Standart & Poors, Türkiye`nun uzun vadeli kredi notunu tek B`den B - eksi`ye düşürürken, programın aşırı iyimser olduğunu iddia eden JP Morgan ise büyük bir dış yardım gelmeyeceğini kaydetti.
Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Standart & Poors, Türkiye`nin mali ve bankacılık alanlarındaki sorunlarının, hükümetin borçlarını ödeme yeteneğinin önünde giderek büyüyen bir tehdit oluşturduğunu belirterek, Türkiye`nun uzun vadeli kredi notunu tek B`den B - eksi`ye düşürdü. S&P Türkiye`nin tek B olan
döviz Senior Unsecured notunu da B - eksi`ye indirirken, C olan kısa vadeli ülke notunu teyid etti. S&P açıklamasında Türkiye`nin uzun vadeli kredi notunun daha da düşürülebileceği belirtildi.
S&P Türkiye Analisti Marie Cavanaugh, S&P`nin not indirimi kararının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye yeni bir ekonomik prorgramı biraraya getirme sürecinin ortasında bulunuyor. Program piyasaların endişelerini azaltmayı başaramazsa bu olumsuz hareketlerin daha da artmasına neden olur dedi. Cavanaugh Türkiye`nin şubatta döviz çıpasını terketmesinden beri liranın yüzde 40 civarında değer kaybettiğini hatırlattı. S&P açıklamasında, bu hafta içinde dış mali kaynak planı açıklanacağına değinilerek, hükemetin artan siyasi gerilimi daha da kötüleştirmeden ülkenin borç dinamiklerini tersine çevirebilecek bir program hazırlama baskısı altında olacağı belirtildi. S&P, Türkiye`nin Mayıs ayının ikinci yarısında yaklaşık beş milyar
dolar ve Haziran ayında da buna yakın miktardaki borç servisi ödemelerini karşılamak için çok taraflı ve ikili resmi kreditörlerden hızla yeni dış finansman bulmaya çalıştığını hatırlattı. S&P, ancak uluslararası para fonu`nun (IMF) kredilerin toplam 2.6 milyar dolarlık iki diliminin serbest bırakılmasını onaylamasının dışında hükümetin gelecek birkaç ay içerisinde diğer resmi kreditörlerden önemli ölçüde ek finansman sağlaması ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
JP Morgan: Büyük yardım gelmez
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart & Poor`un Türkiye`nin uzun vadeli kredi notunu düşürmesinin hemen ardından dün J.P. Morgan da ekonomik programın aşırı iyimser olduğunu öne sürdü. Ünlü yatırım bankası dün yaptığı açıklamada ekonomik projeksyonların çok iyimser olduğuna dikkat çekerek Türk devlet tahvilleri için önerisinin halen underweighting olduğunu duyurdu. Hafta sonu açıklanan ekonomik program hakkında bir yoruma da yer verilen banka raporunda programın fazla etkileyici olmadığı ifade edildi. Hükümet tarafından duyurulan hedeflerin aşırı iyimser olduğuna da dikkat çekilen raporda JP Morgan uzmanlarının 2001 yılı içinde ekonominin yüzde 4.5 daralacağını tahmin ettiklerinin altı çizildi. Dış yardımlar konusuna da değinilen raporda hiçbir uluslararası kuruluşun büyük bir yardım paketi ile Türkiye`ye destek çıkmasının umulmadığı ifade edildi. J. P. Morgan ayrıca IMF, G7 ve Dünya Bankası`ndan sağlanabilecek fonlar konusuna da kuşkulu bir yaklaşım içerisinde olduğunu dile getirdi.
Deutsche Bank: Politik iradeye güvenmiyor
Öte Yandan Deutsche Bank 12 Nisan`da yayınladığı Türkiye`nin borç dinamiklerini ele alan raporunda nispeten olumlu bir tablo çizimişti. IMF paketinin gelecek ay içerisinde uygulanmaya başlamasıyla beraber makul değişimlerin yaşanacağına işaret edilen raporda hükümetin mali önlemleri almada politik iradesinin yeterli olup olmayacağı konusundaki koşkular dile getirildi.