Avustralya’dan kıpırdanma sinyalleri geliyor

2dk okuma

2015 yılında başrolü kimselere kaptırmayan Fed, faiz artışına ne zaman başlayacağına dair piyasalar üzerinde oldukça tedirginlik yarattı.

Haberin Devamı

Fed’i bekleyen Merkez Bankaları ise bu nedenle politika faizlerine ve para politikalarına dokunmayarak beklemeyi tercih ettiler. Ancak, Avustralya Merkez Bankası (RBA) 2015’in ilk yarısında riske girerek ülkenin politika faizini toplamda 50bps indirdi ve %2.50’den %2.00’a düşürdü. RBA, yapmış olduğu bu hamleyle ekonomiye bir miktar ivme sağladı. Aynı zamanda, Avustralya’da açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılayamaması ve en büyük ticaret ortağı Çin ekonomisine dair büyüme endişelerinin de artması Avustralya ekonomisi üzerindeki kara bulutları çoğalttı.

2016 yılında ise ekonomiye dair endişelerin yavaş yavaş azaldığını izliyoruz.

Ülke ekonomisinin son dönemdeki performansına baktığımızda, 

    -Avustralya ekonomisi, 2015 yılında iyi bir performans göstererek %3.0 büyüyerek tamamladı. Ülke ekonomisinin büyümesindeki artışa en büyük katkı, hane halkı harcamaları olarak karşımıza çıkmakta. Hane halkı harcamalarına katkı sağlayanlara baktığımızda, bilgi teknolojileri, medya ve iletişim, perakende ticaret ve sanat olarak sayabiliriz. Aynı zamanda, ülkedeki ithalat ve ihracat hacimlerinin de katkısı büyümede etkili olmuş. 

 -Avustralya’da istihdam 2015 yılı içerisinde %5.8-%6.4 aralığında seyretti. 2015 yılında yüksek işsizlik oranıyla karşı karşıya kalmasına rağmen yıl sonuna doğru istihdamın düşüş eğilimi içerisine girmesi, istihdam görünümüne yönelik pozitif beklentileri de beraberinde getirdi. Ancak, 2015 yılını %5.8 oranında kapatan Avustralya’da, 2016 yılının ilk ayında işsizlik oranının %6.0 seviyesine yükseldiği görülüyor. İstihdama katılım oranı ise %65.2 ile değişim göstermedi. Eğer, işsizlik oranındaki artış önümüzdeki aylarda da devam ederse ülkenin istihdam görünümünde bozulmaya neden olabilir. 

Haberin Devamı

   -Avustralya’da enflasyon 2015 yılına %1.3 seviyesinde başladı ve yıl sonunda %1.7 seviyesine yükseldiği görülüyor. Enflasyonda artışa katkı sağlayan kalemlere bakıldığında, %6.0 ile ilk sırada alkol ve tütün grubu, %5.5 ile eğitim ikinci sırada gözükmekte. 

   -Avustralya’da enflasyon rakamları, çeyreklik dönemlerde açıklanarak, yılda 4 kez ilan edilir. Ancak, her ay Melbourne enstitüsünün açıkladığı enflasyon tahmini verisi, enflasyon görünümü açısından öncü gösterge niteliği taşımaktadır. Aşağıdaki grafikte, Melbourne enstitüsünün enflasyon tahmini ve Avustralya’nın yıllık enflasyon rakamları bulunmakta. Grafiğe bakıldığında, iki veri arasındaki ilişkinin doğru orantılı olduğu dikkat çekiyor.  

Petrol desteğiyle Avustralya Dolarındaki güçlenme ivme kazanıyor 

Haberin Devamı

Avustralya ekonomisi, demir ve petrolde en büyük ihracatçı konumunda. Bu nedenle, global piyasalarda petrol fiyatlarındaki seyir, Avustralya Doları üzerinde de etkisini gösteriyor. Son haftalarda, arz kesintisine yönelik spekülasyonlarla dalgalanan petrol fiyatları, Avustralya Doları üzerinde de etkili olmuştu. Petroldeki yukarı yönlü fiyatlanmalarında etkisiyle, Avustralya Dolarının da küresel piyasalarda güçlendiğini izliyoruz. 

Haberin Devamı

Özetlemek gerekirse, 2016 yılının ilk üç ayında, Avustralya Dolarındaki iyimser görünümü; 

 -Avustralya ekonomisine dair açıklanan ve beklentileri karşılayan ekonomik veriler,

Haberin Devamı

 -Petrol fiyatlarındaki toparlanma olarak yorumlayabiliriz. 

AUD/USD paritesine teknik bakış;

Avustralya ekonomisine yönelik iyimserliğin artması ve yükselen petrol fiyatları,  AUD/USD paritesinin yükselişini körüklüyor.Mart ayının ilk günlerinde 0.73 seviyesine ulaşarak hızlı bir yükselen trend yakalayan paritede ivme kaybı gözükse de son zamanlarda 0.73-0.75 aralığındaki seyrini koruyor.

AUD/USD paritesi, 0.7525 seviyesini direnç konumuna getirdi. İlerleyen günlerde, bu direncin üzerine ataklarına başlarsa 0.7625 seviyesine doğru yükselişine devam edebilir. Ancak, senaryonun kötümser tarafına bakıldığında, Avustralya Doları ABD Doları karşısında gücünü kaybederse, 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 0.7215 destek noktasına doğru geri çekilmeler oluşabilir. Eğer, 0.72 seviyesinin altına gerilemeler oluşursa, paritenin yılbaşından bu yana içinde olduğu  yükseliş trendini sonlandırmış olacağından önemli bir teknik gelişme olacak.