"1835 dolar seviyesi geçilmedikçe yükselişin devamı zor"

24.11.2021 - 10:56 | Son Güncelleme :
Altın fiyatları yorum 24 Kasım: Ons, çeyrek ve gram altında son durum

Gram altın fiyatı, şu dakikalarda 691 lira seviyesinde hareket ederken; ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1782 dolar seviyesinde bulunuyor. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Karadağ, “Aylardır izlediğimiz 1835 dolar geçtiğimiz günlerde kısa vadede destek konumundaydı ancak yeniden direnç konumunda. Bu direncin üzerinde günlük kapanışlar oluşmadıkça, yükselişin devam etmesi zor olabilir” şeklinde değerlendirdi.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 730 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 759 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı, yeni güne yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 760,92 lira seviyesini, en düşük ise 665,76 lira seviyesini gördü.

Gram altın, dolar kurunda yaşanan düşüşün etkisiyle aşağı yönlü hareket ederken, saat 17.15 itibarıyla yüzde 6,33 oranında düşüşle 691,21 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1123 lira, Cumhuriyet altını da 4 bin 610 liradan işlem görüyor.

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1796 dolar seviyesini; en düşük ise 1778 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 0.46 oranında yükselişle 1782 dolardan işlem gördü.

1835 DOLAR SEVİYESİ GEÇİLMEDİKÇE YÜKSELİŞİN DEVAMI ZOR
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

ABD’de kısa hafta olmasına rağmen gelen açıklamalar piyasalarda oynaklığa neden olduğu gibi altının da ivme kaybettiği gözlemleniyor. Geçtiğimiz haftalarda, Fed toplantısından destek bulan tahvil alım programında azaltmaya başlayacaklarını duyuran Fed’in faiz konusunda aceleci olmayacaklarını belirtmesi, piyasada düşük faiz ortamının bir süre daha devam edeceğini sağlarken, altının da bu ortamdan beslenmesini desteklemişti.

Teknik olarak uzun süredir kıramadığı 1835 dolar seviyesini kırarak alımların 1870 – 1880 dolar aralığına doğru yükselişini izlemiştik. Ancak bu haftaki görünüm altının bu seviyeleri aşamamasına ve buralardan dönüşlere neden oldu. ABD Başkanı Biden, Fed Başkan adaylığı için yeniden J. Powell’ı önerirken, yardımcılığı için L. Brainard’ın ismini geçirdi. Senatonun onaylaması sonrası yeni dönemde Powell’ın devam etmesi, mevcut Fed politikasının ve düşük faiz ortamının da devam edeceği beklentisini güçlendirirken, doların ve tahvil faizlerindeki yükselişin hızlanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Son günlerde, enflasyonist endişeler nedeniyle tahvilde oynaklık izleniyordu. Fed’in enflasyon konusunda panik olmaması ve yükselişin “geçici” vurgusunu yinelemesi, piyasalarda endişe yaratıyor. Powell’ın görevde kalması da enflasyonda mevcut hikayenin devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanınca, tahvildeki yükseliş sürüyor ve yeniden yüzde 1,60 üzerinde seyir izleniyor. Dolar endeksi de haziran ayından bu yana yükselişini koruyor ve son zamanlarda 96,00 seviyesinin üzerinde ısrarcı kalıyor. Bu tablo karşısında ons altında ivme kaybına neden oluyor.

Altında geri çekilmelerin 1780 dolar seviyesinden destek bulduğu görülüyor. Altının bu hareketiyle temkinli olduğu izleniyor. Nedenlerine bakıldığı zaman aslında piyasanın enflasyon konusunda hala ikna olmadığı aynı zamanda yılın sonuna kadar az bir zaman kalmasına rağmen hala ABD endekslerinde bir düzeltme hareketi görülebilir tedirginliği sürüyor.

Diğer konu, petrol fiyatlarında oynaklığın sürmesi, ABD’nin koordineli bir şekilde birkaç ülkeyle rezerv satışı yapmayı planlamasına rağmen beklenen miktarın altında bir satış olacağına dair açıklamalar, petrol fiyatlarının yeniden yukarı yönlü tepki vermesine neden oluyor. Petroldeki bu tablo dünyada enflasyonun yükselişine devam edeceği yorumunu getiriyor ve kısa vadede enflasyonda geçici ifadesinin pek ikna edici olmadığını gösteriyor. Piyasada risk iştahı çok güçlü değil ve yukarıda bahsettiğim bir takım risklerin devam edecek olması, altının da temkinli hareket etmesini sağlıyor.

Buna rağmen, tahvil ve dolardaki hareket, yükselişin sürmesi bu temkinli seyrin yerini satışlara bırakabilir. Böyle bir ihtimali de unutmamak gerekiyor.

Yarın tam gün, cuma da yarım gün ABD’de piyasalar tatil olacak. ABD’de Şükran günü öncesi bugün veri akışı oldukça yoğun. 02-03 Kasım tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları, ABD üçüncü çeyrek ikinci okuma GSYIH ve Fed’in yakından izlediği “Core PCE” olarak adlandırılan çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Bu verilerin bugün için oynaklık yaratması beklenebilir. Core PCE verisindeki artış, tahvildeki yükselişin sürmesine neden olursa, altını baskılayabilir.

Haberin Devamı

Teknik olarak, ons altında 1789 dolar ortalamasının geçtiği bir seviye olması sebebiyle kısa vadede izlenmesi gereken bir destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu desteğin altına doğru bir eğimde 1780-1770 dolar destek alanı olarak takip edilebilir. Satışların daha da hızlanması durumunda 1720 dolar desteği ön plana çıkabilir. Yukarıda aylardır izlediğimiz 1835 dolar geçtiğimiz günlerde kısa vadede destek konumundaydı ancak yeniden direnç konumunda. Bu direncin üzerinde günlük kapanışlar oluşmadıkça, yükselişin devam etmesi zor olabilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,4921 Değişim: -0,15%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9178 Değişim: 0,26%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.424,14 Değişim: 0,04%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.