Güncelleme Tarihi:
Mim Mühendislik, yurtdışında birçok ülkede kullanılan ve olası bir deprem anında ve sonrasında binanın yıkılmasını engelleyen ve alacağı zararı minimum seviyeye indiren izolatör sisteminin, Türkiye'de yüzde yüz yerli olarak üretimine başladı. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun, sistemin deprem ülkesi Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini ve öncelikli olarak hastanelerin, öğrenci yurtlarının ve okulların bu şekilde korunması gerektiğini vurguladı. Şuyun, sistemin Türkiye'de kullanılabileceğine yönelik TSE'den 'G Belgesi'ni aldıklarını, CE belgesini almak için ise kalan son birkaç testi yaptırdıklarını aktararak, "CE Belgesi'ni aldıktan sonra bunu da Avrupa'ya satacağız. Bu sistem, Avrupa'da çok yaygın kullanılan, hatta Avrupa'nın mecbur tuttuğu bir sistemdir" dedi.
kobiden.com'dan Özüm Örs'ün haberine göre; Şuyun, şu anda bu sistemi Sağlık Bakanlığı'nın zorunlu kıldığını ve sistemin, deprem yönetmeliği kapsamında hastanelerde kullanılmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Söz konusu sistemin, daha önce kurulmuş hastanelere de güçlendirme anlamında kurulabildiğini dile getiren Şuyun, "Sağlık Bakanlığı 'ben deprem sırasında zarar gören, yıkılan bina değil, içinde ameliyat yapılabilen hastane istiyorum' diyor. Bu yapılan sistemde izolatörler kurulmuş olsa, bina zarar görmemiş oluyor ve hastane kullanılır durumda kalmış oluyor. Sadece deprem sırasında hareket 50 cm kadar uzuyor" dedi.
Bu sistemin Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğinin altını çizen Şuyun, izolatörlerin dünyanın her yerinde üretildiğini, ancak yakın döneme kadar Türkiye'de üretilmediğini belirterek, "Biz bu sistemi şimdi Türkiye de üreterek ithalatını azaltmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte sistemin ihracatına başlamayı hedefliyoruz" dedi. Ayrıca Şuyun, bu iş için Ar-Ge yatırımının 5 milyon TL civarında tutacağını öngördüklerini bildirdi.