Bankacılık birliği üzerindeki anlaşmazlık ve IFO datası borsalara satış getirdi…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
IFO güven endeksinin beklentilerden kötü gelmesi ve Almanya Başbakanı ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın bankacılık birliği konusunda fikir birliğine varamamasının piyasa katılımcıları nezdinde düzenlemenin gelecek seneye kalabileceği şeklinde yorumlanması ve bunun getirdiği sıkıntı dün borsa endekslerinde satış baskısı yarattı. ABD tarafında ise, konut verilerinin dip yapmış olabileceğine yönelik yapılan spekülasyonların yarattığı olumlu havaya karşılık beklentilerden kötü gelen Dallas FED imalat endeksi verisi, Apple’ın iPhone talebini karşılamakta zorlandığı haberi, Facebook hisselerinde devam eden düşüş, sektörel bazda teknoloji hisselerindeki değer kaybı ve Avrupa’dan gelen olumsuz haber akışı ABD borsa endekslerinin günü hafif kayıplarla tamamlamasına yol açarken, son yapılan zamların bütçe dengesinin sağlarken enflasyon hedefi ve büyümeyi riske atabileceği endişesi ile global tatsız hava, İMKB-100 endeksinin yurtdışından daha fazla negatif yönde ayrışarak %1’lik kayıplara uğramasını sağladı.
Enflasyon ve büyüme hedefi 2012 yılında not artırımına imkan vermeyecek…
Yurtdışı piyasalar bugün, İspanya’nın yardım talebinde bulunup bulunmayacağı haberinin yanı sıra Almanya Başbakanı Merkel ile İtalya Başbakanı Draghi’nin görüşmesi, İspanya ve İtalya’daki tahvil ihaleleri ve ABD’de yayınlanacak makroekonomik verileri takip edecek. İspanya’nın yardım talebinde bulunması halen belirsizliğini korurken, önemli olan ne yaptığının ortaya çıkarak belirsizliğin son bulması olacaktır. Yardım talebinde bulunması halinde piyasalar, yardım tutarının, süresinin, faiz oranının vb. konuların netlik kazanmasını görmek isteyecektir.
Özetle, İspanya konusu sanırım bir ay daha piyasaların kafasını meşgul edecektir. Bugünkü Merkel – Draghi görüşmesinden önemli bir açıklama gelmesini beklemiyorum. Söylenmesi gerekenlerin şu ana kadar zaten ifade edilmiş olması yapılacak olası açıklamaların değerini düşürecektir. Makro verilere baktığımızda ise, verilere yönelik beklentilerin pozitif yönde olduğunu görüyoruz. Verilerin tamamının iyi bekleniyor olmasına karşılık bu datalar içerisinden en önemli olana (CB tüketici güveni) odaklanılmasını daha doğru görüyorum. Şayet tüketici güveninde gerileme yaşanırsa bu durum satış yönünde değerlendirilecektir. İMKB’de dün yaşanan düşüşte, hafta sonunda Resmi Gazete’de yayınlanan yeni zamların etkili olduğunu söyleyebilirim. Hatırlanacağı üzere, kredi derecelendirme kuruluşları not artırımı için fiyat istikrarını, büyümeyi ve cari açığı işaret etmişti.
Hükümetin son yaptığı ve yılsonuna kadar yapacağı yeni zamların enflasyon hedefini saptıracağı gözönünde bulundurulduğunda bu yılsonuna kadar not artırımı beklemek hayalcilik olacaktır. Not artırımı beklentilerinin satın alındığı son 3 ay boyunca 2012 yılında bunun olamayacağına yönelik defalarca yorumlarda bulunmuştum ve bu son gelişmeler, bu düşüncemi teyit eder şekilde gelişiyor. Hepimiz biliyoruz ki, borsaların yükselmesi için bir beklentinin gerçekten olması gerekmiyor.
Kimi zaman bu tür konular manüple edilebiliyor ve geçtiğimiz dönemde buna yönelik bir zamandı diyebilirim. Bana göre olası not artırımı 2013 yılı Mart ayından önce olamaz. Bunu hep birlikte bekleyip göreceğiz. Genel olarak, bugün borsaların güne hafif alıcılı başlamasını, ilerleyen saatlerde ise, verilere göre hareket etmesini bekliyorum. Son gelişmeler çerçevesinde, yeni pozisyon açılmasını riskli görüyor, en azından mevcut pozisyonların korunabileceğini öngörüyorum.
Bugün ne yapılmalı?
Yurtdışı borsalardaki hafif alıcılı görünüme bağlı olarak güne 67.300 puan civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde 67.000 seviyesini destek haline getirerek, 67.500 seviyesini test etmesini bekliyorum. Şayet veriler çok anormal gelmezse dar banttaki hareket bu seviyeler arasında olacaktır. Aksi takdirde bu seviyeler aşağı ve yukarı yönlü kırılabilir.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ASELS, TAVHL, GUBRF, AKSA, ISFIN
Günlük piyasa takvimi:
14:00 – (Türkiye) TCMB son faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak
16:00 – (ABD) Temmuz ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,9%)
17:00 – (ABD) Eylül ayı CB tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 64,8)
17:00 – (ABD) Eylül ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak (Beklenti: -4,0)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı FHFA Konut Fiyat Endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,8%)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 12 ay vadeli TL cinsi kuponsuz hazine bonosu ve 2 yıl vadeli TL cinsi devlet tahvili ihalesi düzenleyecek