Çiftçiye 650 milyon TL kredi kullandırdı

1dk okuma

Yapı Kredi, çiftçiye geçen yıl 650 milyon TL kredi kullandırdı

Haberin Devamı

Mehmet Cemalcılar, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla 35 binden fazla çiftçiye 650 milyon TL tarım kredisi kullandırdıklarını kaydetti.

Tarım ve hayvancılık sektörünü desteklemeye yönelik çalışmaları kapsamında tarımsal bölgelerde yer alan 250’ye yakın şubeleriyle faaliyet gösterdiklerini belirten Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla 35 binden fazla çiftçiye 650 milyon TL tarım kredisi kullandırdıklarını kaydetti.  Cemalcılar, aynı dönem için kredi büyümelerinin bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde gerçekleştiğini, tarım sektörüyle uğraşan toplam müşteri sayılarının da 75 bini aştığını söyledi.

Genel müdürlük ve bölgelerde tarım segmentine özel kurdukları birimleriyle hizmet verdiklerini aktaran Cemalcılar, “Uzmanlık alanı ve eğitimi tarım sektörü olan ekibimiz, Yapı Kredi Tarım Bankacılığı birimlerimizde hizmet veriyor. Sundukları hizmetler arasında, müşterilerimizin farklı ihtiyaçları doğrultusunda oluşturduğumuz çeşitli ürünler ve danışmanlık hizmetleri yer alıyor” dedi.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Üreticilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirdikleri ürün ile hizmetlerinden en çok tercih edilenler arasında Tarımsal Üretim Kredisi’nin yer aldığını açıklayan Cemalcılar, bu krediyle ekim-dikim, gübreleme, sulama, hasat toplama dönemindeki tüm finansal gereksinimlerin karşılanmasının amaçlandığını aktardı.

Vade sonunda anapara+faiz ödemeli veya taksitli olarak ödeme imkanı sağlayan Tarımsal Üretim Kredisi’nin üst limitsiz olarak kullanılabildiğine işaret eden Cemalcılar, anapara+faiz ödemeli olarak kullanılabilen bir diğer ürünlerinin ise Seracılık Kredisi olduğunu söyledi.

Bu ürünle, üreticilerin fide alımı, gübre, ilaçlama, örtü gibi tüm ihtiyaçları için finansman desteği verdiklerini belirten Cemalcılar, şöyle devam etti: “Sera Yapım Kredisi ile ise yeni sera kurulumu veya mevcut seraların bakım, yenileme ve modernizasyonu gibi yatırım ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Yılda bire varan ödeme seçenekleri sunduğumuz Traktör Kredisi ürünlerimizle de çiftçilerimize 0 kilometre ve ikinci el traktör alımlarında taksitli kredi veriyoruz. Traktör Kredisi Kampanyamız, 2012 yılının yaz aylarından beri geçerli. Türk Traktör işbirliğimiz sayesinde, kampanya kapsamında üreticilerimize çok uygun faiz oranları ile 60 aya kadar vade seçenekleri gibi imkânlar sunuyoruz.”

Geçen yıl, yeni kredi ürünlerini piyasaya sundu

Hayvancılıkla uğraşan üreticilere yönelik iki yeni krediyi geçen yıl sunmaya başladıklarını aktaran Mehmet Cemalcılar, bu kredilerden Besicilik Kredisi’ni, et amaçlı büyükbaş veya küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelere, anapara+faiz tek ödemeli kredi kullandırdıklarını söyledi.

‘Süt Hayvancılığı Kredisi’ ürünüyle de büyükbaş ve küçükbaş süt hayvancılığı yapan işletmelere yem, bakım, ilaç, aşılama, su ve elektrik gibi işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönelik kredi desteği sağladıklarını belirten Cemalcılar, “Bunlara ek olarak, Hayvan Alım Kredisi ürünümüzle de, hayvancılık sektörüne yatırım yapmak isteyen yeni üreticiler veya mevcut kapasitesini artırmak isteyen üreticilere 5 yıla varan vadelerle kredi imkanı sunuyoruz. 2012 yılında hizmete sunduğumuz hayvancılık kredilerimize bu yıl Arıcılık, Küçükbaş Hayvancılık ve Tavukçuluk kredilerini ekleyerek ürün gamımızı genişletmeye devam ettik. Sözleşmeli Ürün Kredisi’ni ise sözleşmeli tarım faaliyetlerini finanse etmek üzere hazırladık. Bu krediyle ülkemizde önemi gittikçe artan ve çiftçilerimizin birçok ürün için tercih ettiği sözleşmeli üretime daha nitelikli bir hizmet vermeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçilere ‘Verimli Kart ve ‘TMO Kart’

Çiftçilere yönelik hazırladıkları ve 2011 yılında sundukları ‘Verimli Kart’ uygulamasının da, tarım kredisi kullanan çiftçilerin faydalandığı bir diğer hizmetleri olduğunu anlatan Cemalcılar, ‘Verimli Kart’ın, tarım sektöründeki üye işyerlerinde yapılan tohum, yem, gübre ve akaryakıt alımlarında kullanılabildiğini kaydetti.

Verimli Kart’ın yanı sıra, ‘TMO Kart’ uygulamalarının olduğunu açıklayan Cemalcılar, şunları söyledi: “Çiftçilerimize özel olarak tasarladığımız TMO Kart, üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapacağı ürün tahsilâtlarına aracılık ediyor ve ürün ödemelerini 20 gün erken alma fırsatını sunuyor. TMO Makbuz Senedi Kredileri, Tarım Makineleri Kredisi ve Tarımsal Yatırım Kredileri gibi farklı kredi seçeneklerini de çiftçilerimizin tüm tarımsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak sunuyoruz. Prim tutarının yüzde 50’si devlet tarafından karşılanan TARSİM Tarım Sigortaları ile ise, üreticilerin doğal afetler ve diğer riskler sonucu karşılaşabilecekleri sıkıntıların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bitkisel ve hayvansal ürünler için 2013 yılı sigorta dönemi başladığı için, yaz aylarına kadar TARSİM poliçe satışlarını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası: