Dün yurtdışı borsalar, başta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin beklentiler dahilinde faizlerin değiştirilmediği kararının sonrasında euro’nun desteklenmesine yönelik sınırsız tahvil alımı konusunda anlaşıldığı şeklinde yaptığı açıklamalar olmak üzere ABD’de yayınlanan ve beklentilerden iyi gelen makro ekonomik verilerle ciddi kazanımlar elde etti.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Piyasaların güçlü olmasında diğer bir etken ise, ABD’de yayınlanan ADP özel sektör istihdamı, işsizlik maaş başvuruları ve ISM hizmet endeksi gibi üç önemli datanın tamamının beklentilerden iyi gelmesi oldu. Özellikle ADP verisinin 201.000 ile oldukça iyi gelmesi bugün yayınlanacak olan tarım dışı istihdam verileri için moralleri artırdığı gibi gün boyunca borsaların bu beklentiyle tutunmasını sağlayabilecektir düşüncesindeyim.
Pozitif beklentiler korunuyor, açılış da benzer şekilde görünüyor…
Piyasalardaki bu pozitif havanın bugün de devam edip etmeyeceği, İngiltere’de saat 11:30’da, Almanya’da saat 13:00’de ve ABD’de saat 15:30’da yayınlanacak olan makro verilerle belli olacaktır. Beklentilerden daha iyi gelen ve bugünkü tarım dışı istihdam verisi için gösterge olarak görülen ADP verisine karşılık bu verinin daha önceki data serisine bakarak çok fazla bir şey ifade etmediğini ve bugünkü datanın da benzer şekilde iyi geleceğinin kesin olmadığını söyleyebilirim. Bu nedenle, sadece ADP verisi iyi geldi diye bugüne yönelik yeni pozisyon açılmasını mantıklı bulmuyorum. Ayrıca, dün dikkat edildiyse İMKB-100 endeksi yurtdışı borsalara göre oldukça zayıf bir seyir izledi. Bu zayıflıkta, S&P analistinin Türkiye’nin kredi notunun arttırılmasında bazı risklerin bulunduğunu söylemesinin etkili olduğunu düşünüyorum.
Daha önce de pek çok kez söylediğim gibi Türkiye’nin kredi notunun 2012 sonuna kadar artırılması pek mümkün görünmüyor ama 2013 için olası diyebilirim. Son bir ay içerisinde üç ayrı kredi derecelendirme kuruluşundan açıklama geldi ve her üçünün de ortak noktası şarta bağlı not artışı.
Şimdi geriye kaldı Moody’s. Bakalım onlar ne diyecek? Bana kalırsa Moody’s’in de farklı bir şey söylemesi pek olası değil. Elbette Türkiye ekonomisi son dönemde kat ettiği gelişim ile mevcut not seviyesini hak etmiyor ama bu durumun piyasa oyuncuları tarafından hemen not artışı gelecekmiş gibi kullanılması da manidar. Bu nedenle, halen akıntıya karşı kürek çekilmemesini ve mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum.
Bugün ne yapılmalı?
Yeni güne başlarken Çin basınında “Çinli politika yapıcılar ekonomiyi canlı tutmak için ilave altyapı yatırımlarını destekleyecek” şeklinde ifade edilebilecek bir haberin yer almasının ABD ve Avrupa’dan gelen olumlu haberlerle birleşmesi, saat 08:00 itibarıyla Çin borsasının %4 civarında artıda seyretmesine neden oluyor ve tüm bu haber akışının bileşiminden global borsa endekslerinin bugüne nispeten olumlu başlayacağını gösteriyor. Bu kapsamda, gün içi işlemlerde 67.500 – 68.000 aralığı takip edilebilir.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
SNGYO, TUPRS, AYGAZ, TRGYO, SISE, AEFES
Günlük piyasa takvimi:
09:45 – (Fransa) Temmuz ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
10:00 – (İspanya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (Yunanistan) 2.çeyrek GSYH (final) açıklanacak
13:00 – (Almanya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 125.000, İşsizlik Oranı 8,3%)
24:00 – (Türkiye) İMKB`de işlem gören SİP şirketleri için 6 aylık konsolide olmayan mali tablolarını son açıklama tarihi