Güncelleme Tarihi:
kobiden.com'dan Gülay Soydan Pehlevan'ın haberine göre; Akka Kalıp Enjeksiyon kurucusu Nazan Akıncı’nın 100 metrekarelik alanda, bir makine ve bir çalışanla başlayan üretim hikayesi kadın girişimcilere örnek oldu. Akıncı, hızla büyüyen ve yüzde 80 ihracat odaklı çalışan Akka’da gösterdiği başarıyla, KOSGEB Kadın Girişimci Ödülleri yarışmasında ilk 5 finalist arasında da yerini aldı.
Uzun yıllar otomotiv sektöründe yönetici olarak çalışan Akka Kalıp Enjeksiyon Plastik Mühendislik Kalite Yöneticisi Nazan Akıncı, KOSGEB’in girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak, yine KOSGEB desteğiyle, 2012 yılında Akka Kalıp Enjeksiyon’u kurdu. “Akka’nın şansı KOSGEB’di” diyen Akıncı, “Bu işe Bursa Küçük Sanayi Sitesi’nde 100 metrekarelik dükkanda bir makine ve bir çalışanla başladık. İlk yıl yeni bir firma olduğumuz için numunelere odaklandık. Bebek büyütür gibi kalıbından önserisine kadar her aşamada müşteriye tek tek götürüp hatalarımızı görerek ve onay alarak numunelerimize çalıştık. Bugün gelinen noktada 150’yi aşkın ürünümüz var” ifadesini kullandı. 2013'te Bursa OSB'ye taşındıklarını vurgulayan Akıncı, seri üretime başladıklarını ve yine devlet desteğiyle yeni makine yatırımları yaptıklarını anlattı. 2015'te 600 bin adet parçayla kapattıklarının altını çizen Akıncı, “Hedefimiz 450 bin adetti ancak kapasite kullanım oranımızın yüzde 90’ı bulmasıyla hedefin üstüne çıktık. Firmamız için daha belirleyici bir yıl olacak 2016 öngörümüzse, yüzde 50 artışla, 900 bin adet parça üretmek. Bu doğrultuda yine makine yatırımlarına hazırlanıyoruz. Şu an üretimin yüzde 80’ini, Meklas Group vasıtasıyla, dolaylı olarak ihracata gönderiyoruz. Hedefimiz hava süspansiyon sistemlerinde Türkiye’de ve dünyada adımızdan söz ettirmek” dedi.
KADIN İSTİHDAMINA DA KATKI SAĞLIYOR
Akka’yı kurarken hedeflerinden birinin de kadın istihdamı olduğunu ifade eden Akıncı, “Şu an 12 çalışanımızdan 4’ü kadın. Bu sayıyı daha da artıracağız. Hassas ve titiz oldukları için özellikle parça montajında kadınlarla çalışmayı tercih ediyoruz. Ayrıca güzel iletişim kuruyoruz” şeklinde konuştu.
KALIPLARI KENDİ TASARLIYOR, KENDİ ÜRETİYOR
Kalıplarının kendi tasarımları ve imalatları olduğuna dikkat çeken Nazan Akıncı, ileri teknolojinin vazgeçilmezleri arasında olduğunu belirtti. Akıncı, şunları kaydetti: “ArGe ve inovasyon faaliyetleri kapsamında kalıp makine, aparat tasarımı ve imalatımız var. TÜBİTAK’la projeler yapıyoruz. Redüktörlü ve yaprak maçalı gibi farklı kalıp sistemlerine yönelik projeler hayata geçirdik. Amerikalı bir koltuk firması için plastik enjeksiyon esnasında parçada kalıp üzerine diş çektik. Çıkardığımızda diş tüm kalite standartlarına uygundu. Ardından bu parçaya mukavemetinin iki katı oranında nem katarak sızdırmazlık testini geleneksel yöntem olan su ile değil, özel olarak ürettiğimiz cihazla yaptık. Böylece hataları sıfırlamış olduk.”