Yeni nüfus cüzdanları kodlu

1dk okuma

Meclis İçişleri Komisyonu, eşcinsellerin nüfus cüzdanlarında belirtilmesini öngören bir kanun tasarısını kabul etti.

Dünyanın birçok ülkesi tip kimlik belgesine ve kodlama sistemine geçiyor. Yeni nüfus cüzdanları ve uluslararası yazışmalarda erkek ve kadın cinsiyetinin yanı sıra Üçüncü cins olarak eşcinsellere de yer verilecek. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve Türkiye`nin de imzaladığı bir sözleşmenin hayata geçirilmesi ile birlikte, kimlik belgeleri uluslararasında tip olarak benzer bir nitelik kazanacak ve bu belgelerde kullanılan işaretler de ortak kullanım biçimde kodlanacak. Yeni kimlik kartlarında kadınlar için 3-4-2, erkekler için 3-4-1 ve üçüncü cins olarak nitelenen eşcinseller için ise 3-4-3 kodu kullanılacak. Meclis İçişleri Komisyonu dün bu konudaki sözleşmeye ilişkin kanun tasarısını kabul etti. Sözleşmenin kişi hali belgelerinin uluslararası dolaşımı kolaylaştırmak için hazırlandığı belirtildi. Nüfus kayıt sistemlerinin uyumunu öngören sözleşme, bugüne kadar Başka bilgiler adı altında toplanan bilgilerin kodlama sistemi ile ülkelerarasında birlikteliğinin sağlanmasını da amaçlıyor.


YENİ CÜZDANLAR KODLU:

Ahvali Şahsiye Belgelerinde Yer Alan Bilgilerin Kodlanmasına İlişkin Sözleşmeye Dair Kanun Tasarısının yasalaşması durumunda Türkiye de yeni nüfus cüzdanlarında yer alan kodlama sistemine geçecek. Sözleşme bugüne kadar Türkiye`nin yanı sıra İspanya, Almanya,Yunanistan, İtalya, Portekiz, ve İsviçre de imzaladı.


Nüfus cüzdanlarının değişmesini öngören kanun tasarısı da önceki gün TBMM Başkanlığı`na sunulmuştu. Kimliklerin haneler bölümündeki Türkçe ibarelerin yanına kodlarını da yazacak. Kodların açılımı ellerinde olan ülkeler de bu bilgileri tercümeye gerek olmadan anlayabilecek.

Kodlar, uluslararası belgelerde de kullanılacak. Bir yabancıyla evlenen Türkler`e ilişkin bilgiler başka bir ülkeye iletilirken düzenlenecek evlenme belgesinde kodlar bulucak.


KUŞADASI OLAYI:

Komisyon Başkanı Mehmet Pak, 3. cinsin, doğuştan veya sonradan cinsiyet değiştirenlerden oluştuğunu belirterek Bunlara travesti de denilebilir, başka şey de denilebilir, vize ve pasaport gibi belgelerde bu kişilere kod verilmiş oldu dedi.
Yetkililer, uygulamayla geçtiğimiz yaz Kuşadası`na gelen travestilerin ilçeye sokulmaması gibi bir olay olmayacağını belirttiler.


BAZI ÖRNEK KODLAR:

Tasarıda yer alan bir evlilik belgesinde yer alan bazı kodlar şöyle:
Evlenme yeri (2-5),
evlenme tarihi (9-8),
kocanın evlilik öncesi soyadı (7-5-1-1)
kocanın adı (8-5-1)
kadının adı (8-5-2)
kadının evlilik öncesi soyadı (7-5-2-1)
aile kütüğü no (9-2-7-1)

Kimlik kodları ise şöyle:
2-4: Doğum yeri
2-1-2-2: İkamet yeri
9-7: Doğum tarihi
9-9 Ölüm tarihi
2-5 Evlenme yeri
4-1-3 Bekar
4-1-4 Boşanmış erkek
4-1-5 Boşanmış kadın
4-1-6 Dul erkek
4-1-7 Dul kadın
4-6 ayrı yaşama
6-9 Vatansız
4-3-4 eşcinsel.

UYGULAMA TARTIŞMASI
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Pak, dün kabul edilen tasarının sadece uluslararası işlemlerde kullanılacağını ve nüfus cüzdanlarına işlenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, uluslararası bir sözleşmenin yasa olarak TBMM`den geçmesinin ardından bu sözleşmenin gereklerine uyulacağını belirterek Bir maddesini uygulamamak, `Üçüncü cinsi biz kullanmayız` demek olmaz dediler.


İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da bir süre önce yasalarımızda travestilerle ile ilgili ibareler olmadığını belirterek bu konuda çalışma yapıldığını açıklamıştı.

Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise konuya ilişkin şunları söylediler: Kodlama sistemi uluslararası bir yükümlülük. Bu kodlar da şimdilik uluslararası yazışmalarda kullanacak. Yeni hazırlanan ve üzerinde vatandaşlık numaralarının bulunacağı nufüs cüzdanlarında ne tür bilgilerinin bulunacağı henüz belirlenmedi. Bizim kimlik belgelerimizde bugüne kadar üçüncü cinse ilişkin hiçbir ibare yoktur. Önümüzdeki kriterler sadece bugünkü kimliklerde bulunan bilgiler çerçevesindedir. (SABAH)
Haberle ilgili daha fazlası: