Günde 1 katrilyonu yönetiyoruz 2003`te tam hücuma geçiyoruz

1dk okuma

Oyak Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, ‘‘Her gün güne ‘Elimizde 1 katrilyon lira nakitimiz var. Bunu ne yapacağız` sorusuyla başlıyoruz. 2002 bizim için müdafa yılıydı. Buna rağmen durmadık. 2002 kárımız 400 trilyon lirayı bulacak. 2003`te yeniden hücuma geçiyoruz’’ dedi.

ZOR bir yıl olmasına karşın 2002 yılında iyi bir performans sergilediklerini anlatan Oyak (Ordu Yardımlaşma Kurumu) Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, askeri deyimle 2002’yi ‘‘müdafaa’’ yılı olarak tanımlarken, 2003`ün de ‘‘hücum’’ yılı olacağını söyledi.

2002 yılı için ‘‘Bulutlar toplanıyor, yağmur yağacak, 2002 çok zor geçecek’’ yorumu yaptığını hatırlatan Ulusoy, ‘‘Öngördüğümüz gibi herkes için zor bir yıl oldu ama biz Oyak olarak bu zor yılda da durmadık’’ dedi. Toplam 205 bin üyesi olan Oyak`ın, iştirakler ve şirketler hariç yasal ve sosyal hizmetlerde yıllık işlem hacminin yarım katrilyon lira olduğunu belirten Ulusoy, yönetilen nakit fonları toplamının 1 katrilyon liraya ulaştığını açıkladı.

‘‘Her güne 1 katrilyon lira ile ne yapacağız diye başlıyoruz’’ diyen Ulusoy, bu kadar nakitte kalmalarının nedenini de şöyle açıkladı:

‘‘Boşta durmuyor bu 1 katrilyon. Elbette ya direkt ya da dolaylı olarak reel sektöre kaynak kullandırıyoruz. Fiyat doğruysa devlete borç veriyoruz ama sonuçta biz bir emeklilik fonuyuz ve üyelerimizin emekliliğini rahat geçirmelerini sağlayacak nemayı sağlamak zorundayız. Kár etmezsek parasını bize emanet edenlere ne diyeceğiz.’’

Ulusoy, Oyak`ın birçoğu sektörünün önünde giden 40 iştiraki bulunduğunu, sahip olduğu 10 portföyün yüzde 433 seviyesinde büyüdüğünü ve toplam portföylerin 300 trilyona giden bir çizgiye oturduğunu vurguladı. ‘‘2002 yılında durmadık’’ diyen Ulusoy, burada bir askeri benzetme yaparak ‘‘Kazanmak için hücum esastır, kaybetmemek için de müdafa. Kazanmak için müdafaa yapılmaz. 2001 yılı hücum yılıydı, 2002 bizim için müdaafa yılı oldu ancak bu yılda da hem sıkıntılardan etkilenmemeye çalıştık, hem de 2003 yılına hazırlandık, 2003 yılı bizim için yeniden hücuma geçtiğimiz bir yıl olacaktır’’ diye konuştu.

İHRACAT 1 MİLYAR DOLAR

Müdafa yılı olmasına karşın 2002 yılında Oyak şirketlerinin büyüdüğünü, portföyünün geliştiğini dile getiren Ulusoy, bu yıl içinde bireysel emeklilik, konut, gayrimenkul değerlendirme ve enerji sektörlerinde olmak üzere 4 yeni şirket kurduklarına dikkat çekti. Oyak`taki reorganizasyonun bu yıl devam ettiğini, grup şirketleri yeni yatırımlara 310 trilyon lira harcarken, kurum olarak da şirketlere 200 trilyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Ulusoy, ‘‘İhracatımızı dolar bazında yüzde 5`lerin üzerinde artış gösterdi, yıl sonunda 1 milyar doların üzerinde olacak’’ diye konuştu. Oyak Grubu`nun aktiflerinin dolar bazında yüzde 33, TL bazında yüzde 55`lik artışla 1.6 katrilyon olduğunu belirten Ulusoy, şirketlerin toplam aktifininin ise yüzde 40`lık artışla 7.5 katrilyona ulaştığını kaydetti.

2002 KÁRI 400 TRİLYON

Oyak Grubu`nun satış işlem hacminin 3.5 katrilyon liradan 4.5 katrilyon liraya, bankcılık ve sigortacılık gibi hizmetlerdeki işlem hacminin de 22 katrilyon liraya ulaştığını belirten Ulusoy, bunun yüzde 20`lik bir artışı ifade ettiğini dile getirdi. Geçen yıl 600 trilyon lira olan vergi öncesi kárı bu yıl sonunda 400 trilyon lira olarak beklediklerini söyleyen Ulusoy, geçen yıl enflasyonun yüzde 70`ler düzeyinde bu yıl ise yüzde 30-35`ler düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Finans alanında bankanın kullandırdığı kredilerin yüzde 315 arttığını belirten Ulusoy, maaş ödemesi yapılan insan sayısının 70 bine ulaştığını, özkaynakların 361 trilyonu aştığını, kurumsal alandaki kredilerin de 73 trilyondan 592 trilyon liraya yaklaştığını vurguladı.

Ulusoy, bu yıl 100 milyon dolarlık yatırım yaparak işletmeye alan Ünye Çimento dışında hiçbir Oyak şirketinin zarar etmediğini de vurgulayarak, şöyle konuştu: ‘‘Hiçbir şirketimiz yıl sonunda zarar yazmayacak, bu da hücuma hazır olduğumuz gösteriyor. Çok büyük atılımlara, patlamalara haçırız. Ufak yatırımlar yerine stratejik büyüklükleri olan yatırımlar yapmak istiyoruz. Enerji, telekomünikasyon, ulaştırma, madencilik hepsi ilgi alanımız içinde.’’

Toplantıyı ‘57. Alay’da yaptı

OYAK`ın kurulduğu 1961 yılından bu yana ilk kez geçen yıl yaptığı basın toplantısının ardından bu yıl ikincisini düzenleyerek faaliyetlerini ve 2003 beklentilerini aktaran Genel Müdür Coşkun Ulusoy, halka açık olmayan özel bir çercevesi olan bir kuruluş olmalarına rağmen ‘‘şeffaflık’’ adına değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaştıklarını vurguladı. Geçen yıl Oyakbank bünyesine katılan Sümerbank`ın eski genel müdürlük binasındaki toplantının yapıldığı salonun adının ‘‘57. Alay’’ olması dikkatleri çekerken, Ulusoy Sümerbank döneminde değişik ülkelerin değişik şehirlerinin adını taşıyan bütün salonların isimlerini değiştirerek Gelibolu`daki ‘‘27. Alay’’ ‘‘Conk Bayırı’’ gibi alayların ve tarihi önem taşıyan yerlerin adını verdiklerini belirtti. Buna karşın Oyak`ın bir devlet ya da askeri kuruluş olmadığını önemle vurgulayan Ulusoy, ‘‘Kamuoyunda bu tür yanlış yorumlar yapılıyor, Oyak devletin bir parçası olmadığı gibi, askeri teşkilatın da bir parcası değildir, askeriyede çalışanların bir kurumudur. Oyak`ın Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur`dan bir farkı yoktur. Türkiye`nin ilk ve tek özel bireysel emeklilik fonudur’’ diye konuştu.

‘Acil Eylem Planı’ yetmez programı görmemiz lazım

OYAK Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, ‘‘2003 yılının ekonomide krizden umudan giden bir yol olmasını umut ediyoruz. Ekonomide artık krizlerin bitmiş olmasını bekliyoruz. Türkiye`de bir umut var biz de bu umudu taşıyoruz’’ dedi. Ulusoy, ‘‘sadece büyüme’’ istemediklerini, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyümeden yana olduklarını vurguladı. Ulusoy yeni hükümeti değerlendirirken de şu yorumlarda bulundu: ‘‘Tek partili iktidar dünyanın her ülkesinde olumlu karşılanan bir durumdur. Bir takım projelerden söz edildi ama resmen rakamların verildiği bilgileri, programı bekliyoruz. Acil Eylem Planı bir niyet göstergesidir ama plan, program lazım, ona göre değerlendirme yapacağız. Türkiye`de hep genellemelerle konuşuyoruz artık rakamlarla konuşmamız lazım.’’

Oyak Konut`u kurduk 5-6 şirket halka açılacak

GELECEK yıl Oyak Grubu bünyesindeki bazı şirketlerin halka açılmaları için hazırlıklara başladıklarını söyleyen Coşkun Ulusoy, ‘‘Piyasaların iyi olması kaydıyla 5-6 şirket için girişim yapacağız’’ dedi. Ulusoy, bu yılki çalışmalarını ise şöyle özetledi:

Bu yıl 4 yeni şirket kurduk. Mevcut hayat şirketimizi dönüştürmek yerine, yeni bir bireysel emeklilik şirketi kurduk. Sivil Oyak`ı kuracağız demiştik, bunun için Hazine`den izin bekliyoruz. Amerikan tipi konutlar yapıp bunu mortgage yöntemiyle pazarlamak için bir şirket kurduk. Oyak İnşaat var ancak o çok büyük işler yapıyor, bunun için Oyak Konut olarak ayrı bir şirket kurduk. İkitelli`de arsamız hazır, bunun için de izin bekliyoruz. Gayrimenkul Değerlendirme şirketi kurduk. Ayrıca bir enerji şirketi kurduk.

Oypa`nın faaliyetlerini durdurduk. Ancak, hukuki kişiliği sürüyor, bakarsınız Irak Savaşı, Kıbrıs konusu netleşir, gelişmeler iyi yönde olur bu sefer 20 değil 500 mağaza açarız.

Omsan Lojistik olarak Bulgaristan`da bir şirket kurduk, devamı gelecek.

Goodyear`dan çıkmayı düşünüyoruz. Bu konuda herkese açığız, anlaşmamız müsaade ettiği ölçüde satış yapacağız.

AKP heyecanıyla TL aşırı değerlendi

SEÇİM sonrası ortaya çıkan heyecan dalgasıyla TL`nin dolar karşısında değerlendiğini, bunun bir yere kadar normal karşılanması gerektiğini söyleyen Coşkun Ulusoy, ancak ‘‘Dolar zorla aşağıda tutulamaz’’ diyerek şu uyarıyı yaptı: ‘‘Dolar bir fiyattır, biz TL karşısındaki fiyatın, kurun paritenin doğru olmasını istiyoruz. Yanlış kur özellikle yabancı yatırımları teşvik etmez, yanlış kur ihracatı da desteklemez. Kurun doğru seviyede seyretmesi lazım. Şu andaki durum TL`nin nisbi olarak değerlendiğini gösteriyor. Doğru fiyattan kastım piyasa fiyatıdır.’’

Pamukbank`ı inceliyoruz

OYAKBANK`ı büyütmek konusunda kararlı olduklarını dile getiren Coşkun Ulusoy, ‘‘Vakıfbank`ı inceledik, diğer yatırımcılar gibi biz de vazgeçtik. Şimdi Pamukbank ile ilgileniyoruz’’ dedi.

Özelleştirmeler ilgimizi çekiyor

COŞKUN Ulusoy, ‘‘Biz servet değil gelir sağlamak zorundayız’’ derken, Tüpraş, Petkim, Telekom, THY gibi büyük özelleştirmelerle de ilgilendiklerini açıkladı. Ulusoy, uluslararası büyük yatırımlarda yüzde 50`inin altında hisseye razı olabileceklerini de söyledi.

Olası Irak Savaşı yüzünden paramızı dolarda tutuyoruz

IRAK konusundaki gelişmelerin tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye`yi ve dolayısıyla Oyak`ı da etkilemesinin söz konusu olduğunu ifade eden Coşkun Ulusoy, o nedenle Oyak`ın parasını yalnız TL`de değişik yerlerde değişik para birimlerinde değerlendirdiklerini açıkladı. Bu dönemde doları tercih ettiklerini açıklayan Ulusoy, şunları söyledi: ‘‘Şu anda elimizde ciddi miktarda dolar tutuyoruz, Irak savaşı gündeme gelmeseydi bu kadar dolar tutmazdık. Kendimizi güvenceye, emniyete alabilmek için bazı getirilerden vazgeçtik. TL`ye dönüp onu işletseydik daha çok gelir sağlayacaktık, bazı kayıplara uğruyoruz ama bu da güvenin maliyeti.’’

Haberle ilgili daha fazlası: