Fed’in 12 büyük şehirde temsilcilikleri ve bölgesel başkanları bulunuyor. Bu temsilci ve başkanların en tepesinde FED başkanı yani Janet Yellen yer alıyor.
FED’in görev tanımları arasında ülkesinde tam istihdam sağlamak, fiyat istikrarı sağlamak ve uzun vadeli faizleri yönetmek yer alıyor. Dolayısı ile FED’in birçok merkez bankasından daha fazla sorumluluğu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ülke para birimi Dolar’ın rezerv para olması da FED’in aldığı her kararın dünya piyasalarını ve küresel para politikalarını derinden etkilemesine neden oluyor. Bu durumda FED’in, özellikle de içinde bulunduğumuz dönem için, yazıya dökülmemiş “küresel piyasalara istikrar getirmek, dünya büyümesini rayına oturtmak” gibi başka görevleri olduğunu söylemek çok yanlış olmaz.
ABD Merkez Bankası’nın da TCMB gibi bir kur hedefi yok. Ama yine birçok Merkez Bankası gibi adı konmamış şekilde kendi para birimini belli bir bölgede dengede tutma amacı olabilir. Dolar’ın çok fazla değerlenmesinin ülke ekonomisinde ticaret dengelerine verebileceği zarar ve çok değer kaybetmesinin yaratacağı hasarı da gözetmek FED’e düşüyor. Başkan Yellen ve bölgesel başkanların dönem dönem yaptığı, birbiriyle çelişen açıklamalar, bu durum ile ilişkilendirilebilir.
San Francisco FED Başkanı John Williams, faiz artırımı destekleyen “kötü polis”ler arasında yer alıyor. Williams’a göre ekonomi faizlerin artışı kaldırabilecek durumda ve FED başkanlarından sıklıkla gelen ve piyasaların kimi zaman kafasını karıştıran açıklamalar şeffaflığın bir parçası.
Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker da şahinler arasında yer alıyor. Harker, önümüzdeki veriler zayıf gelmezse Haziran’da faizin artabileceğini düşüyor. Yaklaşan ABD seçimlerinin de FED politikalarına etkisi olmayacağı görüşünde. Söz konusu üyelerin yani Williams ve Harker’ın bu yıl FOMC’de oy hakkı bulunmuyor. Ancak piyasalar tarafında bu iki üyenin açıklamaları sonrası hareketliliğin arttığını gördük.
FED’in en güvercin ismi kuşkusuz ki Başkan’ın ta kendisi… Yellen’ın konuşmaları sonrası Dolar’ın çoğunlukla değer kaybettiğini görüyoruz. FED Başkanı, sıkılaştırma sürecinin kademeli, veri odaklı ve küresel gelişmelere duyarlı olması gerektiği yönündeki mesajlarıyla çoğunlukla dolar aleyhine yatırım yapanların yüreğine su serpiyor.
Bu akşam Yellen Harvard Üniversitesi’nde, finansal piyasaların yakından izleyeceği bir konuşma yapacak. Son dönemde ABD ekonomisinde ortaya çıkan iyileşmeyi idrak edip etmeyeceği veya güvercin tutumunu koruyup korumayacağı büyük bir önem taşıyor. Faiz artırımlarının kademeli olacağı vurgusu öne çıkarsa Dolar’da sınırlı zayıflama görebiliriz ancak Yellen beklenmedik bir şahinleşme ortaya koyarsa asıl etki o zaman görülür.