Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin en büyük dördüncü ilçesi olan ve Bursa’da ticari hayatın kalbinin attığı Osmangazi’de işletme ruhsatı alan faaliyet kolları içerisinde 113 ruhsatla perakende bakkallar ilk sırada yer aldı. Bakkalların ardından 74 ruhsat verilen kahvehaneler ikinci sırada, 58 ruhsat verilen çay ocakları en fazla ruhsat verilen işletmeler oldu. Yılın ilk 8 ayında 50 ruhsat verilen marketler, en fazla ruhsat verilen dördüncü faaliyet kolu olurken, bunları 25 erkek, 23 bayan olmak üzere toplam 58 işletme ruhsatı ile kuaförler izledi.
Osmangazi Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü verilerine göre, geçtiğimiz yılın ilk 8 aylık döneminde verilen işletme ruhsatı sayısı 774 iken, bu sayı 2015 yılının aynı döneminde 86 artış göstererek 860 oldu. Belediyenin ruhsat verme yetkisine sahip olduğu işletme yönünden bakıldığında, ilçede 27 bin 573’ü işyeri açma izin belgesi, 2 bin 221’i GSM (Gayri Sıhhi Müessese İşletme Ruhsatı), 5 bin 147’sinin gıda dışı faaliyet gösteren (Kuyumcu-Kırtasiye ve benzeri) işletme olmak üzere yaklaşık 35 bin ruhsatlı işletmenin, 250 farklı dalda faaliyet gösterdiği görülüyor.
Osmangazi Belediyesi, geçtiğimiz yılın 12 aylık döneminde ilçede 265 farklı faaliyet kolunda toplam bin 283 işletme ruhsatı verirken, verilen işletme ruhsatlarının 96’sı yıl içerisinde işletme sahipleri tarafından iptal edildi. Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü yetkilileri, bu yılın ilk 8 ayında belediye tarafından verilen 860 işletme ruhsatından 14’ünün vatandaşlar tarafından iptal edildiğini, 846 işletmenin ise faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. İşletme ruhsatı müracaatlarının devam ettiğini belirten yetkililer, yılın ilk 8 aylık verileri dikkate alındığında, 2015 yılında Osmangazi’de ruhsat verilen işletme sayısının bir önceki yıla nazar artış göstermesinin beklendiğini söyledi.