Beklentiler %0.2 seviyesindeydi. Yıllık bazda TÜFE ise beklentiye paralel %1.5 olurken, geçen ayki %1.1 seviyesinden yükseliş oluşmuş durumda. Yıllık bazda TÜFE’ye bakıldığında yükselişin ardındaki asıl etkenler barınma ve konaklama grubu ile enerji fiyatlarındaki yükselişler olduğu görülüyor. Özellikle benzin fiyatlarındaki %5.8’lik artış nerdeyse bütün gruplardaki artışın yarısına eşit. Barınma endeksinde ise %0.4’lük bir artış var ve Mayıs’tan bu yana en iyi artışı göstermiş.
Çekirdek aynı havada
Manşet enflasyon bu veriler ardında yükselirken çekirdek veride aynı heyecan yok. Çekirdek yıllık bazda %2.3’den %2.2 seviyesine gerilemiş durumda ve genel olarak Aralık 2015’den beri izlediği %2.1-2.3 dar aralığındaki seyrini koruyor. Çekirdek enflasyona bakıldığında gruplarda karışık seyirler var ve ivmelenme yaratamıyor. Fed için heyecan verici değil.
Algılamada değişiklik yok. Aralıkta faiz artırımı.. Güçlü ve inatçı dolar devam…
Enflasyon verisi FED’in mevcut düşüncelerinde değişiklik yaratacak nitelikte değil. Piyasalardaki aralık ayına yönelik faiz artırımı beklentileri devam edecektir. Verinin ardından dolar endeksinde hafif bir gerileme olsa da hemen etkisini yitirdi. Eğer çekirdek veride ivmelenme görülseydi dolarda güçlenmeye de sebep olabilirdi. Bunun aksine zayıf bir çekirdek olsaydı dolarda yükselişin ardından düşüşler görebilirdik. Ancak gelen veri piyasa için dikkate alınacak nitelikte bulunmamış görünüyor. Sanırım dolardaki inatçı seyre neden olan mevcut algı değişmeden devam edecek görünüyor. Bu durum içeride USDTRY’nin 3.10 seviyesi ile flört etmeyi sürdüreceğine işaret. Ama TCMB Perşembe günü pas geçerse kurda 3.07’ye düşüşler görebiliriz.