İngiltere merkezli bu kuruma göre, referandum sonucu, gelişmekte olan ülke piyasalarının lehine olacak. Şöyle ki: Brexit sonucunda ABD Merkez Bankası’nın nispeten daha gevşek bir para politikası uygulayacak olması gelişmekte olan ülkelerde yerel bono piyasalarına yarayacak.
Brexit sonrasında gerçekleşen, piyasalardaki yüksek volatilite ve daha güçlü doların, Fed tarafında daha güvercin açıklamaları beraberinde getirmesi bekleniyor. Aynı şekilde Japonya Merkez Bankası’nın da Japon Yeni’ne yönelen güvenli liman kaçışını dengelemek için, para politikasını gevşetmesi bekleniyor. Gerçekten de bu hafta başında Japonya Başbakanı Abe’den genişlemeci yönde yeni adımların atılacağı duyuruldu. Zayıflayan Euro para birimi de, Euro bölgesinde çoktan para politikasının gevşek olduğunu gösteriyor. Global merkez bankalarının görece olarak daha genişleyici para politikalarının, gelişmekte olan ülke bonolarına olan talebi artırması bekleniyor.
Trusted Sources (TS)’a göre Brexit sebebiyle Fed faiz artırımları artık bu sene masada değil. Hatta 2017 yılı boyunca da masada olamayacak. Hem Avrupa Birliği-İngiltere arasındaki anlaşmaların belirsizlik yaratacak olması, hem de bunun global büyüme koşullarını olumsuz yönde etkileyecek olması, Fed’in faiz artırımları konusunda elini daha sıkı tutmasına sebep olacaktır.
Fed faiz artırımının yapılmayacak olması demek, daha fazla dolar likiditesi, anlamına geliyor. Böyle bir durum, gelişmekte olan ülkeler için, doların gücünden çok daha önemli.
Brexit’e ilk tepkiler
Brexit oylamasının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi ülkeden ülkeye değişiklik gösterdi. Orta ve Doğu Avrupa’daki ülkeler diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha fazla darbe yedi. BRIC olarak adlandırılan bölgede Rusya ve Brezilya hisse senedi piyasası iki gün içerisinde yüzde 6 satış yedi. Ancak bu durum uzun sürmedi. Petrol fiyatlarında görülen istikrar Rusya’ya yaradı, akabinde Brezilya’da yerel bonolara ciddi bir yönelim oldu. Yine BRIC olarak adlandırılan bölgede Çin ve Hindistan hisse senedi piyasası yüzde 2 değer kaybetti. Diğer gelişmekte olan ülkeler arasında ise Brexit’in en büyük etkisi Güney Afrika, Türkiye ve Meksika üzerinde oldu. Güneydoğu Asya piyasaları görece daha az bir oranda etkilendi. Güney Afrika, Türkiye ve Meksika’da düşüşler yüzde 6 ile yüzde 12 arasında gerçekleşti. Ancak buralar da kısa sürede toparlandı.
“Gelişmekte olan ülke bonoları yeni güvenli limanlar olabilir “ TS
Trusted Sources’a göre gelişmekte olan ülkelerdeki politik riski fiyatlamak, Avrupa bölgesindeki politik riski fiyatlamaktan daha karlı. Önümüzdeki dönemde daha düşük bir faiz ortamı dünyayı beklerken, gelişmekte olan ülkelerin bonoları daha pozitif bir getiri olanağı sunabilecek. Öte tarafta, Trusted Sources, Türkiye’de büyük bir politik volatilite beklediği için Türkiye piyasaları için önerisini hala negatifte tutuyor.
Benim görüşüme göre, Brexit konusu yarattığı ilk etkiyi, Fed’in 21 Eylül’deki toplantısına kadar, sürdürecek. Bu dönem içerisinde dalgalanmalar olsa dahi sterlin zayıf kalmaya devam edecek, altının ons fiyatı ise 1300 dolar seviyesinin aşağısın ancak uzun vadede görebilecek.