Bugün Pusulada ağırlığı borsaya vereceğim. Altı aydır 77.000 puanın etrafında gezinen endeks yatay seyre son mu veriyor, pozitif eğilim ne kadar sürebilir sorusuna yanıt arayacak, döviz-altın cephelerine yönelik görüşlerimi paylaşacağım.
Borsa İstanbul
Ekim ayının ilk yarısında borsa % 3 değer kazandı. İlk hafta başarılı performansa sanayi hisseleri imza atarken geçen hafta bayrağı mali sektör devraldı.
Cuma günü açıklanmaya başlayan ve 1 Kasım’a kadar sürecek büyük banka bilançoları önümüzdeki hafta da sektör hisselerinin ön planda kalmasını sağlamaya yeteceğe benziyor.
Borsa İstanbul’un ekim ayında gösterdiği başarılı performans yurt dışındaki eğilimden kaynaklanıyor. Sizlerle aybaşında da paylaştığım üzere hisse marketleri dünya genelinde ekim başından nisan sonuna kadar olan parkurda genelde değer kazanırlar.
http://bigpara.hurriyet.com.tr/bigpara-uzmanlari/eral-karayazici/guvenli-son-yedi-ay_ID985794/
Borsaların sezonu diyebileceğimiz perde bu sene de hızlı başladı. Petrol fiyatlarından da bulduğu destekle Arjantin, Brezilya gibi ülkelerde borsa endeksleri iki haftada % 10 yükseldiler.
İyi güzel de ne olacak yani nisan sonuna kadar borsalar hep yükselecek, bir düzeltme bile olmayacak mı diye soran okurlar olabilir. Yüksek olasılık ile düzeltmeler de yaşanacaktır. Kaldı ki istatistikler bazı gelenekleri fark etmemize yardımcı oluyorsa da esasen geçmişe yönelik bilgiler içerir, geleceğe yönelik bir garanti sunamazlar.
Bununla birlikte kuvvetlenen küresel ekonomik verileri göz önüne alarak ben borsalarda ana rotanın pekala 2017 ikinci çeyrek içine kadar yukarı olabileceği görüşündeyim.
Veriler yeniden bozulur ve resesyona yönelim riskine işaret etmeye başlarsa kuşkusuz borsalarda bu görünüm değişir. Ancak şu aşamada masanın altına saklanmak için erken. Başta ABD ve Avrupa olmak üzere dünya genelinde ekonomik veriler güçlü bir toparlanma olduğunu gösteriyor.
Peki çöküşten vazgeçtik bari düzeltme olsun diyenlere iyi haber. Yine istatistiklerden fal tutarsak kasım ayının ikinci ve üçüncü haftası sabıkalıdır.
Kimi zaman işte dünya çöküyor dedirten kimi zaman da sağır sultanın dahi duyduğu düzeltmelere sahne olur.
Kuşkusuz bu istatistik her yıl çalışır diye bir garanti de yok elimizde. Ama ben hele de 8 Kasım ABD Başkanlık seçimlerini Clinton’ın kazanacağı beklentisine konsantre olarak borsaların önümüzdeki 2,5 haftalık periyodu ortalama % 5’leri bulan ilave değer artışları ile geçirmeleri durumunda bu geleneğin yinelenme şansının artacağını ve kasım ortasında borsalarda dikkate almayı gerektirecek bir düzeltme yaşanabileceğini düşünüyorum.
Bunu dönüp Borsa İstanbul’a tercüme edersek önümüzdeki hafta bankalar kasım ayının ilk haftasında da ağırlıkla mali sektör dışı hisselerin domine ettiği bir atakla endeks 83.000 – 84.000 bandına yükselmeyi başarırsa o noktada hisse senedi yatırımlarını sürdürelim mi sorusunu kendimize yöneltmek için haklı gerekçelerimiz olabilir.
Biliyorum bazı okurlar bu satırları “tamam not edelim 2,5 haftada borsa 83.000 olur dedi” diye yorumlayacak, ajandalara bunu not edip 8 Kasım’da endeks 83.000 olmazsa yorumları ile Pusulayı renklendirmeyi sürdüreceklerdir.
Bu okurlara gelecekte neler yaşanacağını bilmediğimi ve herhangi bir iddia veya kehanet içinde Pusulayı kaleme almadığımı itiraf etmeliyim. Sadece yüksek sesle düşünür gibi kafamdan geçenleri yazıya döküyorum.
Bu noktada önümüzdeki 2,5 haftada BIST 83.000 - 84.000 bandına yükselebilir mi sorusunu da tartışmaya açmak gerekiyor. Pekala mümkün.
Toparlamak gerekirse cari şartların major faktör değişiklikleri ile karşılaşılmadıkça panik butonuna koşmayı gerektirecek bir tehlike arz etmediğini hisse senedi yatırımlarının sürdürülebileceğini ancak kasım ortasında bu soruyu yeniden tartışmamız gerekebileceğini düşünüyorum.
Döviz Cephesi
Eyvah FED yine faiz arttıracak teması dolara gelişen ülkelerde ralli yaptırmıyor. Çünkü 2015 yılında ABD para birimi bu ülke grubunda % 20 değer kazanmış ve bırakın 1-2 faiz artırımını belki de 4-5 artırımlık set bir seferde önceden fiyatlanmıştı.
ABD ekonomisi 2017-2018 döneminde 4-5 artırımlık bir sete imkan vermekten uzak görünüyor. Tam tersi 2017 ortasından itibaren resesyona yönelim ve 2018 içinde yeniden faiz indirimine gitme riski taşıyor. Bu nedenle de FED etkisi bizim de içinde yer aldığımız ülkeler grubunda kısıtlı etki gösteriyor.
Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkeler grubunda ise bu faktör daha belirgin etki gösteriyor. EURUSD paritesi üç haftada 1,1242 ‘den 1,0880’e kadar geriledi.
2015 başından bugüne ağırlıkla 1,05-1,15 bandına dalgalanmaya sahne olan bu cephede ben düşüş trendinin sonuna yaklaştığımızı ve aşağı yönlü risklerin 1,07-1,08 bandı ile limitli olduğunu düşünüyorum.
Bu nedenle dövize yönelim tercihinde olan tasarruf sahipleri adına artık 3,30 - 3,32 bandında yakın ve 3,23’de güçlü desteğe sahip EURTRL’nin USDTRL’ye kıyasla daha ilgi çekici bir alternatif haline geldiği görüşündeyim.
Altın Cephesi
FED faktörü gelişen ülke marketlerinde önemli bir etki göstermiyorsa da altın üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Yıla 1061 dolar seviyesinde perde açan ons ilkyarı yılda güçlü bir ralliye sahne olmuş ve ikinci yarıyıla 1375 dolar semalarında başlamıştı.
FED’in ikinci faiz artırımı fiyatlamasına ( ilk artırım Aralık 2015’de gerçekleşti ) primli değerle yakalanan sarı fırtına sert bir çözülme ile ekim başında 1241 doları test etti.
Geçen hafta tepki yükselişi ile 1266 dolara ulaşan altın cephesinde faiz artırım kararı alınması beklenen 14 Aralık tarihli FED toplantısı geride kalmadıkça 1295 doların aşılmasının güç olduğunu ve kasım ayı içinde 1.200 civarına gerileme yaşanması riskinin varlığını koruduğunu düşünüyorum.
Haftaya buluşmak dileği ile...
Pusula Abone Kaydı & Günlük Değerlendirmeler
Her gün Paranın Yolu ( http://bigpara.hurriyet.com.tr/video/ ) ile piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri BIGPARA ‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.
Pusuladan haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/