İmalatta kötüleşme devam ediyor

1dk okuma

Faaliyet koşulları üst üste üç ay olacak şekilde Mayıs’ta da kötüleşti, ama daralma hız kesti.

Haberin Devamı

Faaliyet koşulları üst üste üç ay olacak şekilde Mayıs’ta da kötüleşti. Ancak üretim, yeni siparişler ve ihracattaki daralma Nisan ayına kıyasla hız kesti. Firmalar işe alımları sürdürdü ve bunun da etkisiyle birikmiş işlerdeki düşüş Mayıs’ta hızlandı. Ancak firmalar hem girdi hem de nihai ürün stoklarını Mayıs’ta azaltmaya devam ettiler. Zayıf Türk lirası girdi fiyatları enflasyonundaki yükselişte etkili olmaya devam ederken firmalar nihai ürün fiyatlarını son 8 ayın en yüksek hızında artırdılar.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge  yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

PMI endeksi üst üste üçüncü ay olacak şekilde Mayıs’ta da kritik eşik değer 50,0’nin altında kalarak imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki kötüleşmenin 2016 yılı ikinci çeyreğinin ortasında da devam ettiğini gösterdi. Ancak Nisan’da son 7 ayın en düşük düzeyi olan 48,9 düzeyinde ölçülen PMI endeksi Mayıs’ta 49,4’e yükselerek daralmanın ılımlı düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. İstihdam dışında kalan dört alt endeks PMI endeksini Mayıs’ta olumsuz etkiledi. 

Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel bozulma büyük ölçüde alınan yeni siparişlerin daha da düşmesinden kaynaklandı. Yeni siparişlerin üst üste üç aydır azaldığı ancak düşüşün Mart ve Nisan aylarına kıyasla hız kestiği görüldü. Yeni ihracat siparişlerindeki gerileme de devam etti. Mayıs’ta beşinci aya taşınan düşüş son 7 yıldan fazla bir süredir gözlenen ikinci en uzun düşüş trendi olarak kaydedildi.

Yeni siparişlerdeki trendin yansıması olarak imalat üretimi üst üste üçüncü ay olacak şekilde Mayıs’ta daraldı. Ancak üretimdeki gerileme hızı aynı dönemin en düşük düzeyinde gerçekleşti. Mevcut işler üretimi kısmen desteklerken birikmiş işler Mart 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda daraldı.

İmalat sanayi istihdamı Mayıs’ta daha da arttı. Böylelikle, istihdamdaki büyüme eğilimi dokuzuncu aya taşındı. Ancak artış hızı Nisan’a kıyasla yavaşladı ve son 9 aylık artış trendinin ikinci en düşük düzeyinde ölçüldü.

Haberin Devamı

Tedarik zinciri verileri talep koşullarının zayıf olduğuna işaret ederken tedarikçilerin ortalama teslim sürelerinin üst üste 7 ay düştüğü görüldü. Tedarikçilerin ortalama teslim sürelerindeki gerileme, Türk imalatçılarının satın alma faaliyetlerini son 4 ayda üçüncü kez azaltmış olmalarına rağmen gerçekleşti. Sonuç olarak, Türk imalatçıları girdi stoklarını üst üste 4 aydır erittiklerini belirttiler.

Girdi fiyatlarındaki artış Mayıs’ta son 3 ayın en yüksek hızında gerçekleşti. 

Haberin Devamı

Firmalar bunun büyük ölçüde zayıf Türk lirasından kaynaklandığını belirttiler. Türk imalatçılarının nihai ürün fiyatları da Eylül 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda arttı. 

Haberle ilgili daha fazlası: