Paylaş
Cuma günü 1.40 olan Sterlin/Dolar seviyesi, Pazartesi itibariyle 1.47, dün ise 1.478 seviyesine kadar çıktı. Özellikle İngiltere’de İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’un ırkçı bir saldırıya kurban gitmesi, İngiltere referandumu anket sonuçlarının, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmayacağı yönünde değişmesine sebep oldu.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması (Brexit) hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsak STERLIN/DOLAR (GBP/USD) seviyesini takip etmemiz gerekecek. Cuma gününden sonra, finansal piyasalarda birçok denklem, açıklanan İngiltere referandumu sonucuna göre şekillenecek.
Etkisini özetleyecek olursak, eğer İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkma yönünde bir karar alırsa Dolar/TL kur seviyesinin tekrar 2.94 üzerini görmesini bekliyorum. Bu kararın borsaya etkisi yüzdesel olarak para birimini etkilediği kadar olmaz. GBP/USD (Sterlin/Dolar) kur seviyesi 1.38 seviyesinin aşağısına geriler, en ilk tepkide 1.35 seviyesinin altını test eder. Daha sonra referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı sonucunun etkisi ne derece yankı bulursa, GBP/USD kur seviyesi ona göre, iki hafta boyunca daha da düşer.
Altın ile dolar arasındaki genel gördüğümüz ters korelasyon son zamanlarda İngiltere Referandumu konusu yüzünden çok bozuldu. Son iki haftadır dolar fiyatında yükseliş olduğu zamanlarda bile altın fiyatının yükseldiğini gözlemliyordum. Aşağıdaki grafikte sadece 14 Haziran ile 22 Haziran arasında saatlik aldığımız verilerde bile -17 Haziran ile 21 Haziran arası süresi dışında- Dolar/TL kuru ile altın fiyatının aynı yönde hareket ettiğini gözlemleyebiliyoruz. Grafikte saatlik fiyatlar var. İşte bu durum, (altın fiyatıyla dolar fiyatının doğrusal yönde hareket etmesi, İngiltere referandumunda çıkış yönünde karar alındığında da gerçekleşir. Brexit (referandumda Avrupa Birliği’nden çıkış oyunun fazla gelmesi) durumunda ben nasıl dolar fiyatında yükseliş bekliyorsam, öte tarafta altın fiyatında sert düşüş olmasını beklemiyorum. Nasıl altın fiyatında ons başına 1264 dolar seviyesinden yukarı doğru hareketler olduysa, yine Brexit durumunda da 1260 dolar seviyesinin altında kalıcılık beklemiyorum. Brexit durumunda en dip 1240 dolar/ons seviyesi görülür ki bu seviyeler bile en dip görebildiğim, kesin yukarı yönlü dönüş beklediğim seviyeler.
Grafik 1: Altın-Dolar (14-22 Haziran, saatlik veri)
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmayacağının anlaşılması durumunda ise;
Dış koşullara bağlı olarak Dolar/TL kurunda kalıcı olmayan bir düşüş görülecektir. Özellikle bu haberin Cuma günü kesinleşmesi durumunda, kur seviyesinde 2.89 seviyesinin altı görülür. Ancak önümüzdeki süreçte Dolar/TL kurunun 2.87 üzerinde kalıcılığını sürdüreceğini düşünüyorum. Ne olursa olsun. Dolar/TL kurunda göreceğimiz artık bu seviyenin üzeridir. İngiltere’nin Avrupa Birliğinde kalma senaryosunda 2.89 seviyesinin altı ise en iyi şartlar altında sadece -bir veya iki haftalık- seviye olarak görülmelidir.
Altın fiyatında yine bir yükselme, 1280 dolar seviyesinin üzeri görülmeye başlanır. Sterlin/Dolar seviyesi ise muhakkak 1.50 seviyesinin üzerini kısa bir süreliğine bile olsa test edecektir. İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkmaması senaryosunda “borsanın (Borsa İstanbul 100) etkilenmesi” Brexit seçeneğine kıyasla daha olası olarak görünüyor. Borsa İstanbul 100 endekste bir hafta boyunca 79.000 seviyesinin üzeri görülür çünkü İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmaması Türkiye sanayi sektörü, büyüme profili ve şirket bilançoları için önem taşıyor. Ben genel görüşün tersine, referandumda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalma sonucu çıkması durumunda, petrol fiyatının yine de 50 doların üzerinde kalmaya devam edeceğini bekliyorum.
Her koşulda Cuma günü açıklanacak olan İngiltere referandum sonucu bir oyun kurucu olacaktır. Bu manada o güne odaklanmamızda fayda var.
Paylaş