Piyasalardaki Sükunet Neye İşaret ?
Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
Borsalar Avrupa marketlerinin baskınlığında satıcılı bir haftayı geride bıraktı. Borç stoku yüksek İtalya, Portekiz gibi ülkelerin başı çektiği bu perdeden hemen her ülke hisse piyasası nasibini alırken Borsa İstanbul 78.000 desteğinde tutunmayı başararak haftayı hasarsız tamamladı.
Ay başından bugüne yayınladığımız pusulalarda hisse piyasalarında haziran ayı içinde ihtiyaçtan bir düzeltme eğilimin baskın olmasını beklediğimizi paylaşıyorduk.
2 hafta önce yayınladığımız son pusulada “BIST 100 endeksinde yakın vadede yukarı yönlü potansiyeli 80.500-81.000 bandı ile kısıtlı buluyor bu nedenle kısa vadeli işlemlere yönelik olarak pozitif haber akışına karşı borsada satıcı safta yer almanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Aşağı yönlü marja ilişkin olarak ise güçlü negatif haber akışı ile karşılaşılmadıkça 78.000 desteğinin etkili olmaya devam edebileceğini, kısıtlı negatif haber akışı ile Borsa İstanbul bu ana desteğe gerileme gösterdikçe alıcı safta yer alınabileceğini düşünüyoruz “ değerlendirmesine yer vermiş ve yakın vadede pupa yelken bir ralli de, fırtınalı bir satış dalgası da beklemediğimizi paylaşmıştık.
Borsa İstanbul haziran genelinde beklentilerimize paralel hareket ederek geride kalan 2 haftayı da 77.500 – 80.000 bandı içinde geçirdi ve haftayı 78.500 sınırında tamamladı. Bugün pusulada temmuz ayında Borsa İstanbul nasıl bir seyre aday sorusuna yanıt arayacağız.
Değer kayıpları düzeltme mi yoksa güçlü bir düşüş trendi mi başlıyor ?
Uluslararası piyasaların tamamında 3 haftadır devam eden satıcılı seyrin bir düzeltme perdesi olduğu yönündeki görüşümüz geçerliliğini koruyor.
Bu kesitte pek çok borsa endeksi % 3 – 7 arası değişen oranlarda geri çekilmeye sahne olurken, lider endeks Dow Jones ( ABD ) ve ekürisi Alman Dax endeksi bu periyodu çok daha kalender ( %1-%2) geri esnemeler ile adeta yerinde say uygun adım marş kıvamında geçirdiler.
Borsa İstanbul ise 2014 en yükseği olan 82.000 puandan % 5 kadar geri çekilme göstererek bu süreçten dünya ortalamasına yakın oranda etkilendi. Uluslararası piyasalarda düzeltme eğiliminin IŞİD manşeti ile geliştiğini göz önüne alırsak BIST adına ortalamada bir değer kaybının takdire şayan olduğunu söyleyebiliriz.
Toparlarsak bizim düzeltme olarak gördüğümüz ve 3 haftadır dünya genelinde devam eden bu perde şu ana kadar ılımlı, yıpratmayan bir eksende gelişti. Peki devamında bizi neler bekliyor ?
Borsalarda düzeltme ne zaman sona erecek ?
Manşete taşıdığımız piyasalarda sükunet neye işaret sorusunun yanıtı ile başlayalım. Biz bir fırtına beklemiyoruz. Bu cümleyi başlığa taşımamız tamamen reyting kaygısından.
Doğrusu en geç önümüzdeki 1-2 hafta içinde dünya genelinde düzeltme sürecinin sona ereceğini ve 2014 rallisinin 2. perdesine yönelik filizlenmelerin kendini göstereceğini düşünüyoruz.
Ancak sıkça düzeltme periyotlarının son düzlüğünde şahit olduğumuz negatif haber & panik satış biçiminde bir final sahnesinin yaşanması riskini de dışlamıyor bu menşee de bir senaryonun olasılığını % 30 olarak görüyoruz.
Başka bir deyişle önümüzdeki iki hafta içinde BIST 100 adına analistler arasında genel konsensüse dönüşen 77.000-77.500 bandı stop loss olsun yaklaşımını hamleye yöneltecek biçimde 76.000 puana ( veya güçlü bir negatif haber ile 74.500 puana ) endeksi sürükleyen bir sezon finali ile karşılaşabiliriz.
Bu yönde bir gelişmeyi trend bozuldu satalım kaçalım stratejisi ile değil, aksine yukarıdan aşağı % 10 ‘u bulan düzeltme tamamlandı alım fırsatı olarak kullanalım stratejisi ile karşılamak gerektiğini düşünüyor, BIST 100’de aşağı yönlü risklerin 74.500 ile kısıtlı olduğu yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Ya IŞİD ?
Irak’taki süreç bu ülkenin üçe bölünebileceği bir yörüngede gelişmeye devam ediyor. Piyasalar her ne kadar olası bir müdahalenin ABD ‘nin zaferi ile sonuçlanacağını öngörüyor olsa da, savaş savaştır diyor ve ABD ‘nin operasyon kararı alması durumunda ilk reaksiyon sert negatif olacağa benziyor.
Temmuz ayı içinde ABD IŞİD’e yönelik bir operasyon yapar mı ? Çok olağan dışı gelişmeler yaşanmadıkça ( Bağdat’ın düşmesi riskinin oluşması vb ) biz Ramazan ayına da denk gelmesi nedeni ile ABD ‘nin direkt bir hamle yapmasını beklemiyoruz.
Gerekçesi ne olursa olsun, direkt Hıristiyan askerleri tarafından Müslüman topraklarının bombalanması İslam aleminde tepkiye neden olur.
Bunu çok iyi bilen ABD asgari Ağustos ayına kadar hazırlık ve caydırıcılık ekseninde kalacak, bu cephede operasyona gerek kalmadan kalıcı bir asayişin zemini tesis edebilmek adına fazla da acele etmeden banttan sayı almaya ( dolaylı destek sağlayarak ) çalışacaktır.
ABD Irak’da IŞİD’in tabanını genişletmiş olmasından Sünnileri dışlayan politikaları nedeni ile Maliki’yi sorumlu tutuyor ve kalıcı çözüm sağlayabilecek geniş tabanlı bir hükümet kurulması için çekilmesini istiyor. Ancak İran’ın desteklediği Maliki direniyor ve koltuğu & hakimiyeti yitirmek istemiyor.
ABD her ne kadar özel kuvvetlerini Irak’a göndermiş ve bir güvenlik şeridi oluşturmuşsa da, bölgede gerilimin birkaç vites yükselmesine ve Maliki’nin çekilmek zorunda kalmasına üzülmeyecek, onu çekilemeye zorlamak adına da hamle yapmak için acele etmeyecektir.
Bu nedenle biz IŞİD faktörünün haber akışına bağlı olarak zaman zaman piyasaları gerebileceğini düşünmekle birlikte gerilimin beşinci vitese yükselmeyeceğini, borsalara getirebileceği satış dalgalarının da kısıtlı kalacağını ve alış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Borsa İstanbul
Yukarıda paylaştığımız gerekçeler ile yakın vadede ( 1-2 hafta ) Borsa İstanbul’da düzeltme sürecinin tamamlanacağını ve 2014 yılı ikinci yarısında asgari 90.000 puanı hedefleyen bir rallinin hazırlıklarının başlayacağını düşünüyoruz.
Evet bu haftaya kadar hep yılın ikinci yarısı için asgari 85.000 puan ifadesine yer veriyorduk. Gerek teknik, gerek ritmik nedenler ile artık 85.000 puanın bir direnç olmaktan çıkarak demode olduğu ve yılın son çeyreğine yönelik yukarı yönlü potansiyelin 90.000 puana yükseldiği görüşündeyiz.
Ancak bu hareketin bir çırpıda başlamasını beklemiyoruz. Yukarı yönlü bir seyirle başlayacağa benzeyen bu haftanın ilk yarısına yönelik olarak 79.450 puanı aşılması kolay olmayan bir direnç seviyesi olarak görüyor, yakın vadede ( 1-2 hafta ) dünya genelinde düzeltme perdesinin tamamlandığı yönünde işaretler oluşmadıkça 81.000 puanın geçilmesini beklemiyoruz.
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
Günlük dalgalanmalar yaratmanın dışında biz bu seçimin ne pozitif ne negatif bir faktör olarak piyasalar üzerinde etkili olacağını düşünmüyor, bir trend gerekçesi olmasını beklemiyoruz.
Gerek seçim süreci gerek seçim sonuçları itibarı ile kalıcı ve önemli bir etki göstermesini beklemediğimiz bu faktör tali yönden piyasalar üzerinde etki gösterme potansiyeli taşıyor.
Şöyle ki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını açıklamasını takiben piyasaların hükümetin başına kimin geçeceği sorusu ile ilgileneceğini, bu noktada Abdullah Gül seçeneğinin pozitif, sürpriz kabul edilebilecek Ali Babacan seçeneğinin güçlü pozitif, yine sürpriz kabul edilebilecek Numan Kurtulmuş seçeneğinin ise negatif etki göstereceğini tahmin ediyoruz.
USD/TRL
Geride kalan 3 haftalık periyotta TL karşısında 2,0750 ‘den 2,1540 seviyesine kadar yükselmeyi başaran USD/TRL geçen haftayı 2,12’nin hemen üzerinde tamamladı.
2,12 yakın desteğine ve 2,1450 yakın direncine sahip olan bu finansal seçenek dünya genelinde düzeltme sürecinin tamamlandığı yönünde işaretler oluşmadıkça 2,08 – 2,21 geniş bandı içinde haber akışına bağlı dalgalanmayı sürdüreceğe benziyor.
Ancak yılın üçüncü çeyreği içinde biz bu cephede yeniden TL lehine bir esintinin kendini göstereceğini ve asgari 2,00 seviyesine kadar değer kaybının sürebileceğini düşünüyoruz.
Anlık – Günlük Değerlendirmelerimiz
Genel stratejiye yönelik görüşlerimizi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazımız Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimizi twitter adresimizde ( @eralkarayazici ) ve kısa bilgi notları şeklinde yine BIG PARA’da yayınlanan yazılarımızla düzenli olarak paylaşıyoruz.
Haftaya görüşmek dileği ile …