Güneş tutulması Göltaş’a 980 bin YTL’ye patladı

1dk okuma

Geçen mart ayında bölgedeki diğer hazır beton şirketleriyle yaptığı toplantıya güneş tutulması molası veren, bu sırada Rekabet Kurumu uzmanlarının baskınına uğrayan TMSF yönetimindeki Göltaş, 980 bin YTL ceza yedi. Rekabet Kurumu, Göltaş’ın söz konusu toplantıyı ortak fiyat belirlemek amacıyla düzenlediği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

REKABET Kurulu (RK) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Şevket Demirel Holding şirketlerinden Göltaş Hazır Beton’a, Akdeniz Bölgesi’ndeki bazı şirketlerle birlikte fiyat belirleyerek yasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle 980 bin YTL ceza kesti. Geçtiğimiz 29 Mart’ta gerçekleşen güneş tutulması günü, hem tutulmayı izlemek hem de Akdeniz Bölgesi’ndeki diğer hazır betoncularla fiyat toplantısı yapmak amacıyla biraraya gelen Göltaş Hazır Beton yönetimin bu hatası, TMSF’nin cezalı konuma düşmesine yol açtı.

TRAJİ KOMİK BASKIN:

Hürriyet’in o dönem traji-komik baskın manşetiyle duyurduğu bu olay üzerine başlatılan soruşturmanın sonucu dün açıklandı. RK Başkanı Mustafa Parlak, Marmara ve Akdeniz Bölgelerindeki toplam 11 şirkete toplam 9.6 milyon YTL ceza verildiğini açıkladı. Ceza alan şirketler arasında 980 bin YTL ile Göltaş Hazır Beton da yer alıyor. Rekabet Kurulu uzmanları, geçen mart ayında aldıkları ihbar üzerine Göltaş Hazır Beton’un Antalya İrtibat Bürosu’na polisle birlikte baskın düzenlemiş, Göltaş Hazır Beton’un bu toplantıyı hazır beton sektöründe mamul fiyatı düzenlediği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. TMSF’nin Şevket Demirel şirketlerine atadığı Koordinatör Aslan Yaman ile diğer şirketlerin yetkilileri, toplantı öncesinde güneş tutulmasını izlerken gerçekleşen baskın anında, Yaman el yazısıyla tuttuğu notları yırtarak yere atmıştı. Ancak RK uzmanları yırtık kağıtları alarak notları birleştirerek Ankara’ya getirmişti.

KATILANLARA DA CEZA:

Parlak’ın açıkladığı ceza verilen firmalar arasında 29 Mart’taki güneş tutulması toplantısına katılan bazı firmalar da yer aldı. Buna göre Çallıoğlu Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye 2004 yılı gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1’i oranında 230,6 bin YTL, Divarcılar Hazır Beton İnş. Nak. Paz. San. Tic. Ltd. Şti’ye 119,1 bin YTL, Ado Hazır Beton Sanayi Nakliyat ve Tic. A.Ş’ye gelirlerinin yüzde 2’si oranında 216.5 bin YTL idari para cezası kesildi.

EN YÜKSEK CEZA GÖLTAŞ’A:

Güneş tutulması toplantısına katılan firmalara kesilen cezada, temel alınan oran gayrısafi hasılanın yüzde 1’iyken, Göltaş Hazır Beton’da bu oranın yüzde 3 olduğu dikkat çekti. Bunun da yasaya aykırı bu toplantının Göltaş Hazır Beton’ca düzenlenmesi nedeniyle olduğu belirtildi.

11 çimentocuya 9.6 milyon YTL ceza

REKABET Kurulu (RK) çimento ve hazır beton sektöründe birlikte fiyat saptayarak rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle Akdeniz ve Marmara Bölgeleri’nde faaliyet gösteren toplam 11 şirkete 9.6 milyon YTL para cezası verdi.

Doğu Akdeniz Çimento pazarında faaliyet gösteren Çimsa Çimento ve Adana Çimento Sanayi’nin kurduğu Oysa Çimento’nun yasaya göre kurucu taraflar arasındaki rekabetçi davranışların koordinasyonunu sağlayan ve rekabeti sınırlayıcı amaç ve etkilere sahip işbirliği anlaşması olduğu saptandı. Bu anlaşmayla Çimsa Çimento Sanayi ile Adana Çimento arasındaki rekabetin tamamen ortadan kalktığı belirlendi. Bu nedenle Adana Çimento’ya gelirlerinin yüzde 1’i oranında 1 milyon 809,3 bin YTL, Çimsa Çimento’ya 2 milyon 468 bin YTL para cezası verildi.

Çimsa Çimento’ya 987,.2 bin YTL, Kadıahmetoğulları Asfalt İnşaat Taahhüt San. ve Tic. A.Ş’ye 558,9 bin YTL, Özgür Çimento ve Beton Endüstrisi A.Ş’ye 268,7 bin YTL para cezası verildi.

Marmara Bölgesi çimento pazarında faaliyet gösteren firmalar arasında yürütülen soruşturma sonucunda, bayilerinin bölgeler arası ticaretini engelleyici uygulamalarıyla Bursa Çimento Fabrikası’na, 2004 cirosunun yüzde 1’i oranında olmak üzere 1.1 milyon YTL idari para cezası verildi. Diğer şirketlere ise herhangi bir ceza kesilmedi.

Lafarge Beton A.Ş’ye ürün pazarında fiyat tespiti yapmak suretiyle rekabeti sınırlama amacını taşıyan bir anlaşma içinde oldukları gerekçesiyle 2004 yılı cirosunun yüzde 2’si oranında olmak üzere 888.9 bin YTL idari para cezası uygulanacak. Kurul, Akçansa ve Oyak Beton’a ise ceza verilmemesini kararlaştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası: