Son dönemde istihdam raporundan memnun olan FED, bu ayki açıklamalarında da genel olarak faiz artırımına başlayacağının işaretini verdi. İstihdam da son iki veri de beklenenden yüksek çıktı. Ortalama saatlik kazançlarda son iki ayın ortalaması 2015 yılının ortalamasından yüksek. 0.3 rakamı ABD ekonomisi için iyi bir rakam. Ayrıca işsizlik oranında defalarca hedefi aşağı çekmesine rağmen yüzde 5 sınırına dayanılmış durumda. Bu yansıma FED’in Aralık ihtimalini şu ana kadar fiyatlamamızı sağladı. Enflasyon rakamlarını bir miktar göz ardı etsek de istihdamının bu denli kuvvetli olması enflasyonun ilerleyen dönemde beklenen yere geleceğini algısını da oluşturuyor. Zaten FED’in istediği de istihdamdaki artışın enflasyona yansıyacağına dair güvenin oluşmasıdır. Yani FED direkt olarak enflasyon rakamlarında önemli birim artışı beklemekten ziyade rakamların artabileceğine inancın oluşmasını istiyor. İstediği gibi de oldu. Gerekli ekonomik verileri elde etmesinin yanı sıra son açıklamalarda dış kaynaklı risklerin de düştüğünü vurgulaması Çin’den eskisi kadar korkulmadığını gösteriyor. Çin’de yavaşlamanın derinleşmesi sadece FED’in değil tüm küresel ekonominin korkulu rüyası. Ancak Çin Merkez Bankası bu konuda adım atmaktan çekinmeyeceklerini ve büyümenin yüzde 7’nin üzerinde kalması adına tedbir alacaklarını açıkladı. Demek ki FED, bu tedbirlere güvenmeye devam ediyor.
Ancak FED'in bir konuda çekincesi gün yüzüne çıkmış durumda. Değerli Dolar. Doların uzun zamandır tüm para birimlerine karşı ezici üstünlüğü ABD’den endişe yaratabiliyor. Dolar endeksinin 100 seviyesine yakın seyretmesi, ABD’nin uzun süre değersiz dolardan elde ettiği kazancı artış sağlayamayacağını gösteriyor. İhracatında yüzde 25’den fazla katkı yapmış değersiz dolar artık yok. Uzunca bir süre de olmayacak gibi. Çünkü rakipleri çok daha güçsüz. Sadece ABD’nin güçsüz olması değil diğer ülkelerin zayıf performansı Doları güvenli liman yapan en önemli undur. Avrupa’da bir çok ülkenin krizin eşiğinde gezmesi, İngiltere’nin enflasyon ve büyüme ile mücadele etmesi, Japonya’nın kronikleşmiş sorunlarının çözülememesi yatırımcının da dolar talebini artırmış durumda. Ve FED bunun farkında. Ancak doların gelecek dönemde beklenenden daha düşük bir performans göstereceğine olan inancı da yok değil.
FED’in son dönemde piyasayı yönlendirmek istediği veri ilk faiz artırımından sonra atılacak faiz adımlarının sınırlı kalabileceği. Yani FED bir kez adım atacak ve beklemeye geçeceğini ısrarla dile getirmek istiyor. Bunun ana sebebi ise değerli dolar. Ve rakiplerine fırsat tanımak. Aksi taktirde uzunca süredir devam eden toparlanmanın önüne kendisi geçmiş olacak. İlk faiz artırımı kararında tepki dolar lehine olabilir. Özellikle Draghi ile şok olan piyasalar FED ile aynı şaşkınlığı yaşamak istemeyecek ve veriye odaklanacaktır. Ancak bu tepkinin sınırlı kalması durumunda dolarda ciddi bir kar satışı hemen ardından yaşanabilir. İlk tepki pozitif olsa da ilerleyen günlerde hatta FED’in basın toplantısında algının bir sonraki adımın gecikeceğine kaymasını isteyecek olan FED şimdiden sözlü yönlendirmesini hazırlamış olabilir. Bunun için de bir sonraki adımın gerekirse uzunca süre atılmayacağı söylemini kullanabilir. İşte bu noktada yönümüzü Dolarda farklı bir tarafa çevirmeye başlayabilir. Ancak bundan sonraki süreçte portföyümüzde dolardan uzun süre vazgeçmemiz gerekebilir. Çünkü rakiplerinin yapacağı daha çok iş var. Ve bu yıllar alabilir.