22 Temmuz’da 70.426 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi Cuma günü 79.350 puanı test edip haftayı % 2,8 getiri ile 78.226 seviyesinde tamamladı. Benzer şekilde 21 Temmuz’da 3,10’a dayanan USDTRL de haftayı % 1,3 kayıpla 2,96 seviyesinde noktaladı.
Temmuz ayının son haftasında başlayan ve peş peşe üç haftadır devam eden olumlu seyirde ağırlıklı etken dış iklim. Hem dolar bize benzeyen ülkelerde çok daha sert değer kayıplarına sahne oluyor. Hem de borsalarda ailece bir ralli yaşanıyor.
Sene başından bugüne USD ‘nin Brezilya’da yaşadığı değer kaybı % 20‘ye G.Afrika’da % 13‘e Rusya’da % 10’a yaklaştı. Daha kalender düştüğü Şili, Malezya, Endonezya, Macaristan gibi ülkelerde de ABD para birimi sene başına göre % 5-8 arası oranlarda geriledi.
USD Türkiye’de ise geçen haftayı yeni yıla perde araladığı 2,92 seviyesinin % 1,4 üzerinde tamamladı.
Bu farkın bir bölümü darbe girişiminden bir bölümü TCMB faiz indirimleri ve yükselen enflasyondan kaynaklanıyor.
Enflasyon düşmedikçe onunla ilgili fark ( en azından kısa vadede ) kalıcı. Ancak ikinci yarıyıl içinde darbe girişiminin reel ekonomi üzerindeki etkileri yumuşadıkça makasın bir bölümü kapanabilir ve TL benzerlerine kıyasla en azından % 3-4 oranında pozitif performans gösterebilir.
Borsa İstanbul
Finansal piyasalar bir orkestra gibi toplu halde hareket ediyor. Gelişen ülkelerde döviz kurları gerilerken gelişmiş - gelişen hemen her ülkede borsa endeksleri yükseliyor.
Bunun en önemli sebebi yakın gelecekte ne bir resesyon ne de FED’i faiz arttırmak zorunda bırakacak bir canlılık yaşanacağı beklentisinin aktörlerde hakim olması.
Büyüme konusunda gelişenler gelişmişlere kıyasla daha başarılı oldukları içinde rüzgar bu ülke grubunun lehine esiyor.
Borsa İstanbul gerek içeride gerilimin vites düşürmesi gerek ise dışarıda borsaların değer kazanmasından yararlanarak üç haftada % 10’a yakın bir değer artışına imza attı.
Ancak eş zamanlı olarak görece daha düşük oranlarda da olsa diğer borsalar da yükseldiği için halen BIST adına bir pozitif ayrışma alanı var.
Bu oran nedir derseniz ? Güçlü pozitif lokal haber akışı ile karşılaşılabilirse ikinci yarıyıl içinde Borsa İstanbul % 10 hatta % 15 pozitif ayrışma gösterebilir.
Aman canım nerede pozitif haber akışı, negatif yeni manşetler görmeyelim bize yeter diyenlerdenseniz de % 5 kadar ilave bir pozitif ayrışma pekala mümkün.
Yeniden 70.000 – 72.000 bandı test edilebilir mi ? Açıkçası içsel veya dışsal major negatif gelişmeler yaşanmadıkça ben beklemiyorum.
Ancak bu hafta ralli mola verebilir. Endeks hafta içinde 77.600 ( veya 77.000 ) – 79.500 bandının içinde yatay bir seyre sahne olabilir.
Ancak ikinci yarıyılın en yükseği görüldü mü derseniz, sanmıyorum.
Borsada tepe adresi neresi olabilir ?
15 Temmuz sonrası perdede ısrarla ikinci yarıyıl adına BIST ‘de yukarı yönlü seyrin 85.000 – 86.000 bandına kadar sürme potansiyeli olduğunu savunuyordum.
Ritmik görünüm nedeni ile bu konuda görüşüm değişmeye başladı. Yükselişlerde yukarı düşüşlerde aşağı yönlü marjı öngörmeye çalışırken temel değerlemeleri, takvimsel faktörleri ve teknik olarak da ağırlıkla bollinger bantlarını kullandığımı eski okurlar bilir.
Geride kalan üç yılı TL bazında ağırlıkla 70.000 – 90.000 bandında yatay, dolar bazında ise 50.000 puandan 23.000 puana kadar süren bir düşüş trendi ile geçiren BIST 100 endeksinde bir sıkışma oluşuyor.
Yukarıdaki grafikte göreceğiniz yeşil bandın alt ve üst figürleri birbirine ( ve fiyata ) yaklaşıyorlar. Dolar bazında düşüş trend direnci olan 28.500 $ ( 2,91 kur ile TL bazında 83.000 puana gelir) ile çakışan üst bandın şu anki konumu güncel orta vadeli ilk hedefin 83.000 olarak not edilmesini gerektiriyor.
Ancak eş zamanlı olarak bir sıkışmanın yaşanıyor olması bana bu seviyenin ( en azından ikinci veya üçüncü denemede ) aşılabileceğini ve 92.000 puana kadar sürebilecek tempolu bir rallinin gerçekleşebileceğini düşündürüyor.
Bunu favori senaryo yapmak yanıltıcı olur. Şimdilik bir ihtimal daha var tadında 83.000 üzerinde tempolu bir atak ile endeksin 92.000 puana kadar yükselebileceğini senaryolara eklemek ve major direnci 85.000-86.000 bandı yerine artık 83.000 olarak aşağı yönlü revize etmek daha rasyonel.
Toparlarsak endeks bir süre yatay kalsa da henüz en yükseğe ulaştığımız görüşünde değilim. Kaldı ki yatay endeks hisse bazı hareketliliğin sürmesi için bir engel teşkil etmiyor.
Bu bakıma her ne kadar endeks artık 70.000 – 72.000 bandındaki aşırı ucuz hisse fiyatlarını içermiyorsa da henüz bırakın normal fiyatlara ulaşıldı demeyi artık hisseler sadece ucuz demek için bile erken.
Döviz & Altın
Haftayı 127 TL ile tamamlayan gram altında 123-124 bandını yakın destek olarak görüyor, 130-131 TL bandının aşılması güç bir dirence dönüştüğünü ikinci yarıyıl içinde 110 TL civarının test edilmesi riskinin de geçerliliğini koruduğunu düşünüyorum.
USDTRL cephesinde bu hafta 3,00 TL ile limiti bir tepki yaşanabilir. Ancak ötesinin major negatif manşet gerektirdiği görüşündeyim.
Kaldı ki bu tepki gerçekleşemeden gerileme sürebilir ve 2,91 yakın desteğine geri çekilme de gerçekleşebilir.
İkinci yarıyılda 2,80-2,83 bandının test edilme ihtimali masada mı derseniz evet son bir yıl içinde dört kez test edilen bu bölgenin önümüzdeki birkaç ay içinde yeniden test edilmesi ihtimalinin hafife alınmayacak bir olasılık ile masadaki varlığını koruduğunu,
Bu bakıma döviz almak için cari şartlardan daha uygun fırsatların yılın ikinci yarısı içinde oluşabileceğini düşünmeye devam ediyorum.
Diğer Çalışmalar
Finanstan hiç anlamam diyen ama anlamak isteyenlere hitap eden yüz yüze eğitim faaliyetlerini 20 Ağustos İstanbul kayıtları devam eden Akademi Pusula çatısında sürdürüyorum. http://pusulaninotesi.com/egitim-programi/
Hafta içi her gün bigpara.hurriyet.com.tr‘da yayınlanan Paranın Yolu adlı video haber ile saat 15:30’da piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da yayınlanan köşe yazım pusula ile paylaşıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde gerçekleştiriyorum. https://twitter.com/eralkarayazici
Haftaya bir sonraki pusulada buluşmak dileği ile...