Yeni avukatlık tarifesi belli oldu

1dk okuma

Türkiye Barolar Birliği’nce (TBB) hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

TBB’nin internet sitesindeki açıklamada, matbu ücretlerde ortalama yüzde 55.06 oranında artış sağlandığı belirtildi. En yüksek artış ise anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan sözleşmeli avukatların alacağı ücrette yaşandı. Zorunlu sözleşmeli avukatın ücreti 15 bin 800 TL’den 32 bin TL’ye yükseltilerek, yüzde 102.53 oranında artırıldı. Tarifede, birçok avukatlık ücretinde yüzde 100’e yaklaşan artışlar dikkat çekti. İşte yeni tarife:

Avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3 bin 500 TL, takip eden her saat için 1.500 TL’ye yükseldi. Bu ücret geçen yıl 2.300 ve 1.300 TL şeklindeydi.

AĞIR CEZA 48 BİN TL

Her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 4 bin 500 TL verilecek. Kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasında ise avukatlara asgari 6 bin lira ücret ödenecek. Eski tarifede kira sözleşmesi hazırlanmasına ödenen ücret 4 bin 400 liraydı. Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanmasında ise 24 bin lira avukatlık ücreti alınacak.

Ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için avukatlara 8 bin, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 18 bin, sulh ceza ile infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 13 bin 500, asliye mahkemelerindeki davalar için 30 bin, ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerindeki davalar için 48 bin lira avukatlık ücreti ödenecek. Avukatlara, tüketici mahkemelerindeki davalar için 15 bin, fikri ve sınai haklar mahkemelerindeki davalar için 40 bin TL ücret verilecek.

Haberin Devamı

Diğer zamlı avukatlık ücretleri de şöyle: Yargıtay’da görülen ilk derece davalar için 46 bin 500 lira, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’da temyiz yoluyla görülen işlerin duruşması için ise 28 bin lira avukatlık ücreti ödenecek. Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan hukuki yardımlarda ilk 400 bin liralık kısım için yüzde 16, konusu 11 milyon 600 bin liranın üzerindeki işlerde ise avukatlık ücreti yüzde 1 olacak.

Haberle ilgili daha fazlası: