Paylaş
IMF yurtdışı borsaları vururken, OVP İMKB’yi kurtardı… Önceki gün Dünya Bankası tarafından açıklanan Doğu Asya ekonomik raporunun borsalardaki negatif etkisinin ardından dün de IMF’nin yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporu benzer seyrin devam etmesine neden oldu.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
IMF’nin 2012 ve 2013 yılları için global büyümeyi 0,3 puan düşürerek sırasıyla %3,2 ve %3,6 olarak belirlemesinin yanı sıra bir de resesyon uyarısında bulunması yurtdışı piyasalarda borsa yatırımcısını tedirgin etti. Buna karşılık, Almanya Başbakanı Merkel’in Yunanistan ziyaretinden medet ummaya çalışan ve bir ara Merkel’in söylemlerini pozitif yönde fiyatlandıran borsalar, daha sonra tekrar IMF’ye ve gün sonunda açıklanacak Alcoa bilançosuna odaklanarak günü kayıplarla tamamladı. Yurtiçinde ise, Orta Vadeli Program’ın dünkü yazımızda da belirttiğimiz üzere pozitif yönde satın alındığını, yurtdışından bağımsız şekilde %1’lik yükseliş yaşandığını gördük. İMKB’de günlük bazdaki dalgalanmalara rağmen 66.000’in altında kalınmaması, düşüşlerin alımlarla karşılanması, son bir haftada üç yabancı kurumun bankalar raporunda alım tavsiyesinde bulunması, bu doğrultuda yabancı payının %66,42’ye ulaşmış olması halen hisse pozisyonlarının korunması gerektiğini ortaya koyuyor.
Not artırımı 2013 yılı ilk çeyreğinden önce olamaz, o da şartlı! …
Dün, hükümetin üç bakanı tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’ın daha gerçekçi göründüğünü söyleyebilirim. Bu kapsamda, büyümenin %3,2’ye düşürülmesine ve TÜFE’nin %7,4’e yükseltilmesine karşılık 2012 başından bu yana benim tahminlerim sırasıyla GSYH için %2,8, TÜFE için de %7,8 seviyesinde bulunuyor. 3. ve 4.çeyrekte devam eden yavaşlamaya paralel olarak cari açığın -58,7 milyar dolar seviyesinde gelmesini muhtemel görüyor, fakat bu revizyonların 2012 içerisinde not artışına yol açmasını beklemiyorum. Şu anda kredi derecelendirme kuruluşlarının ağırlıklı olarak not indirimine gitmesi, Türkiye ile kıyaslanan ülkeler arasındaki not makasının daralmasına sebep oluyor. Bu da, cari açık, büyüme ve enflasyon üçgenini not artırım sahası olarak belirleyen kurumların kısa vadede Türkiye’nin notunu artırma ihtimalini sınırlandırıyor düşüncesindeyim. Şayet ABD seçimlerinin hemen ardından yıl sonuna kadar Suriye ve İran üzerindeki belirsizlikler kalkarsa, ABD’deki mali uçurum problemi halledilirse, Euro Bölgesi borç sorununa yönelik daha kayda değer ve somut gelişmeler yaşanırsa, 2013 yılı ilk çeyreğinde mevsimselliğin de etkisiyle makro verilerdeki iyileşme hız kazanırsa kredi notumuzun artırılması mümkün olabilir. Fakat, ben bu kadar çok belirsizliğin bulunduğu bir ortamda not artırımını pek mümkün görmüyorum.
Bugün ne yapılmalı?
IMF’nin dünkü raporunun yarattığı tedirginliğin üzerine Alcoa’dan gelen bir iyi bir kötü haber muhtemelen borsaların güne yatayda başlamasına neden olacaktır. İlerleyen saatlerde ise, önemli bir ABD verisinin bulunmamasına karşılık daha düşük önem derecesine sahip Avrupa’dan bazı ülkelerin sanayi üretimi verileri piyasalara yön vermeye çalışacaktır. Zayıf haber akışına bağlı olarak nispeten daha dar bir bantta 68.000 seviyesini korumaya çalışacağını öngördüğüm İMKB’de, 67.800 seviyesi aşağı yönde kırılmadığı sürece gün içi pozisyonlar korunmalıdır.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
SISE, KCHOL, EKGYO, GARAN, AKSA
Günlük piyasa takvimi:
09:45 – (Fransa) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:00 – (İtalya) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (Yunanistan) Ağustos ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi açıklanacak
13:00 – (Portekiz) Ağustos ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
14:00 – (Türkiye) Türk Hava Yolları`nın Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak
17:00 – (ABD) Ağustos ayı toptan stoklar-satış verileri açıklanacak
17:00 – (Türkiye) Trabzonspor Sportif`in Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak
21:00 – (ABD) Eylül ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak
21:00 – (ABD) ABD`de Bej Kitap (Beige Book) raporu açıklanacak
xx:xx – (Türkiye) Hazine 1,02 milyar TL iç borç ödemesi gerçekleştirecek
Paylaş