ABD tarafında verilerin zayıflamaması parasal gevşeme ihtimalini eylüle ertelemiş görünüyor
Draghi’nin sözlü müdahaleleri ile gündemsizlikten güç alarak dengelenen Euro Bölgesi, ağustosta yüklü hazine ihalelerinin de olmaması sebebiyle iyimser algılamanın kuvvetlendiği bir dönem geçiriyor.
Atilla ESEN / TEB Yatırım Yatırım Merkezi Direktörü
ABD tarafında ise verilerin zayıflamaması parasal gevşeme ihtimalini eylüle ertelemiş görünüyor.
Özellikle BRIC ülkelerindeki yavaşlama sinyalleri ise Çin gibi ülkelerin bile zorunlu karşılık ya da faizde indirim beklentisini destekliyor.
Yurtiçinde ise faiz tarafında devam eden likidite bolluğu gevşemesi %7.50 seviyelerine iniş sonrasında dengelenmiş görünüyor. Ayrıca banka bilançolarının iyimserliği ile yükselen endeks yeni yükselişler için karlı sektör bulmakta kısmen zorlanıyor gibi.
Ağustos ayının sonuna kadar hem VOB tarafındaki pozisyonların kontrat kapanışı nedeniyle taşınacağı beklentisi olumlu algılamayı devam ettirecektir, ayrıca yine ay sonunda gerçekleşecek Merkez Bankaları toplantısı sebebiyle Bernanke’nin açıklamaları gündem oluşturabilir.
Eylül ayı ise büyük beklentilerle dolu bir süreci beraberinde getiriyor, İspanya ve İtalya’nın Euro Bölgesi geçici kurtarma fonundan yardım talep edeceği beklentisi, 6 Eylül’de Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirme olasılığı, 14-15 Eylül’de FED’in parasal gevşeme beklentisiyle dolu toplantısı, Alman Anayasa Mahkemesi’nin yardım kararı, Hollanda seçimleri, ayrıca meclislerin açılması sebebiyle siyasi gündemin de devreye girmesi gibi konular bayağı hareketli günlerin geçirilmesine neden olacaktır.
Bizim tarafta ise eylül ayında Merkez Bankası’nın faiz üst koridorunu aşağıya çekebileceği beklentisi fiyatlanabilir, ancak petrol de brent 110 USD/Varil seviyesinin üzerinde kalınması stres yaratabilir.