Eral Karayazıcı Yazarın Tüm Yazıları

Borsada düzeltme ne kadar sürecek ?

1dk okuma

Musul – Irak merkezli haber akışı,önce Türkiye piyasalarını devamında da dünya marketlerinin önemli bölümünü düzeltme sürecine taşımış görünüyor

Haberin Devamı

Geçen haftaya Draghi partisinin esintileri ile başlayan piyasalarda hafta içinde Musul – Irak merkezli haber akışı,  önce Türkiye piyasalarını devamında da dünya marketlerinin önemli bölümünü düzeltme sürecine taşımış görünüyor. 

Eral Karayazıcı
bigpara.hurriyet.com.tr


IŞİD orijinli haber akışının haftalık bazda petrole % 3,2, altına % 1,9 değer kazandırması bu emtiaları ihraç eden Brezilya, G.Afrika gibi ülke borsalarına değer kazandırırken, Türkiye’nin coğrafi yakınlığı ve alıkonan elçilik çalışanları nedeni ile BIST izlediğimiz öncelikli 21 hisse marketi içinde en çok değer kaybeden iki borsadan biri oldu. 
Bugün pusulada IŞİD faktörü ile başlayan düzeltme süreci ne kadar derinleşebilir,başka bir deyişle altın – dolar ne kadar yukarı Borsa İstanbul ne kadar aşağı gelebilir sorularına yanıt arayacağız.

IŞİD Faktörü

İnsanların teröre kurban olması tartışılmaz düzeyde acı ve üzüntü verici. Bu ve benzer gelişmeler her insanı üzer ve olumsuz etkiler. Piyasalar ise duygulardan uzak, realist bir sistematikle geleceğe dönük senaryolar ekseninde beklenti odaklı bir işleyişe sahiptir.

Geçen haftayı şok ile çalkantılı biçimde geçiren marketlerin bu haftadan itibaren IŞİD faktörüne bakış açısının daha geleneksel çizgide ve görece daha az volatil olacağını tahmin ediyoruz.

IŞİD Bağdat’ı ele geçirebilir mi ? İran, Rusya ve ABD ‘nin bu konuda aynı safta durduğu düşünülürse neredeyse imkansız. Kerkük’e yürür ve petrol sahalarında hakimiyet kurabilir mi ? Bu senaryonun da şansı olabildiğince düşük görünüyor.
Peki ne olur ? Güçlü bir müdahaleyi takiben ya da buna gerek kalmadan Irak’ın fiilen parçalandığı bir süreç en olası senaryo olarak gözüküyor. Önümüzdeki 2- 3 haftalık kesitte bu cepheden gelen haber akışı piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir.

Ancak sürecin sonunda IŞİD’in Irak’ın bütününe hakim olması ihtimali sıfıra yakın şansa sahip olduğu için borsalarda satıcılı, dolar - altında talepli seyrin limitli kalması ve piyasalar adına önümüzdeki haftaların görece volatil olsa da geleneksel bir düzeltme ekseninde kalmasını muhtemel buluyoruz.

Bu bakıma yatırım stratejilerinin haberlerin en kötü olduğu yerde dolar ve altın en pahalı, borsa en ucuz seviyede olacaktır yaklaşımı ile dizayn edilmesinin panik ataklarda yükselince dolar ve altında satıcı değer kaybedince borsada alıcı olunmasının daha doğru olacağı görüşündeyiz.

Borsa İstanbul

Geçen hafta pazartesi günü yayınladığımız pusulada “ Borsa İstanbul için pupa yelken bir rallinin sürmesindense haziran ayının devamının 78.000 – 82.000 bandında geçmesi olasılığını daha yüksek bulduğumuzu aktarmıştık.
Geride kalan hafta bu senaryo dahilinde 81.912 – 77.855 aralığında geçti ve Borsa İstanbul perdeyi 79.011 puanda tamamladı.

Yılın ikinci yarısı içinde Borsa İstanbul’un asgari 85.000 puana yükselebileceği yönündeki beklentimiz geçerliğini korumakla birlikte yakın vadede düzeltme eğilimin süreceği görüşündeyiz.


Grafik: BIST 100 (10 dakikalık veriler)

Hafta sonunda Irak’dan negatif haber akışının sürmesi ve büyükelçilik çalışanlarının halen serbest bırakılmaması bugün açılışın 78.400 puana yakın bir yerde gerçekleşmesine neden olacağa benziyor.

Hafta içinde kaçırılan büyükelçilik çalışanlarının serbest bırakıldığı yönünde bir müjdenin gelmesi durumunda biz BIST 100 endeksinde yakın vadede yukarı yönlü potansiyeli 80.500-81.000 bandı ile kısıtlı buluyor bu nedenle kısa vadeli işlemlere yönelik olarak pozitif haber akışına karşı borsada satıcı safta yer almanın daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Aşağı yönlü marja ilişkin olarak ise güçlü negatif haber akışı ile karşılaşılmadıkça 78.000 desteğinin etili olmaya devam edebileceğini, kısıtlı negatif haber akışı ile Borsa İstanbul bu ana desteğe gerileme gösterdikçe alıcı safta yer alınabileceğini düşünüyoruz.

Aşağı yönlü marj 78.000 ile kısıtlı mı ?

Biz IŞİD faktörünün 11 eylül - El Kaide benzeri bir paniğe dönüşeceğini düşünmemekle birlikte sürecin sonuna (önümüzdeki haftalarda ) doğru gerilimin ( intihar saldırıları ve benzer riskler nedeni ile ) artabileceği görüşündeyiz.
Bu senaryo dahilinde BIST 100 endeksinin düzeltme sürecinin taban adresini 74.000 civarına taşıyabileceğini ve yukarıdan aşağı % 10 ‘u bulabilecek bu ölçekte bir gerilemenin hisse senedi yatırımlarını arttırmak için cazip bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Söz konusu değerlendirme okurlara endeksin her halükarda 74.000 puana düşeceğini tahmin ettiğimizi düşündürmesin. Aksine haftalardır savunduğumuz üzere biz BIST 100 endeksinde güçlü negatif haber akışına bağlı aşağı yönlü marjı 74.000 puan ile kısıtlı buluyor, sadece IŞİD faktörü eşliğinde bu riskin seçenekler içine dahil olduğunu düşünüyoruz.

Öte yandan IŞİD faktörünün hızlı bir biçimde ortadan kalkması, Irak’ta kontrolün beklenenden daha çabuk sağlanması senaryoları dahilinde 78.000 ana desteği de pekala bu düzeltme sürecinin taban adresi olma şansını sürdürüyor.

USD/TRL

Geçen hafta her ne kadar yılın ikinci yarısı için 1,95 senaryosu şansını korusa da, yakın vade adına 2,0650 seviyesini güçlü ve etkili olabilecek bir destek seviyesi olarak gördüğümüzü ve aşağı geçilmesinin kolay olmadığını düşündüğümüzü paylaşmıştık.

IŞİD faktörünün etkisi ile USD TL 2,0750 ‘den ibreyi yukarı çevirerek haftayı 2,12 seviyesinde tamamladı. Yakın vadede ( yurtdışında devam eden düzeltme eğilimi tamamlanmadıkça ) bu cephede aşağı yönlü marjı 2,08 ile kısıtlı buluyor, 2,15 seviyesinin aşılmasının güçlü negatif haber akışı gerektirdiğini düşünüyoruz.

Olasılığını yüksek bulmamakla birlikte IŞİD’e bağlı geçici bir paniğin yaşanması durumunda ise 2,22 seviyesinin test edilebileceği ve bu senaryonun yılın devamında yinelenemeyebilecek bir satış fırsatı olacağı görüşündeyiz.

Bu durumda dolar alalım mı sorularını işitir gibiyiz. Hafta içinde Türk rehinelerin serbest bırakılması ve 2,09 seviyesine geri çekilme yaşanması durumunda 2,06’ya stop koyarak ( yani 2,09 ‘den alınan pozisyonu dolar 2,06’ya düşerse zararına satmak şartı ile ) bu finansal seçenek değerlendirilebilir.

Ancak tekrar altını çizmekte yarar görüyoruz ki, biz uluslararası piyasalarda yaşanan düzeltme sürecinin geçici olduğu ve yılın ikinci yarısı içinde USD/TRL ‘de geri çekilmenin 1,95 seviyesine kadar devam edebileceği görüşündeyiz.

Bu nedenle iki haftadır döviz cephesinde alım yönünde alınabilecek pozisyonları stop loss seviyeli paylaşıyor, bu cephede dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olunabileceği gerçeğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çekmeye özen gösteriyoruz.

ALTIN

Altın cephesi ile noktalayalım. Geçen haftayı 87 TL ‘de tamamlayan ve bu haftaya da 87.6 TL ile başlayan bu emtiada gram fiyat itibarı ile 88 TL ‘yi ( çeyrek altında 147 TL ) etkili olabilecek bir direnç olarak görüyor, haber akışına bağlı olarak önümüzdeki 2-3 hafta içinde bu seviye aşılır ve yükseliş 95 TL ‘ye kadar sürerse ( çeyrek altında 155 TL ) bu seviyenin yılın devamında yinelenemeyebilecek bir satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Geçen haftayı 83 TL ‘den 87 TL ‘ye yükselerek % 5 değer artışı ile noktalayan bu finansal üründe alım yönünde pozisyonların yeterli emniyetten yoksun olacağı ve yılın ikinci yarısı içinde uygun maliyetler ile pozisyon alma fırsatlarının doğabileceği görüşündeyiz.

Önümüzdeki bir yıllık dilimde Altın cephesinde kalıcı ve uzun soluklu bir yükseliş trendine geçilmesinin güç olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyu önümüzdeki haftalarda irdeleyeceğiz.

Pusula yayın günleri
 
2008 yılından bugüne geleneksel olarak her pazartesi yayınladığımız pusulanın bir sonraki sayısını hafta sonunda Ankara dışında olacağımız için 24.06.2014 salı günü yayınlayacağız.

Geçen hafta içinde olduğu gibi haber akışına bağlı kısa değerlendirme notlarına ihtiyaç hissedersek yeni adresimiz olan bigpara’daki köşemizde paylaşacak, ayrıca mailing yapmayacağız.

Haftaya görüşmek dileği ile @eralkarayazici