Siyasi arenada görüşmelere ilişkin gelişmeler takip ediyor. Ancak Rusya yaptırımlar konusunda kararlı. İlk etki gıda ithalatı üzerinde olacak. Dışarıda ise gündem Merkez Bankalarına yoğunlaşıyor. Gelişmekte olan ülkelere ECB yardımı yetişebilir.
Yarın faiz kararını açıklayacak olan ECB mevduat faizlerini daha da aşağı çekebilir. Eksi 0,20 seviyesinde olan faizlerde eksi 0,30 rakamı açıklanabilir. Ancak mevduat faizlerinin negatifte olması ve daha aşağı oranlara çekilmesi enflasyon görünümünde etkisi sınırlı olan bir durum. Enflasyon konusunda daha önceki konuşmalarında petrol fiyatlarının düşük seyretmesine ve Euro’nun güçlü kalmasına değinen Draghi’nin atacağı en önemlim adım ek parasal genişleme olacaktır. Aralık ayı toplantısı önceden işaret edildi. Euro önemli ölçüde değer kaybetti. Süreçte FED’in faiz artırımının Aralık ayında gerçekleşeceği beklentisi de etkili tabi. Yarın ki toplantıda önemli konuların başında parasal genişlemenin artırılma oranı ne olacağı? Rakam ne kadar büyürse Euro üzerindeki etkisi de o denli büyük olacak. Genel olarak 80 milyar Euro’ya yakın bir rakam bekleniyor. Ve bu durum büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Ancak rakamın daha büyük açıklanması ve de bitiş tarihinin uzatılması gündeme gelirse Euro’da sert satışlar görülebilir. Tabi bu durum gelişmekte olan ülkelerin imdadına yetişecek ne önemli gelişme olur. Endeks tarafında alımların hızlandığını ve Türk Lirasının güçlenerek yeninden 2.83 seviyesinin altına çekilmeye başladığını görebiliriz.
Diğer yandan bugün açıklanan ABD özel sektör istihdam rakamı 217 bin kişi olarak açıklandı. Tarım dışı istihdam rakamından önce öncü gösterge olarak algılanan veri de bu denli artış olması Cuma günkü verinin de yüksek gelebileceği izlenimi yaratıyor. Dolayısıyla Aralık ayında faiz artırımına kesin gözüyle bakılabilir. İstihdam da uzunca bir süredir istediğini alan ve enflasyon görünümüne etki etmesini bekleyen FED ortalama saatlik kazançlar verisini de yakından takip ediyor. Veri bir önceki dönem 2015 yılının en yüksek seviyesinde açıklanmıştı. Yine yüksek bir veri çıkması durumunda Dolar lehine fiyatlama hızlanabilir. Aralık ayında artırılması yüksek ihtimal olan faizler sonrası tartışma FED’in 2016 yılında faiz adımı adımlarının sıklığına odaklanacaktır. Faizler sonrası sözlü yönlendirme bu açıdan büyük önem taşıyor. Doların gelecekteki kaderi belirleyecek olan sözlü yönlendirme verilere bağlılığı da içermeye devam edecek. Ancak bu süreçte Çin etkisi daha çok konuşulacaktır. Çin’de ki yavaşlamanın derinleşmesi ya da Merkez Bankasının bu yavaşlamayı önlemek adına yeni bir devalüasyon açıklaması FED’in de adımlarındaki sıklığı belirleyecek en önemli unsur olacaktır.
İçeride ise gündem halen Rusya. Rusya’nın yaptırımlarına odaklanmış olan endekste satış baskısı kendini hissettirmeye devam ediyor. Bir dizi yaptırım açıklayan ve ticari ilişkileri yavaşlatmayı hedefleyen Rusya ilk etapta bu durumdan kendisi zararlı çıksa da uzun vadede ekonomik görünümün yavaşlamasına sebep olabilir. Dilin sertleşmesi halihazırda yüksek olan jeopolitik risklerin tırmanması durumunda yeni bir satış dalgası ile karşılaşmamıza sebep olabilir. Ancak ECB’nin atacağı parasal genişleme adımı bu süreçte endekse destek olacak en önemli etken olacak.
Bu hafta tarihi bir hafta yaşayacak olan piyasalar uzunca bir süre etkisinden kurtulamayacaktır. Fiyatlamaların Türk varlıkları lehine hissedilebilmesi için öncelikle jeopolitik risk etkisinden kurtulmak oldukça önemli. Euro’dan kaçısın hızlanması ve son bir hamle ile Dolar endeksini yukarı taşıyacak bir etki görülebilir.