FED etkisi zayıflayarak seviyeler korunmaya çalışılacak

1dk okuma

Borsalar geçen haftayı FED ve Almanya etkisiyle %8’e varan yükselişlerle tamamladı

Haberin Devamı

Borsalar geçen haftayı FED ve Almanya etkisiyle %8’e varan yükselişlerle tamamladı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Hafta başında gözlerin Troyka heyetinin görüşmelerine odaklandığı Yunanistan’da piyasaları pozitif yönde etkileyebilecek birşeyler çıkmamasının yanı sıra koalisyon hükümeti ortaklarının da harcama kısıntıları konusunda kendi aralarında anlaşamaması, Almanya Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Kalıcı Kurtarma Fonu hakkında vereceği karar öncesinde yapılan spekülasyonların borsalara getirdiği yatay hareket, ilerleyen günlerde Alman Anayasa Mahkemesi’nin olumlu kararı, FED’in beklentileri aşan yeni önlem paketi ve İspanya’nın yardım istemede gönülsüz davranmasının ekonomisinin düşünülenden daha iyi olduğu şeklinde yorumlanmasıyla pozitife dönerek %3 civarında değer kazançlarına yol açtı. Bu yükseliş, özellikle emtia üreticisi olan Brezilya ve Rusya gibi ülke borsalarına sırasıyla %6,5 ve %8,0 değer kazancı getirirken, net emtia ithalatçısı Türkiye’de İMKB’nin %0,4 gibi sınırlı yükseliş yaşamasına neden oldu.

FED etkisi zayıflayarak mevcut seviyeler korunmaya çalışılacak…

FED ve ECB adımlarının enflasyonist baskı yaratıp yaratmayacağının tartışıldığı şu günlerde alınan kararların ilk pozitif etkilerinin azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Özellikle FED’in daha önceki parasal genişleme kararları sonrasında bu kararların reel ekonomiye nasıl yansıdığına bakacak olursak, QE1’in olumlu, QE2’nin ise sınırlı olumlu etki yarattığını görmekteyiz. FED toplantısı öncesinde yapılan anketlerde ekonomistlerin yaklaşık %70’inin yeni bir parasal genişleme adımının reel ekonomiye enflasyondan öte bir şey katmayacağını, hatta bu adımın enflasyonist baskıyı tetikleyeceğini düşündüğünü belirtmesi, önümüzdeki haftalarda yurtdışı borsalarda kısa vadeli kar satışı yaşanma ihtimalini arttırıyor. Bu nedenle, yeni haftada olumlu FED etkisinin sona erme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Haftanın piyasa takvimine baktığımızda ise, başta ABD, Almanya, İngiltere, Japonya gibi ülkeler olmak üzere yayınlanacak ve karışık beklentilere sahip makroekonomik verileri görmekteyiz. Dataların haricinde olaraksa, Avrupa’dan İspanya ve Yunanistan öznelinde yaşanacak haber akışı ve TCMB’nin faiz kararı takip edilecektir. Bu kapsamda, hali hazırda borsalara satış getirebilecek bir gelişme bulunmamasına da bağlı olarak global borsa endekslerinin mevcut seviyelerini korumaya çalışacağını tahmin ediyor, bu nedenle hafta içerisinde İMKB-100 endeksi 67.800 seviyesinin altına inmediği sürece pozisyon değişikliğine gidilmemesini öneriyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Bugün önemli olabilecek makro veri olarak sadece New York FED imalat endeksinin bulunması,veriye yönelik tahminlerin eksi de olsa hafif olumlu tarafta olması, merkez bankası kararlarının enflasyona yol açacağı endişesinin haricinde kar realizesi yaratacak bir durum olmaması nedeniyle güne 68.000 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin, ilerleyen saatlerde bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışacağını tahmin ediyor, bu sebeple de mevcut hisse pozisyonlarının bugün de taşınmasını ve/veya korunmasını tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

YKBNK, AKENR, ECILC, PETKM, BIMAS

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Ağustos ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Haziran ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Temmuz-Ağustos ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: -2,0)
xx:xx – (ABD) 13 ve 26  haftalık hazine bonosu ihalesi düzenlenecek
xx:xx – (Japonya) Piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak