Türbosan ihracatını artırmaya odaklandı

Güncelleme Tarihi:

Türbosan ihracatını artırmaya odaklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 14:08

Santrifüj pompa üretimi yapan Türbosan bu yıl ve 2017 yılında ihracatını artırmayı hedefliyor

Haberin Devamı

kobiden.com'dan Sabiha Toprak'ın haberine göre; temiz su, atık su, kimyasallar, soğutma sistemleri, endüstriyel proses yangın sistemleri için her türlü santrifüj pompayı üreten Türbosan AŞ, bu yıl ve 2017 yılında ihracatını artırmayı hedefliyor.  Gelecek döneme ilişkin hedefleri ile ilgili açıklamada bulunan Türbosan Teknik ve Satış Pazarlama Koordinatörü Ufuk Kalmanoğlu, "Birkaç yıl önceki ekonomik hareketlilik devam ediyor olsaydı, planladığımız teknolojik yenilikler, üretim alanının genişletilmesi ve istihdam sayımızı yüzde 50 artırmayı planlıyorduk. Muvcut ekonomik akış piyasaları çok dikkatlı olmaya sevk ediyor. Bu durgunluk bizlere de dolaylı olarak yansıyor. Şu anda tek hedefimiz var bu da ihracatımızı artırmak. Bu konu ile ilgili olarak yoğun çaba sarf ediyoruz. 2016 Yılı durgun bir akışla devam edecek ama umuyorum  ki 2017 yılında piyasa hareketlenir" ifadesini kullandı. Türbosan'ın 45 yıl önce sektörün ihtiyaç duyduğu çeşitli tip ve özellikteki pompaları üretmek amacıyla kurulduğu bilgisini veren Ufuk Kalmanoğlu, tüm ürünlerin tasarımında ileri mühendislik araçlarının kullanıldığını belirtti. Türbosan'ın kendi tesislerinde temiz su, atık su, kimyasallar, soğutma sistemleri, endüstriyel proses yangın sistemleri için her türlü santrifüj pompayı ürettiklerini ifade eden Kalmanoğlu, "Ayrıca özel projeler için yeni ürünlerle farklı çözümler geliştirebiliyoruz. Türbosan üretiminin yüzde 80'i farklı ve özel projelerle ürettiği ürünleri kapsıyor. Ürünlerin yüzde 20'si ise seri üretim grubuna giren çeşitli tiplerdeki pompa ve pompa gruplarını içeriyoruz. Türbosan, 10 bin metrekaresi kapalı  alan olmak üzere  toplamda 20  bin metrekare alan üzerine kurulu. Mavi ve beyaz yaka olmak üzere çalışan sayımız ise  72 kişi" diye konuştu. 2015 Yılı ile ilgili değerlendirmede bulunan Kalmancıoğlu, yeni tesisteki hedefin farklı, yeni ve büyük pompa ile türbin ve sistemleri üretmek olduğunu kaydetti.2015 Yılının sektör açısından oldukça sıkıntılı geçtiğini kaydeden Kalmanoğlu,"Buna rağmen istediğimiz hedefi 2015 yılında gerçekleştirdik. İhracatımızın ve kurların artışı bunda büyük etken oldu. Aşırı fiyat rekabeti istediğimiz ve planladığımız yatırımların yüzde 10'unu gerçekleştirmemize imkan tanıdı. Planlanan büyük hedefler birazda alacağımız işlere bağlı şekillenecek" diye konuştu.
 
PİYASADA REKABETİ OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR YAPILANMA VAR

 
Pompa sektörünün temiz su ve atık suya odaklı bir sektör olduğunu belirten Kalmanoğlu, iç piyasada oldukça fazla üreticinin olduğunu belirterek, yerlilerin yanı sıra ithalatçı onlarca firma ile rekabet ederek pazarda satış yapmaya çalıştıklarını belirtti. Birçok yerli üreticinin eski üretici konumundaki firmaların ürünlerini yaparak pazardan pay kapmaya çalıştıklarını söyleyen Kalmanoğlu, "Bu yapı rekabeti maalesef olumsuz etkiliyor. Türbosan olarak her türlü ekonomik güçlüklere rağmen her yıl yeni ürünleri ürün portföyümüze koyuyoruz. DSİ'nin oldukça güzel ve büyük projeleri var. Bunları Türbosan olarak yapabilecek teknolojik yapı ve birikime sahibiz. Bu işleri alan firmaları sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Pompa sektörü proje esaslı yatırım malıdır. Su hayatımızın olmaz ise olmazıdır. Pompanın varlığını ve önemini musluğumuzdan su akmadığında ve atık sularımızın deşarjı yapılmadığında anlıyoruz. Pompa modern, sağlıklı ve çevreye duyarlı yaşamın en önemli araçlarından biridir. Yurt içindeki değerli tüketicilerin, sanayicilerin, projecilerin ve kullanıcıların yurdumuzda üretilen pompa üreticilerin ürünlerini kullanmalarını, hepimizin geleceği için tavsiye ediyoruz ve öneriyoruz.
 
Türbosan ürünlerinin Avrupalı ve Amerikalı üreticilerin ürünlerinden kalite ve çalışma ömrü olarak hiçbir farkı yoktur. Ülkemizdeki pompa kullanıcıları, Türbosan'ın ürettiği pompaları güvenle kullanabilirler. Yabancı firmalara karşı kamu sektörü yerli üreticilerin gelişmesine katkı sağlayacak çaba içinde olmalılar. İthal ürünler arttıkça genç mühendislerin çalışma azmini engelleyecektir." diye konuştu. Sektörde karşılaştıkları güçlüklerden bahseden Kalmanoğlu,"Yerli üreticiler olarak yabancı üreticilerle, rekabet edebilmemiz için birbirimizi kopyalamak yerine inovatif ürünleri yaparak tüketicilere sunmalıyız. Düşük fiyat rekabeti firmaların Ar-Ge çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Üreticiler bu haksız rekabete dur demeliler. Sektörümüzde yapılacak çok projeler olduğunu biliyoruz ve bu konularda çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!