daha iyi getiri sağlayabilir ama mevcut durumda zamanlama ve göreceli değer kayıplarının boyutunun da gözönünde bulundurulmasını tavsiye ediyorum. Bu çerçevede, belirsizlik ortamlarında yeni hisse pozisyonu açarken alış marjlarını daha geniş tutmakta fayda olacaktır. Yanlış hatırlamıyorsam daha önceki yazılarımda 60.000’lere yaklaşıldıkça ilk pozisyonun açılabileceğini ve 2.500 – 3.000 puanlık aralıklarla yeni alımlar yapılabileceğini düşündüğümü ifade etmiştim. Bu kapsamda, bahsettiğim marjda yatırım düşünürken, mevcut alım yapılabilir nakdi iki üç parçaya bölmek yerine en azından beş parçada işlem yapılabilir seviye olarak tespit etmenin de yerinde olacağını düşünüyorum. Her ne kadar bu strateji benim için makul olsa da, herkesin farklı bir risk algısı ve stratejisi olduğundan bir başkası için daha farklı olabilecektir. Bu nedenle, benim için uygun olanın sizin için de makul olacağı telkininde bulunduğum gibi yanılgıya düşülmemesini ifade etmek isterim. Tüm bunlar çerçevesinde, 30 Mart’a kadar gösterge endeksteki 58.000 beklentimi korumaya devam ediyorum.

TUPRS, TTKOM, CIMSA, FROTO, TCELL…

Tabiki, pesimist beklentileri olan birisine “madem bu kadar negatifsin devam etmesini beklediğin düşüşte hisse de önerilmez, bu düşüşe hiçbir hisse dayanamaz” gibi bir söz söylenebilir. Olası böyle bir yaklaşım üzerinden bir genelleme yapacak olduğumda, bunun kısmen doğru bir düşünce olduğunu ve şu yanıyla katılamadığımı söylemem gerekir. Endeksle paralel hareket eden başta bankalar olmak üzere XU030 endeksi hisseleri gösterge endeksteki düşüşe benzer yanıtı verecektir ama şayet uzun vadeli yatırım düşünülüyorsa, bu esnada doğru hisse seçimi yapmak ve kademeli biriktirmek bu dönemde karlı bir yatırım olacaktır. Bu kapsamda, hisse olarak, temettü verimi (TV) yüksek, düzenli temettü ödemesi yapan, yurtiçinde tekel, yüksek ihracatla çalışan şirketlerden TUPRS (TV %10,0), TTKOM (%8,3), CIMSA (TV %10,1), FROTO (TV %11,7) gibi hisselerin yanı sıra bu yıl temettü ödemesi yapacağını öngördüğüm TCELL’in olası geri çekilmelerde yatırım amacıyla takip edilebileceğini düşünüyorum.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
DOGUB, KUYAS

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) 4.çeyrek GSYH açıklanacak (Beklenti: 0,4%; Önceki: 0,4%)
11:00 – (Türkiye) TÜİK Ocak ayı ziyaretçi sayılarını açıklayacak
12:00 – (İtalya) Aralık ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0,0%; Önceki: 0,0%)
13:30 – (Türkiye) Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili ilk kez, 7 yıl vadeli değişken kuponlu tahvili ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek
14:00 – (Türkiye) TCMB, Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
16:00 – (ABD) Aralık ayı FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,3; Önceki: 0,1)
16:00 – (ABD) Aralık ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,6%; Önceki: 0,9%)
17:00 – (ABD) Şubat ayı CB tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 80,1; Önceki: 80,7)
17:00 – (ABD) Şubat ayı Richmond FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 3,0; Önceki: 12,0)
17:10 – (ABD) Fed`den Daniel Tarullo Virginia`da konuşma yapacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Tüm Yazıları