Dolar almak için uygun seviyeler mi?

1dk okuma

Geçtiğimiz hafta, İngiltere’nin AB’de kalma yanlısı olan İngiltere İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’un öldürülmesinin ardından bu hafta sonu yapılan ön anketlerde İngiltere’nin AB’de kalma ihtimalinin geçtiğimiz haftaya göre yükselmesi başta Sterlin olmak üzere global piyasaların biraz nefes almasını kolaylaştırdı.

Haberin Devamı

Bu sabah, gelişen ülke piyasalarında ABD Dolarına karşı pozitif bir seyir izlenirken, ön anket sonuçlarının etkisiyle yükselen Euro ve Sterlin nedeniyle de Dolar endeksinin 94.00 seviyesinin altına gerilediğini izliyoruz. Aynı zamanda, Brexit endişelerinin azalmasıyla birlikte Altın ve Japon Yeni üzerindeki güvenli liman algılarının da geçtiğimiz haftaya göre biraz daha zayıf seyrettiğini söylemekte yarar var. Geçtiğimiz hafta, Brexit endişelerindeki tansiyonun artmasıyla, piyasalarda korku havasının artması korku endeksi olarak adlandırdığımız VIX endeksi üzerinde de etkisini göstermiş ve 20 puanın üzerinde seyirler izlemiştik. Bu hafta ise endişelerin biraz durulması, VIX endeksinin de 20 puanlardan 17 puanlara doğru geri çekilmesine neden olmuş durumda.

Bu hafta, 23 Haziran tarihine kadar İngiltere’deki referandumu konuşmaya devam edeceğiz. Şimdilik, ön anket sonuçlarının etkisini fiyatlamalar üzerinde hissediyor olsak bile zaman daraldıkça piyasalar üzerinde oynaklık artabilir. 23 Haziran öncesinde ise yarın 14:00’da TCMB’nin faiz kararı takip edilecek. Nisan ve Mayıs aylarında faiz koridorunun üst bandında 50’şer Baz puanlık faiz indirimlerine giden ve sadeleşme adımlarına devam eden TCMB’den Haziran ayı toplantısında da beklentiler 25-50 baz puan aralığında indirim yapacağı yönünde bulunuyor. Piyasalardaki beklenti, TL varlıklar üzerinde çok sert olmasa bile etkisini gösteriyor diyebiliriz. TCMB’nin ekonomik göstergeler açısından eli rahat, enflasyonda düşüş devam ediyor ve Fed’in bu yıl içerisinde bir kez faiz arttırabilme ihtimali yüksek. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda, yarın TCMB’den bir faiz indirimi sürpriz olmamalı.

Haberin Devamı

Brexit endişelerinin azalması, gelişen ülke piyasalarına yönelik baskının da hafiflemesine neden olduğu gibi Türk Lirası üzerinde de etkisini gösteriyor. Daha önceki analizlerimizde belirttiğimiz gibi, Brexit endişelerinin Türk Lirası üzerinde doğrudan olmasa bile dolaylı olarak etkisini hissediyoruz. Bu nedenle, bugün endişelerin hafiflemesinin etkisiyle USD/TRY 2.90 seviyesine doğru aşağı yönlü denemelerini yapmaya başlamış durumda. Türkiye’ye yönelik risk iştahının da geçtiğimiz haftaya göre arttığını söyleyebiliriz. Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamının geçtiğimiz hafta 270 puanlardayken bu haftaya 258 puanlara gerilediğini görüyoruz.

Dolar/TL’de tekrardan 2.90 seviyeleri karşımıza çıkmış durumda. Önceki haftalarda, 2.87-2.88 seviyelerine düşüş kaydeden USD/TRY bu seviyelerden destek alarak yeniden 2.90-2.97 aralığına yükselmişti. Bu nedenle, USD/TRY’de yine kritik seviyelerde olduğumuzu söyleyebiliriz. Vadeli piyasalara da bakıldığında, Haziran ayı sonu beklentilerinin 2.91 seviyesinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Yani, piyasalarda beklentiler USD/TRY’nin hala yukarı yönlü riskler barındırdığı yönünde. USD/TRY’de 2.90 altına doğru geri çekilmelerin başlaması durumunda 2.87-2.90 aralığı karşımıza çıkıyor. Şimdilik, USD/TRY’de 2.87 seviyelerine düşüşler görülse bile buralarda aşağı yönlü kırılmalar beklenmesi biraz zor. Bu nedenle, 2.90 seviyesinin altına geri çekilmelerde 2.87-2.88 bölgelerinden destek alarak tekrardan 2.90-2.9360 aralığına ivme kazanabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Grafik 1: Türkiye’nin 5 Yıllık CDS Rakamı ( 1 Aylık Görünüm)

 

Grafik 2: USD/TRY (Günlük)