Eral Karayazıcı Yazarın Tüm Yazıları

Abidin’e üç kötü bir iyi haber

1dk okuma

Eylül ayı borsada satıcılı bir başlangıca sahne oldu. Geçen hafta BIST 100 endeksi % 1,4 değer kaybederken alışıla gelmişin aksine borsa düşmesine rağmen dolar da TL karşısında % 0,2 geriledi. Altın & euro ikilisi ise sırası ile % 1,4 ve % 1,2 getiriye imza attılar.

Borsada 48 şirketin değer kazanıp 50 şirketin değer yitirdiği bu perdede 2 hisse senedinin fiyatı değişmedi. Sektör bazında ise keskin bir ayrışmaya şahit olduk.
BIST Sanayi Endeksi % 1,6 yükselişe imza atarken % 12 değer kaybeden Halkbank liderliğine BIST Banka Endeksi % 4.5 düşüş kaydederek sanayi şirketlerine kıyasla son 14 yılın en iskontolu düzeyine geriledi.
ABİDİN GERİ DÖNDÜ
Eski okurlar Abidin’i hatırlayacaktır. O bir hayal kahramanı. Tasarruflarını verimli bir şekilde değerlendirmeye çalışan bir yandan zarar etmekten korkan ama duygularına da hakim olamayan bir karakter. Belirli aralıklarla Pusula’ya konuk oluyor. İşte bu haftaki söyleşimiz
ABİDİN  – İtiraf et. Borsa bu sefer seni de yanılttı. Mayıs sonunda 98.000 üzerini beklemem dedin maşallah düşmüş hali ile endeks 108.500 
Nerede hata yaptın ?
EK – Haklısın yılsonuna kalmadan endeksin bu seviyeye yükselmesi benim için sürpriz oldu. Dış politik belirsizliklerin BIST üzerinde frenleyici etki göstereceğini düşünüyordum.
Piyasa aktörleri daha düz, basit belki biraz da miyop baktılar resme. Dış iklim de gelişen ülkeler lehine güçlü rüzgarıyla ralliyi besleyince endeks 110.000 puana kadar yükseldi. 
ABİDİN  – Endeks ne zaman 120.000 olur ?
EK – Bakıyorum ralli seni de etkisi altına almış. O nasıl soru öyle! Endeks 120 olur mu bile değil. Ne Zaman 120.000 olur   
Aynı rehavet ile dolar 3,90 olduğunda da ne zaman 4,5 olur diye soruyordun. Ayakların yere bassın Abidin. Kolay lokma anne sofrasında olur sadece…
Önümüzdeki üç ay içinde borsayı etkileme potansiyeli yüksek dört faktör olduğunu düşünüyorum.
1- Ufuktaki iyi haber dokuz aylık finansallar. Ekim ayının ikinci yarısında açıklanacaklar. 
Üçüncü çeyrekte ekonomik aktivite hele de geçen yılın üçüncü çeyreği ile kıyaslanırsa oldukça iyi. Bilanço bazlı haber akışı borsa için ekim ayında destekleyici olacak 
2- Brüksel’de 19-20 Ekim tarihlerinde AB liderler zirvesi gerçekleştirilecek. Konulardan biri de kuşkusuz Türkiye. 
Müzakerelerin askıya alınması veya sona erdirilmesi gündemde olacak ve tartışmaya açılacak. Türkiye’nin AB üyelik başvurusu askıya alınabilir. Bu ne büyük bir sürpriz olur ne de dünyanın sonu. 
Ancak bu zirve öncesi ve sonrasında karşılıklı sert açıklamalar ve gerilimin birkaç vites yükselmesi piyasalar üzerinde hissedilir etki yaratmaya aday. 
Kaldı ki Avrupa ile süren anlaşmazlıkların bir yol ayrımına evirildiği algısı özellikle de yabancı yatırımcıların ülke tercihlerinde Türkiye adına ölçülü de kalsa negatif etki gösterebilir.  
3- Kasım ayını nasıl bilirsin Abidin ? Hemen her sene ağırlıkla da Kasım ayının ikinci ve üçüncü haftasında gelişen ülkeler başta olmak üzere borsalara sert satış gelir. 
Eyvah çöküyor der saklanacak masa altı ararsın ki ay sonunu takiben hacı yatmaz refleksi ile endeksler kayıpları geri almaya başlar, Noel gelir hoş gelir şarkısı ile yeni rallililere yelken açarlar.
Kasım ayının şerri salt takvimsel bir gelenek değil. Fonların yılsonunda para çekecek yatırımcıları tebligatları sene kapanışından iki ay önce yaparak pozisyon ayarlamaları için traderlara zaman tanırlar. 
Kasım başı gelen bu mektuplarda para çekecek olanların ağırlığı ölçüsünde borsalara satış getirir. 
Bu sene de yinelenir mi ? Pekala mümkün.
4- Geçen haftalarda da paylaştığım Trump & ABD vergi reformu meselesi var. Kongre kapsamlı bir vergi reformuna onay verirse bu sene başından bugüne dayak yiyen doların kocamış kurt kuzulara maskara haline sona vererek yükselişe geçmesine neden olabilir. 
Gelişmiş ülke borsaları için bu pozitif ama gelişen ülke borsaları adına iyi haber olmaz. 
Yabancı yatırımcılar USD düşüş trendine son verirse bundan rahatsız olur ve hem yeni pozisyonlarda daha nazlı hem de kar al çık refleksinde daha atak olurlar.
Bu yıl gelişen ülke borsaları gelişmiş ülke borsalarından ortalama % 15 daha iyi performans kaydettiler. 
Dolar pozitif bir akım ülke tercihlerinde gelişmiş marketleri öne çıkartarak bir süre gelişenlerin baskı altında kalmasına neden olabilir.  
ABİDİN  – Görüşmeyeli iyimserlikten eser kalmamış sende. Hayrola nerede rallici bay pusula ?
EK – Sevgili Abidin, fiyatların hangi düzeyde olduğu manşetlerden ve son zamanların hakim eğiliminden daha etkili benim için. 
Borsa halen pahalı değil. Hatta ucuz sayılacak pek çok şirket de var. Ancak var olan lokal belirsizlikleri de göz önüne alarak iyimser olmak için fiyatları çok ucuz görmeyi gereksiniyorum.   
ABİDİN  – Çıkart ağzındaki baklayı tam olarak ne bekliyorsun çökecek mi borsa ? 
EK – Emin ol mutlaka şu olur diyebileceğim bir senaryom yok. Teknik görünüm endekste satıcılı hal 104.000 – 106.000 bandına kadar sürerse -ki zor değil bu- bandın büyük bir iyimser karamsar kavgasına sahne olabileceğine işaret ediyor.
Yerli yabancı pek çok aktör stop loss yöntemi ( şu seviyeyi aşağı kırarsa sat ve kaç ) uyguluyor. Endeks 104.000 – 106.000 bandını aşağı geçerse alıcılar tribüne çekilebilir ve endeks hızlı bir biçimde 95.000 civarına savrulma ( belki birkaç bin puan daha altı )  yaşayabilir. 
Gerçekleşir mi böyle bir satış ? Hiçbirimiz bilemeyiz. Ancak gerçekleşmesi durumunda için rahat olsun büyük ihtimal ile ben iyimser bayrağını alırım yeniden elime.  
Çünkü önümüzdeki 6-8 aylık perde adına borsalarda çöküş olmasını gerektiren bir tablo görmüyorum. Sonrası için ise bugünden yorum getirmek zor.
 
ABİDİN  - 98.000 geçilemez tepe olur diyen adam hangi akla hizmet 92.000 – 95.000 bandında iyimser olacak ? 5,000 puan bir şey değil ki …
EK -  Mayıs ayının 98,000 puanı ile Kasım ayının 93.000 puanı arasındaki fark 5,000 puan olmaz. Aradan geçen altı ayın fonlama getirisini de hesaba dahil etmen lazım. 
Endeksi 98.000 puandayken satıp 98.000 TL tahsil eden biri aradan geçen altı ayda 6,000 TL faiz getirisi ile kapitalini 104.000 TL’ye çıkartır. 
Başka bir deyişle Kasım ayının 93.000 puanı mayıs ayının 87.000 puanına denk gelir.
ABİDİN – Hadi bu düzeltme gerçekleşmedi o zaman ne yapacaksın ?
EK – Fırsat oluşmadı diyeceğim.Sen eyvah ya daha da yükselir ve elinde hisse olmayanlar bir adım öne çıksın derlerse ben ne yaparım paranoyasından kurtulamadıkça kararlarını duygularınla vermeye mahkumsun. 
Kaldı ki futbol hakemi değilsin. Bunun tadını çıkart. Maçta hakem ikili mücadelede ya penaltı düdüğünü çalar ya da devam der. 
Gelin ortayı bulalım yarım penaltı olsun diyemez. 
Yatırımcılar kararsız kaldıklarında hamlelerini parçalama lüksüne sahipler. Yarısını satayım veya yarısını alayım demek imkan dahilinde. 
HANGİ HİSSE SENEDİ YATIRIM İÇİN DAHA UYGUN ?     
Grafiklerden fal tutmak, dedikodularda derman aramak veya ekranın karşısına geçip hissetmeye çalışmak hisse senedi tercihlerinde doğru sonuçlar için yeterli olmuyor.
Yabancı yatırımcıların yaptığı gibi iyi bir şirkete şartları görece kötü ve fiyatı yeterince ucuzken yatırım yapmak bu şirket değerini bulunca da vedalaşmak en güvenli yöntem.
Ancak bunu yapabilmek için her şeyden önce şirketin mali tablolarını inceleyip ederini hesaplamak ucuz veya pahalı diyebilmek gerekiyor. Bu manipülatif tuzaklardan korunmanın da en kestirme yolu.
Bunu yapamam mali analizden hiç anlamıyorum diyenlere iyi bir haberim var.
Hiç finans bilgisi olmayanların da öğrenebileceği ve gün sonunda bir şirketin değerlemesini yapabilir hale geleceği hisse senedi seçimi eğitimini 23 Eylül Ctesi günü İstanbul’da gerçekleştireceğim. 
Şirket seçimi için sadece mali analiz tabii ki yeterli değil. Başta relative teknik analiz ve piyasa gelenekleri olmak üzere seçim için gerekli diğer yeterliliklere de sahip olmaya ihtiyaç var. Yedi saat süreli hisse senedi seçimi eğitimi bu gereksinimleri de içeriyor.  
Bilgi & kayıt için web sitemizi inceleyebilir Akademi Pusula ( 530 566 67 16 ) ile iletişime geçebilirsiniz. 
Haftaya buluşmak dileği ile...