66.500 seviyesinin üzerinde tutunulması halinde gelen tepki alımının devam edebileceğini öngörüyorum
Başka zaman olsa Çin’deki yavaşlamayı satış yönünde değerlendiren piyasa oyuncuları, dün sözde tahminlerden iyi gelen İspanya bankalarının stres testi sonuçları (!) ve ISM imalat verisi ile alım yönünde bir tavır sergiledi.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
İspanyol bankalarının bundan aylar öncesinde kaynak ihtiyacının 70 milyar € olduğunun konuşulması ve bu dört aylık periyotta İspanyol ekonomisinin daha da geriye giderek bankaların kaynak ihtiyacının artmış olması gereğinden yola çıkarak (hatırladığım kadarıyla o dönemden bugüne bankalar nakit sermaye artırımı yapmadı) ve son olarak da dün haberlerde pek yer bulmayan Moody’s açıklamasına bakarak (ki Moody’s İspanyol bankalarının 70 ila 100 milyar € arasında kaynağa ihtiyacı olduğu yönünde bir tahminde bulunmuş) stres testi sonuçları bende pek itibar uyandırmadı ve tıpkı geçen yıl Avrupa bankalarına yönelik yapılan, yatırımcıları tatmin etmekten başka bir şey amaçlamadığını düşündüğüm testlerde olduğu gibi beni ikna edemedi. Görünen o ki, bu türlü testler sadece piyasaların gazını almak için çıkartılmış birer oyuncaktan öte bir şey değil. Bu kapsamda, piyasa oyuncularının bu durumu pozisyonları gereği alım yönünde değerlendirmesi de gayet normal oluyor.
Dünkü tepki olumlu, bugün 66.500 izlenmeli…
Dünkü pozitif havanın ardından bugüne piyasaların daha sakin ve yatayda başlamasını bekliyorum. Gün içerisinde yayınlanacak önemli bir makro ekonomik verinin bulunmayışının da etkisiyle yurtdışı piyasaların yine İspanya odaklı haber akışını izleyeceğini ve buna göre pozisyon alacağını öngörüyorum. Basında yer alan haberlere göre, İspanya’nın AB’den yadım isteme konusundaki isteksizliği geçmiş olup, yardım talebinde bulunması ihtimali arttı ama bu defa da Almanya’nın bu süreci yavaşlatma yönünde girişimi var.
Bu durumda önemli olan İspanya’nın yardım talebinde bulunması olup, ne kadar erken yardım talebinde bulunursa piyasalar bu durumu o kadar iyimser algılama moduna girecektir. Tabi bu yardım talebinin borsalardaki etkisinin birkaç günden öte olacağını düşünmediğim için aşırı iyimserlik içerisine de girilmemelidir.
Erken yardım talebi (ki bana göre yardım talep edilmesi daha önce inkar edilen ekonomik şartların kabul edilmesi ve AB’ye ek yük anlamına geliyor) ileride daha da derinleşmesi olası krizin erken kontrol altına alınmasında önemli olacaktır. Dünü zorlanarak da olsa 66.500 seviyesinin üzerinde tamamlayan İMKB’de ise, bugün 66.500 seviyesinin üzerinde kalma çabası olacağını ve kalacağını tahmin ediyorum. Son bir aydır gelen zamların son halkası olan geçen hafta sonundaki elektrik, doğalgaz, petrol zamlarının ilerleyen aylara ve 2012 hedefine etkisi yatırımcılar nezdinde sorgulanacaktır. Bu kapsamda, yatırımcıların yarınki enflasyon verilerini görmek için bugün daha ziyade bekleme modunda olmasını bekliyorum. Bu zamların, ilerleyen aylarda üretici enflasyonunu ve gıda enflasyonunu da tetiklemesi ihtimali nedeniyle yabancıların vereceği tepki yakından izlenmelidir.
Bugün ne yapılmalı?
ABD borsalarının Avrupa piyasaları kapandıktan sonra uğradığı kar satışlarının bir yansıması olarak İMKB’nin bugüne 66.500 civarından başlangıç yapmasını bekliyorum. Şayet gün sonuna doğru 66.200’ün üzerinde kalınamazsa bu durumda ertesi güne hisse azaltarak girmekte fayda olacaktır düşüncesindeyim. Dünkü pozitif kapanışın teknik açıdan olumlu olduğunu söyleyerek bugün en azından 66.500 seviyesinin üzerinde tutunulması halinde gelen tepki alımının devam edebileceğini öngörüyorum.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
YKBNK, GOLTS, ASELS, BIZIM, ECILC
Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı ÜFE açıklanacak 13:00 – (OECD) Ağustos ayı TÜFE açıklanacak 14:45 – (ABD) Haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak xx:xx – (ABD) 4 haftalık hazine bonosu ihalesi düzenlenecek xx:xx - Çin ve Hong Kong`da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak