Yeni üniversite kuruluşunda bazı kritelerin aranmasını öngören teklif komisyon`da benimsendi

1dk okuma

Yeni Üniversite Kuruluşunda Bazı Kriter Ve Esasların Aranmasını Öngören Teklif, Komisyon`Da Benimsendi -Üniversite Kurulacak İllerde, Nüfusun Asgari 250 Bin Olması Koşulu Aranacak -Mhp Ağrı Milletvekili Seven: -Ağrı Dağı Üniversitesi Kurulmazsa Meclis`İn Önünde Kendimi Yakarım


Yeni üniversite kurulacak illerde, nüfusun asgari 250 bin olması koşulunun aranmasını öngören yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu`nda benimsendi. Komisyon`da, ANAP Rize Milletvekili Ahmet Kabil`in Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu`na Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkındaki Kanun Teklifi ile ilgili olarak kurulan Alt Komisyon`un yeni üniversite kuruluşunu bazı esaslara bağlayan raporu esas alındı. Teklif, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüleri kurulacak illerde, 2 fakülte ve bir yüksekokul olmak üzere en az 3 yükseköğretim kurumu ve bu kurumlarda eğitim gören en az 3 bin öğrenci bulunmasını öngörüyor. Teklif ayrıca, fakültelerin her bölümünde, akademik yöneticiler dışında, en az 3 kadrolu öğretim üyesi, yüksek okulların her programında en az 3 kadrolu öğretim üyesi bulunmasını da hükme bağlıyor. Teklife göre, üniversite kurulacak ilde, eğitim ve öğretime yeterli binalar ile idari hizmet binaları ve en az 50 kapasiteli öğretim üyesi lojmanı, 1500 kişilik kız ve erkek öğrenci yurdu mevcut olacak.


Kapalı spor salonu ve açık spor sahası içeren bir spor kompleksi, kütüphane, bilgisayar merkezi ve konferans salonu gibi sosyal tesisleri içeren bir kültür merkezi kurulacak. Ayrıca, üniversite kampüsünün kurulmasına uygun en az 500 dönüm arazi tahsis edilmiş olacak. İl valisinin başkanlığında, ilin parlamenterleri, belediye başkanı, sanayi, ticaret ve ziraat odaları başkanları, mevcut yüksek öğretim kurumlarının dekan ve müdürleri, varsa üniversite kurma dernek ve vakıf başkanları, üniversite kuruluşuna önemli maddi yardım sağlayan şahıs ve kurumların temsilcilerinden oluşacak bir üniversite kurma komitesi kurulacak. Bu komite, faaliyetleri ile ilgili olarak, Yükseköğretim Kurulu ile devamlı koordinasyon halinde bulunacak. Bölgenin önem ve özelliğinin gerektirdiği durumlarda bu kıstaslar dışında istisnai olarak Bakanlar Kurulu, üniversite olmayan bir ilde üniversite kurulabilmesi için TBMM`ye yasa tasarısı sunabilecek. TBMM bir üniversitenin kurulmasına karar verdiği anda, bir sonraki yılın bütçesine otomatik olarak bu üniversite için ödenek konulacak. Ayrıca, üniversitelere kuruluş kanunlarıyla beraber kadroları da tahsis edilecek.


KENDİMİ YAKARIM

Öte yandan, Komisyon üyesi olmadığı halde komisyon çalışmalarına katılarak teklif üzerinde görüş bildiren MHP Ağrı Milletvekili Nidai Seven, üniversite kuruluşu için öngörülen koşulların hafifletilmesi gerektiğini belirterek, Ağrı Dağı Üniversitesi kurulmazsa Meclis`in önünde kendimi yakarım dedi. Ağrı`da evine ekmek götüremeyen insanların bulunduğunu, insanların kahvelerdeki okey masalarından kurtarılması gerektiğini anlatan Seven, Ağrı insanının Tendürek dağlarına kucak açmasını istemiyorum. Hadi bir fakülteyi kuralım ama ikinci fakülteyi nasıl kuralım? Teklif veriyorum, kabul edilmiyor.

Sopayı mı alıp geleyim? Şimdiye kadar Ağrı`da fakülte kurulmamışsa bir 10 yıl daha niye bekleyelim? Ağrı`nın ne günahı var? diye konuştu. Seven, Komisyon`da, üniversite kurulacak illerde biri fakülte üç yükseköğretim kurumu`nun bulunması koşulunun aranmasına ilişkin önergenin kabul edilmemesi üzerine, Bunun vebali üstünüzdedir. Bölge ayrımı yaptınız. Türkiye, doğusuyla batısıyla bir bütündür şeklinde tepki göstererek, Komisyon`u terketti. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu da, sözkonusu teklifle üniversite kuruluşunda objektif kıstaslar getirildiğini ifade ederek, teklife katıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası: