Paylaş
Küresel piyasalarda risk iştahı korunmaya devam ederken, Dolar endeksinin hafta içinde 3 ayında en düşük seviyesine gerilemesi Gelişmekte Olan Ülke Para Birimlerindeki negatif baskıyı azalttı. Ancak haftanın son işlem gününde DXY’de tekrar 90 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleşti.
Buna karşın TL GOP’lar içinde Brezilya Reali’nden sonra ikinci negatif ayrışan para birimi oldu ve haftayı dolar karşında yüzde 0.45 değer kaybıyla kapadı. Borsa İstanbul ise Bankacılık endeksinin desteği ile yükseliş performansını sürdürdü ve haftayı yüzde 0.73 yukarıda 1451 seviyesinden kapadı. Bankacılık Endeksi geçen hafta yüzde 4.1 getiri getirirken, sanayi endeksi yüzde 0.4 getiri sağladı. Global hisse iştahının güçlü olması bizi desteklemeye devam ediyor.
BORSA
Borsa İstanbul’da haftayı yüzde 0.7 yukarıda 1451 seviyesinden tamamladık. Bu yükselişte bankacılık endeksinin geçen hafta yüzde 4.1 yükselmesi etkili oldu. Ayrıca izlediğimiz 22 günlük ortalama olan 1435 seviyesinin üzerine yükselmesi ve bu seviyenin üzerinde güçlenmesi endeksteki hareket alanını genişletti. Borsa İstanbul’da genel eğilim yukarı ancak daha güçlü alımların gelmesi adına geçilmesi gereken direnç noktaları bulunuyor. Biz geçen haftayı 1435 – 1462 arasında yatay bir bantta geçirdik. Gün içinde aşılmasını beklediğimiz 1462 seviyesini direnç olarak izleyeceğiz. Kısa vadeli işlem yapan yatırımcılar bu seviyeye dikkat edebilir. Daha uzun soluklu ve daha güçlü bir yükseliş için ise 22 haftalık ortalama olan 1472 seviyesi şimdilik kritik direnç konumunda. Bu seviye yukarı yönde aşılmadığı sürece 1472 – 1435 bandı arasında git gel yaşanabilir. BİST100 endeksinde eğilim yukarı. Ancak daha güçlü bir alım dalgası için 1472 seviyesi üzerine yerleşmesi şart. Böyle bir durumda borsadaki hisse ağırlığı artırılabilir.
Global piyasalardaki güçlü risk iştahı ve Bankacılık endeksinde geçen hafta yaşanan atak devam ederse Borsa İstanbul’daki alımları güçlü kılabilir. Bankacılık Endeksi dört aydır üzerinde güçlenmekte başarısız kaldığı 50 günlük ortalamasının üzerine yerleşmiş görünüyor. Endeksin 1160 seviyesi üzerinde kalmakta inatçı ve ısrarcı olması halinde Bist100 endeksi desteklenmeye devam edebilir.
DOLAR
Dolar kurunda göstergeler güçlü ve yukarıyı işaret ediyor. Şimdilik 8.30 – 8.50 bandı arasında yatay eğilim içinde olan dolar kurunda önemli bir yumuşama yok. Teknik göstergeler güçlü yukarı yönlü eğilimi destekliyor. Temel gerçekleşmelerde ise TL tarafını destekleyecek ne yazık ki önemli bir gösterge bulunmuyor. Geçen hafta dolar endeksinin (DXY) 90 seviyesinin altına gevşemesi ve son üç ayın düşük seviyelerinde seyretmesi DolarTL’de 8.30 inadını kıramadı. 8.30 seviyesinin altında yerleşik seyirler kısa vadede tansiyonu yatıştırabilir. Ancak geri çekilmelerin kalıcı olmasını beklememekteyiz. 8.50 seviyesinin üzerinde 8.58 tarihi rekor seviyesi bulunuyor. Bu seviyeyi test etmekte daha güçlü bir ivme yakalaması halinde kurda yeni yüksek seviyeleri test edebiliriz gibi görünüyor. Ana yön yukarı.
YURT İÇİ GÜNDEMDE HAZİNE İHALELERİ ÖN PLANDA OLACAK
Gelecek haftanın ilk üç gününde Hazine’nin gerçekleştireceği tahvil ihalelerini takip edeceğiz. Pazartesi günü Hazine’nin 4 yıl ve 5 yıl vadeli tahvil ihracı, Salı günü 1 ve 7 yıl vadeli tahvil ihracı ve Çarşamba günü ise 3 yıl vadeli Euro cinsi kira sertifikası ve devlet tahvili ihracı bulunuyor. 28 Mayıs tarihinde ise 27.9 milyar TL gibi yüklü bir iç borç ödemesi daha var. Bu iç borç ödemesi ile birlikte Mayıs ayında 49.2 milyar TL iç borç ödemesi yapılmış olacak. Başka bir deyişle, Mayıs ayının toplam borç ödemesinin yarısı 28 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek. Salı günü yurt içinde Mayıs ayını yansıtaca kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi ile Cuma günü Türkiye ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi takip edilecek. Verilerin Türk Lirası ve TL varlıkları üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz.
ABD BÜYÜME VERİSİ BEKLENİYOR
Haftanın ilk üç işlem gününde yurt dışı gündem sakin olacak. Pazartesi günü Almanya ve Kanada piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Veri gündemi ise sakin. Salı günü Almanya büyüme verileri piyasanın takibinde olacak. Hem Pazartesi hem de Salı günü Fed eyalet başkanlarının konuşmaları var. ABD’de artan enflasyon endişeleri her ABD makro veriyi ve Fed üyelerinin açıklamalarını önemli kılıyor. Dolayısıyla Fed Başkanlarından gelen açıklamalar ABD endekslerinde etkili olabilir. Takip etmekte fayda var. Çarşamba günü petrol stokları açıklanacak.
Haftanın son iki işlem gününde ise yoğunlukla ABD verileri izlenecek. Perşembe ABD’de 1. Çeyreği ifade edecek ikinci okuma büyüme verileri açıklanacak. Piyasa beklentisi GSYİH verisinin yüzde 6.5 gelmesi yönünde. İlk okumada veri yüzde 6.4 olarak açıklanmıştı. ABD büyüme verileri ile ilgili yol gösterecek bir not olarak, her çeyreği ifade eden üç revize verinin açıklandığını belirtmek isteriz. Bunlar, ilk okuma, ikinci okuma ve nihai veri olarak açıklanıyor. Biz 1. Çeyreği ifade eden ikinci okuma verisini alacağız. Beklentiye paralel bir veri gelmesi piyasada sakin karşılanabilir. Ayrıca Cuma günü kişisel gelir ve giderler gibi önemli veriler olacak.
Paylaş