Altın fiyatlarında haftaya 'tarihi' başlangıç! Uzmanlar yorumladı

27.07.2020 - 09:04 | Son Güncelleme :
Gram altın fiyatları ne kadar? Çeyrek altın fiyatları ne kadar? Ons altın, Altında rekor, Altın yorum, 27 Temmuz altın fiyatı

Altının ons fiyatı 1945 dolara kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle, gram altın fiyatları da tarihi rekor seviyesini yeniledi. Uzmanlar, altın fiyatlarında yaşanan gelişmeleri ve beklentilerini Bigpara'ya değerlendirdi.

Altın fiyatlarında rekor üzerine rekor kırılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftayı 418 liradan tamamlayan gram altın fiyatları, yeni haftaya tarihi yüksek seviyeden başladı. Gram altın, tarihi rekor seviyesini 428.62 liraya taşırken; saat 17.07 itibarıyla yüzde 2.05 oranında yükselişle 427.20 lira seviyesinde hareket ediyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 700 lira, Cumhuriyet altını da 2.853 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Altının ons fiyatı ise, 1945 dolara kadar yükselerek 6 Eylül 2011'de gördüğü tarihi zirvesini yeniledi. Ons altın şu dakikalarda ise yüzde 1.90 oranında yükselişle 1938 dolardan işlem görüyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Analistler, ABD ile Çin arasında artan gerilimin risk algısını yükselttiğini belirterek, bu durumun güvenli liman varlıklara talebi artırmaya devam ettiğini kaydetti.

Bugün, Almanya'da ifo endeksleri ve ABD'de dayanıklı mal siparişleri verileriyle birlikte ABD ile Çin arasındaki gerilime ilişkin haber akışının takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.921 doların üzerinde kapanış yapması halinde 2.000 doların gündeme gelebileceğini söyledi. Analistler, gram altında ise 420-435 lira bandının izleneceğini belirtti.

ALTINDA HIZLI YÜKSELİŞ KALICI OLACAK MI?
Murat Özsoy – Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı

Altının ons fiyatı haftaya çok hızlı, hatta sürpriz denilebilecek bir şekilde başlayarak tüm zamanların rekorunu kırdı ve sabah saatlerinde 1944 dolar seviyesini gördü. Bu yükseliş paralelinde gram altın fiyatı da 428.17 TL’ye kadar yükseliş yaptı. Geçtiğimiz hafta sonu itibariyle ulaştığı seviyeler sonrası aşırı alım bölgelerine geldiğini söylediğimiz ons altının bu hızlı yükselişi haftaya başlarken büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

En son revize edilen hedefler ile yıl sonu için 2000 dolar seviyesine de böylece henüz yılın ikinci yarısının başlarında çok yaklaşılmış oldu. Bu hızlı yükseliş ivmesi devam ederse yıl sonu ons altın fiyatına dair beklentiler 2100 dolar ve üzeri seviyeler olarak yeniden belirlenebilir. Şu anda bugün itibariyle bu hızlı yükseliş ile gelinen fiyatın kalıcı olup olmayacağını izliyoruz.

Eğer gün sonu kapanış 1930 dolar altında olmazsa ve çarşamba günü yapılacak Fed faiz oranları toplantısı sonrasında Fed Başkanı Powell basın açıklamasında Amerikan halkının Covid-19 salgınının tamamen ortadan kalktığına kanaat getirmesinden ve bundan emin olunmadıktan önce mevcut genişleyici politikaya son vermeyeceklerine dair söylemlerini yinelerse, zayıflayan dolar ve düşük faiz ortamında altın fiyatlarının yüksek ihtimalle ana yükseliş trendine devam etmesini bekleriz. Bu durumda da en yakın hedef direnç noktası olarak 1965 dolar seviyelerinden bahsedebiliriz

 Bu gelişmelerin olasılığı paralelinde de gram altının fiyatı 435 TL seviyelerini görebilecektir.  Gram altına dair bu öngörümüzde dolar/TL seviyesinin şu andaki yatay hareketinin devam etmesi ihtimalini varsayıyoruz. Ters yönde meydana gelebilecek geri çekilme hareketlerinde ise şu anda psikolojik destek haline gelen 1900 doların altında bir fiyatlama görürsek ve ikinci kademede 1865 doların altına doğru gerileme olursa bu olasılık halinde de fiyat gerilemesinin biraz daha hızlanabileceğini tahmin ediyoruz.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?
Seda Yalçınkaya – İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Ons altın bu yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 27,85 getiri sağladı. Ons altın spot piyasada 2011 yılında gördüğü 1921 dolar değerini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve güçlenmeye de devam ediyor. 

Temel ve teknik nedenler ons altının yükselişinden yana. Altının yükselişinin ardındaki temel sebep Amerikan dolarındaki sert düşüş ve son dönemde ABD – Çin arasındaki artan gerilim. Bununla birlikte global ekonomideki endişelerle birlikte altının güvenli liman algısının güçleniyor. ABD’de vaka sayıları her geçen gün yükselmeye devam ederken, son açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklenenden kötü geldi. Bu, piyasada ABD ekonomisinin beklenenden hızlı bir iyileşme gerçekleştiremeyebileceği algısını beraberinde getirirken ons altını besleyen unsurlar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Mevcut konjonktürdeki yaşanan gelişmeler ons altından yana esmeye devam ediyor. Bu hafta salı günü başlayacak ve çarşamba günü sonlanacak Fed toplantısında önemli bir para politikası değişimi beklenmiyor. Bununla birlikte sözlü yönlendirme konusunda Fed’in bu toplantı için aceleci olmayacağını düşünüyorum. Dolayısıyla ons altının yükseliş eğilimini bozacak bir unsur şimdilik bulunmuyor.

Ancak ons altının çok hızlı yükseldiğini ve bu yükselişin ardından yorulmalar olabileceğini unutmamakta fayda var. Olası ara düzeltmelerde ons altında geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Mevcut gelişmeler ve ana hikaye değişmediği sürece ons altına olan ilgi sürecektir.

Teknik olarak ons altının nereye kadar yükseleceğini söylemek zor. Ancak ana yön yukarı. 2000 dolar seviyesi rahatlıkla test edilebilir. Ancak bu gibi rakamların oluşturabileceği psikolojik etkisi olduğundan bahsedelim. Dolayısıyla ara düzeltme hareketini bu seviye yakınlarından alabiliriz. 1900 dolara doğru oluşabilecek geri çekilmelerde alım yönlü durulabilir.

ONS ALTIN 2000 DOLAR OLUR MU?
Enver Erkan - Tera Yatırım Ekonomisti

Küresel piyasalarda doların keskin düşüşünün devam etmesi ve küresel ekonomik büyümeyle ilgili soru işaretlerinin sürmesi altına olan talebi artırıyor. Bu kapsamda performansını yükselten altın fiyatları, son yükselişle beraber 2000 dolar ve üzerinin de önünü açmış görünüyor. Bono piyasasında faizler dip seviyelerde kalmaya devam ediyor. Hem ekonomiyle ilgili endişelerden kaynaklı güvenlik talebi, hem de başta deflasyon olmak üzere yeni vaka artışlarının artırdığı ekonomik endişeler kapsamında altın ve bono piyasasında risk fiyatlaması var, buna karşılık hisse senetleri duruma hala uyumsuzluk gösteriyor. Hisse senetlerinde bir düzeltme sekansı yaklaşmaktadır, muhtemelen bunu da ABD’de seçim fiyatlaması ile beraber göreceğiz.

Negatif reel faiz oranları ve başta Fed olmak üzere merkez bankalarının genişlemesini sürdüreceği beklentileri geniş perspektifte de altın ve gümüşte daha yüksek seviyeler göreceğimize işaret ediyor. Yatırımcılar talebi artırıyor, ETF’ler 2009 yılından sonraki en yüksek seviyelerde…

TL bazlı altın fiyatları da bu güvenlik talebinden istifade ederek global altın fiyatını takip etmeyi sürdürmektedir. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 29.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3621 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9569 Değişim: -0,31%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,14 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.