Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya ÖzerYazarın Tüm Yazıları

Draghi ne dedi?

Öncelikle Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faiz kararını değiştirmedi ve %0.05 oranında sabit bıraktı. Zaten piyasa beklentisi ECB’nin herhangi bir değişiklik yapmayacağı yönünde idi. ECB en son 04.09.2014 tarihinde faizlerde değişikliğe gitmiş, %0,15’ten %0,05’e indirmişti. Merkez Bankası o tarihten bu güne faiz kararında bir değişikliğe gitmiyor.

Haberin Devamı

Draghi konuşma başlıkları

Eğer uygun bir polika kullanılırsa ECB, bütün araçları yetkisi dahilinde kullanabilir.

Aylık varlık programına devam edeceğiz.

Varlık alım programı 2016 Eylül ayına kadar devam edecek ama koşullara göre daha da uzun sürebilir. Enflasyon hedefine yaklaşmak oldukça önemli.

Reel gayri safi hasılanın ve ekonomik toparlanmanın devam etmesini bekleyebiliriz. Yerel talep Mali konsolidasyon ve reformlarla desteklenmedir.

Yerel enflasyon yakın vadede düşük seyredebilir.

Şimdi gelelim ECB Başkanı M. Draghi’nin konuşma detaylarına

Draghi’nin konuşma detaylarında aldığımız en önemli söylemlerinden bir tanesi “depo faiz oranı hakkında daha eksi seviyeleri tartıştık” oldu. Ancak konuşmanın genel tavrı biz harekete geçeceğiz ve şunları yapacağız şeklinde değildi. Konuşma icra kurulu ile yapılan geniş kapsamlı değerlendirmelerin sunumuydu. Fakat belirtmek gerekir ki konuşma detaylarına inildiğinde, varlık alım programının ekonomilerdeki toparlanmayı sağladığı, devam edeceğini ve gerektiğinde hareket etmeye, ne gerekirse yapmaya hazırız mesajını oldukça iyi bir şekilde aldık.
 
İstihdam ve enflasyon kaygısı

Haberin Devamı

ECB Başkanı Draghi’nin belirttiği ekonomik bozulma iki etkenden kaynaklanıyor. İşsizlik oranının önlenemez bir durumda istihdam piyasasında bozulma yaratması ve diğer yandan enflasyon tablosunda aşağı yönde riskler görülmeye devam ediyor. Bu noktada enflasyon görünümü için en temel unsur 2014 yılından bu yana devam eden düşük petrol fiyatları. Ancak, 2016 – 2017 yıllarında petrol fiyatlarını n yükseleceğine yönelik beklentilerinin enflasyon oranı üzerinde yukarı yönde tepki vereceği beklentisi bulunuyor. Diğer yandan, yüksek yapısal işsizlik ve düşük yapısal büyümeyi düşündüğümüzde yapısal reformlarla desteklenmesi gerekliliği bulunuyor.
 
Son söz

Merkez Bankası şu an herhangi bir aksiyon almayacağını ancak her an bütün önlemleri almak için yeterli silahın olduğunu net bir şekilde anlıyoruz. Son zamanlarda açıklanan özel sektör PMI verileri beklentinin altında zayıf bir görünüm vardı. Diğer yandan ECB’nin en son toplantısı olan 3 Ekim’de enflasyon oranı %0,2 oranında iken son aldığımız enflasyon oranı %-0,1 oranında bulunuyor. Kısacası, ekonomik aktiviteler varlık alım programının başladığı zamanda gösterdiği yukarı yöndeki ivmeyi bir miktar kaybetmiş durumda. Ancak global belirsizliklerin ekonomik durağanlığın üzerinde etkili olduğunu da söylemek gerek. Bu noktada, ECB varlık alım programını Fed sıkılaştırmaya gitmeye hazırlanırken, Aralık ayında artırmaya gidebilir.
 
EUR/USD’ye yansıması

Haberin Devamı

Draghinin konuşmaları sonrasında EURUSD paritesi 1,1325 seviyesinden 1,1154 seviyesine kadar geri çekildi. Ancak belirtmek gerekir ki, haftalık grafikte bakıldığında 1,1100 – 1,1500 seviyeleri arasında oluşan yatay hareketlerin bozulmadığı görülüyor. Aynı zamanda yükselen trendin geçtiği trend çizgisi halen önemini sürmekte. Bu noktada, yatay kanalın alt bandı olan 1,1100 ve yükselen trendin geçtiği 1,1050 seviyeleri oldukça kritik noktalar haline gelmiş durumda. Satışların devam etmesi durumunda bu seviyeler test edilebilir. Paritenin yukarı yönde toparlanmasında 1,1380 ve 1,1465 seviyeleri önemini koruyor. 

 

Yazarın Tüm Yazıları