ECB “tapering” dedikoduları: 4 Ekim, Avrupa’nın 22 Mayıs’ı olur mu?

1dk okuma

Aslında bir tutmamak lazım, ikisini aynı kefeye koymamın nedeni uzun süreli bir para politikasında değişik yöndeki ilk sinyal olmaları.

Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere, zamanın Fed Başkanı Ben Bernanke, 22 Mayıs 2013’te yaptığı sunumda ilk “tapering” sinyallerini vermişti ve 3,5 yıllık hikayenin önsözünü yazmıştı bir anlamda.

Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen bazı dedikodular da Avrupa tarafını karıştırıyor. ECB’den birkaç yetkilinin sızdırdığı bilgiye göre, Banka parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce muhtemelen tahvil alımlarını kademeli olarak azaltacak (Fed’den hatırladığımız “tapering” olayı). Bu kesintiler de aylık 10 milyar EUR’luk dilimler halinde olacak. Mevcut program normalde Mart 2017’de bitiyor ve piyasa oyuncularının genel konsensüsü bu sürenin uzayabileceği yönünde. Politika yapıcılar da zaten bu ihtimali gözardı etmemişler. Ancak önemli bir nüans değişikliği bu.

AMB e-posta ile yaptığı açıklamada Mario Draghi’nin son basın toplantısında ve Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı son konuşmada da söylendiği gibi, bu konuların konuşulmadığı belirtildi.

İçinde bulunduğumuz koşullar itibariyle tahvil alımlarının Mart 2017 sonrasına sarkması daha ağır basan bir ihtimal. ECB’nin tahvil alımlarını birden durdurmayarak aynı Fed’in daha önce yaptığı gibi dilimler halinde kesmesi bekleniyor. Burada endişe belki alacak “yatırım yapılabilir” hükümet tahvili kalmaması olabilir. 8 Haziran’da başlatılan şirket tahvil alımlarının ağırlığını artırmak bir seçenek. Yunan tahvillerine rağbet edeceklerini sanmıyorum.

Haberin Devamı

Grafik 1: Avrupa Tahvil Faizleri (Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan) (Kaynak: Bloomberg, KapitalFX Araştırma)

Fed üyelerinin faiz artırım çağrısı yaptığı bir günde bu haber EUR’nun USD’ye karşı daha sağlam durmasını sağladı. Küresel faizlerde yukarı yönlü bir hareket var. Fed faiz artırım çağrıları ABD tahvil faizlerini yukarı çekerken; ECB spekülasyonlarının Avrupa kapanışına yakın olması spot endekslerde ve faizlerde hareketi kısıtladı. Avrupa işlemlerinin başladığı bu saat diliminde ise Avrupa faizlerinde e yukarı yönlü hareke görülmekte. 10 yıllık Alman tahvil faizi %-0,05 seviyesinde; sorunlu ülkelerden İtalya’nın 10 yıllık faizleri %1,34, İspanya’nın %1, Portekiz’in %3,39 seviyesinde. Avrupa tahvil faizlerinde bir tek Yunan 10 yıllıklarında aşağı hareket var.

Resmi ağızdan karşı salvo geldiği için henüz itibar etmemek lazım. Ancak bir ihtimal, 4 Ekim belki Avrupa’nın 22 Mayıs’ı (Ben Bernanke’nin ilk tapering sinyali) olacak.