Güncelleme Tarihi:
Türkiye`de ilk defa mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik yosun türü olan Spirulina`nın üretimini Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji ve Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ile birlikte gerçekleştiren Rüştü Tok, şimdi de akvaryum balıkları için yem üretimine başladı.
Türkiye`nin ilk spin off şirketi olan Egert Doğal Ürünler Limited Şirketi`ni kuran ve bugüne kadar Egert Spirulina markasıyla bitkisel protein gıda takviyesi üretimi yapan Rüştü Tok, 4 milyon TL yaptığı yatırımla kurduğu Turgutlu`daki fabrikada yeni ürünü için ambalajlama çalışmalarını tamamladı. kobiden.com muhabiri Arzu Alp haberine göre; bir yandan bayiler kanalıyla iç pazara Egert markasıyla akvaryum balık yemi satışına hazırlanan Tok, bir yandan da ihracat için Suudi Arabistan ile Kore`ye numune gönderdi.
Sektörde alg üretimi yapan tek firmayız
Spirulina`dan katma değer yaratmak amacıyla akvaryum balıkları için yem ürettiğini belirten Tok, “İç pazarda iyi bir yere geldikten sonra başta Avrupa ve Güney Kore olmak üzere ihracata da başlayacağız. Suudi Arabistan ve Kore`ye numune gönderdik” dedi. Türkiye`de akvaryum balık yemi üreten fabrika olmadığını belirten Tok, içerisinde alg üretimini yapan tek firma olduklarını dile getirdi. Spirulina`nın yem hammaddesi olarak kullanımının yaygınlaştığına ve taleplerin arttığına işaret eden Tok, “Hammaddesini de biz ürettiğimiz için akvaryum balıkları için yem üretimini kendimiz yapmaya karar verdik. Turgutlu`da 4 milyon TL yatırımla 2 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika kurduk. Yem konusunda Ar-Ge çalışmalarımız başarıyla sonuçlandı. Ambalajlama çalışmalarımızı da tamamladık. Önümüzdeki günlerde Egert markasıyla pazara gireceğiz” dedi.
Tok, Spirulina`nın, içeriğinde değişik vitamin, mineral ve proteinleri barındıran tamamen doğal bir besin olduğunu ve dünyada Çin, Hindistan`da tüketildiğini anlattı. Türkiye`de tek Spirulina üreticisi olduğunu hatırlatan Tok, gıda takviyesi olarak tüketilen Spirulina`nın Edak Ecza deposu kanalıyla Türkiye`de satışlarının devam ettiğini bildirdi.