Güncelleme Tarihi:
Analistler orta ve uzun vadeli düşünüp portföy oluşturmak isteyenlere 22 hissede alım öneriyor. İşte o hisseler...
Mevcut koşullarda sanayi şirketlerinin kendilerine özgü hikayeleri ile ön planda yer alabileceğini düşünen Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, orta vadede endeks için 75.000 -79.000 aralığını öngörüyor.
Yatırımcıların günlük alım satımlardan kesinlikle uzak durması gerektiğini ifade eden Önder Öztürk, orta ve uzun vade için Aselsan, Akbank, Doğuş Otomotiv, Tüpraş, Sabancı Holding, Koç Holding, Şişecam, Soda Sanayi, Torunlar GYO ve Konfrut Gıda hisselerinde pozisyon alınabileceğini söylüyor.
GOÜ para birimlerinin, duyarlılık derecesine göre değişen oranlarda dolara karşı değer kaybedeceğini düşünen Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan; küresel faizlerin de risk iştahındaki değişimlere korele olarak sert şekilde aşağı inmesinin altında ve emtia grubunda değer kazancının ağırlık kazanmasına neden olabileceğini söylüyor.
Türk hisse senetlerindeki havanın küresel hisse senetlerine hemen hemen benzer şekilde gerçekleştiğini de hatırlatan Erkan; bu nedenle marjinal piyasa hareketleri haricinde hisselerde de 'uzun vade için alım fırsatı' oluştuğunu hatırlatıyor. Kısa dönemde düşük risk iştahı kaynaklı piyasa dalgalanmaları, hatta geri çekilmeler görüleceğini ancak borsada ana bant aralığının uzun süre 75.000 - 80.000 olmak üzere, pilot bölge 77.500 -77.900 olmak üzere korunabileceğini söylüyor. Erkan, aşağı yönlü riskleri bir adım önde gördüğü endekste negatif standart sapma noktasını ise 72.800 olarak öngörüyor.
Bu kapsamda hisse bazlı hikayeleri olumlu olan senetlerde uzun vadeli pozisyon alınmasını, zirve seviyelerde yeni hisse alımından kaçınılmasını ve döviz kurunun hareketli olacağı bu dönemde kur riskini en az taşıyan hisselerde pozisyon alınmasını tavsiye ediyor.
Erkan, konu ile ilgili şu açıklamaları yapıyor: "Endeks ile korelasyonu yüksek olan hisse pozisyonlarını dengelemek amacıyla, kötü piyasa eğiliminde portföye beta katsayısı düşük defansif hisseler katılabilir. Bu dönemde piyasa trendine göre hisse ağırlıklandırması yapılmasını ve farklı tipte uzun vadede güvenilir hisselerin portföylerde değerlendirilmesini öneriyoruz.
Endeks için yaptığımız değerlemede en pozitif ve en negatif senaryoda ise sırasıyla 82.100 ve 72.800 seviyelerini görüyoruz. Orta ve uzun vade için ise yatırımcılar Sabancı Holding, Tüpraş, Koç Holding, İş Bankası, Emlak Konut GYO, Tofaş Otomobil, Ülker Bisküvi, Enka İnşaat ve Coca Cola İçecek hisselerinde pozisyon alabilirler."
Eda Önder Öztürk / Alan Yatırım Kıdemli Analisti
Konfrut Gıda: Şirketin yıllık ortalama üretim miktarı 20 bin ton iken, bu rakam yılın ilk yansında 10 bin ton olarak gerçekleşti. Yılın ikinci yarısında üretimin 12-13 bin ton seviyelerine ulaşması gündeme gelebilir. Şirketin satılan malın maliyeti kaleminin yüzde 15'i enerji. Bu nedenle Konfrut, enerji verimliliğini artırmak amacıyla Mayıs 2016'da yeni bir yatırıma karar verdi. Üçüncü çeyrekte devreye giren bu yatırım ile birlikte, yılın ikinci yarısında, şirketin enerji maliyetlerinin yüzde 30-40 arasında düşmesi beklenebilir.
Konfrut Gıda'yı Almanya merkezli global Döhler grubunun üyesi olması, sağlam temelleri, bilançosu ve iyi yönetimi dolayısıyla beğeniyoruz. Ayrıca, 3. çeyrek dönemde enerji maliyetlerinde düşüş, başlıca hammaddesi olan elma fiyatlarında zayıf seyir ve Euro/TL'de yükseliş eğilimi nedeniyle üretim ve karlılığını artırmasını bekliyoruz. Şirket hisseleri 8.2 F/K ve 8.1 piyasa değer /defter değeri/ FAVÖK çarpanları ile işlem görüyor. Yüzde 17 yükseliş potansiyeli ile 14.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Eda Önder Öztürk / Alan Yatırım Kıdemli Analisti
Soda Sanayii: Dolar ağırlıklı güçlü nakit akımı ve dolar uzun pozisyonu bulunuyor, Ana maliyet kalemi ise doğalgaz. Şirket cirosunun yüzde 85'i yabancı Soda Sanayii A.Ş. para (dolar ve euro] ve yüzde 15'i (elektrik satışları] TL bazlı olduğu için, şirketin TL'deki değer düşüklüğünden faydalanmasını bekliyoruz. Bununla birlikte; enerji şirketin maliyetlerinin yüzde 50'sini oluşturuyor. 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren doğalgaz fiyatlarında yüzde 10 oranında yapılan indirimden şirketin faydalanacağı kanaatindeyiz.
Düzenli temettü getirişi şirketin beğendiğimiz özellikleri arasında olup, Soda Sanayi son 4 yılda ortalama yüzde 3 temettü ödedi. Şirket hisseleri 2017 tahmini 5.6 F/K ve 4.4 piyasa değeri/ FAVÖK çarpanları ile benzerlerine göre sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 34 iskontolu işlem görüyor. Soda Sanayi hisselerinde yüzde 46 yükseliş potansiyeli ile 6.28 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Torunlar GYO: İstikrarlı bir şekilde artan, çoğunluk itibariyle kira gelirine dayanan bir nakit akışı hedefliyor. Türkiye'nin birçok yerinde projesi olan Torunlar GYO'nun piyasa değeri 760 milyon dolar ve net aktif değeri ise 5.1 milyar TL. Şirketin net borcundaki düşüş trendini, kira gelirini artırma hedefini ve artan bu gelirle daha fazla temettü ödeme planını beğeniyoruz.
Ayrıca, Paşabahçe projesini 2018'de bitirmeyi planlanıyor. Bu projede, villaların satışından 375 milyon dolar ve otelin kiralanmasından yıllık 10-12 milyon dolar kira geliri bekleniyor. İlaveten şirket, yüzde 50 AVM ağırlıklı net aktif değeri ile birlikte, tarihsel geçmişine göre yüzde 56 iskontolu durumda. Torunlar GYO hisselerinde yüzde 12 yükseliş potansiyeli ile 5.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Enver Erkan/ Kapital FX Araştırma Uzmanı
Koç Holding: 2016 yılının kalan kısmında holdingin finans ve otomotiv sektörlerinde yer alan şirketlerinin mali performansa olumlu katkı vermeye devam etmesini bekliyoruz. Aynı zamanda holdingin otomotiv ve dayanıklı mal segmentlerinde yıllık bazda artan hacimleri dikkat çekiyor.
Koç Holding'in döviz pozisyonunun önemli bir kısmı Tüpraş kaynaklı. Tüpraş'da açık pozisyonunun önemli bir bölümünü finansal türev araçlarla "hedge" ederek kompanse ediyor. Bu nedenle kur farklarından etkilenme derecesini minimal olarak görüyoruz. Ayrıca holdingin karlılık rasyolarını belli seviyelerin üzerinde tutmasını bekliyoruz. BIST-100 içerisindeki en iyi risk çeşitlendirmesine sahip olan Koç Holding hisseleri için beklentimiz "endeks üzeri performans". Yüzde 19 yükseliş potansiyeliyle 14 öngörüyoruz.
Tüpraş: Performansının, operasyonel bazda ve satış gelirlerindeki fiyat etkisiyle görülen azalma paralelinde zayıfladığı görülüyor. 2016 yılının ilk 9 ayında artan talep paralelinde yüzde 103.6 kapasite kullanımı ile rekor kıran şirket; yüzde 76.2 beyaz ürün verimi elde etti. Satış gelirleri gerilemiş olmasına rağmen, ham petrol fiyatı paralelinde düşen ürün fiyatları artan talep üzerinden satış hacmini yükseltti. 2017 yılında ise ürün marjlarının iyileşmesini bekliyoruz.
Öte yandan şirketin döviz açık pozisyonu fazla. Ancak açık pozisyonunun büyük kısmını finansal türev araçlarla "hedge" ederek kompanse ediyor. Bu nedenle kur farklarından etkilenme derecesini minimal olarak görüyoruz. Şirketin tarihsel olarak temettü verimini de beğeniyoruz. Tüpraş hisselerinde yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 71.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz ve "ağırlık artır" tavsiyesi yapıyoruz.
Kaynak: İdil Taraklı/Para Dergisi