Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de ilk kez oksijen üretim tesisi ihraç eden firma unvanın sahibi Mentis, hedeflerini yükseltti.
Türkiye’de ilk kez oksijen üretim tesisi ihraç eden firma unvanın sahibi Mentis, hedeflerini yükseltti. Şirket, cirolarının yüzde 80’ini oluşturan ihracatını daha çok artırmayı ve sektörde global olarak bilinen, aranan bir marka olmayı istiyor.
Konya’da 2007’de kurulan Mentis Mühendislik Makine ve Kimya Limited Şirketi, Ar-Ge tabanlı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Faaliyetlerine değinen Mentis Mühendislik Genel Müdürü Halil Ünal, ithal edilen “hava ayrıştırma teknolojileri ve gaz üretim sistemleri” konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Sistemleriyle oksijen ve nitrojen tüketen her sektördeki firmayı, ihtiyaç duyduğu gazı işletmesinde kendisi üretebilir hale getirmeyi amaçladıklarını anlatan Ünal, bu teknolojinin daha önceden ABD ve birkaç AB üyesi ülkeden temin edildiğini anımsattı. “Bu esnada Türkiye` de ilk kez Dinamik Akış Kontrollü Nitrojen jeneratörü bir Ar-Ge projesi kapsamında üretildi ve izlenmeye alındı” ifadelerini kullanan Ünal, “Tasarım ve teknolojimizin test edilmesi noktasında başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bu uygulama, yerli çekirdek teknolojilere olan ihtiyacımızı bir kez daha gösterdi. Firmamız içinse geleceğe ışık tutan bir kilometre taşı oldu” açıklamasını yaptı.
“2010’dan itibaren de ürünlerimiz atmosfer kaynaklı hava ayrıştırma tesisleri, oksijen ile nitrojen üretim jeneratörleri olarak firma ve kurumlarımızın iç piyasada taleplerini karşılamaya başladı” ifadelerini kullanan Ünal, bir yıl sonra da Sağlık Bakanlığı’nın onayını alarak medikal oksijen üretim tesislerine kurduklarını belirtti.
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren ihracat çalışmalarına başladıklarını dile getiren Ünal, “2012 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Ve ilk defa oksijen üretim tesisi ihraç eden firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada 2013 yılı için toplam ciromuzun yüzde 80’lik bölümünü ihracat oluşturuyor. Yurtdışı talepleri çoğunlukla Ortadoğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden geliyor. Bu talepler hem endüstriyel hem de medikal amaçlı oluyor” ifadelerini kullandı.
Ürünlerinin tasarımı, imalatı ve yazılımı tamamen firma bünyesinde gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Ünal, müşteri odaklı projeler ve çözümler ürettiklerini söyledi. Sahip oldukları söz konusu teknolojik esnekliğin sektör ve ürün çeşitliliğini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Ünal, “Ürün çeşitlerimiz oldukça fazla. Medikal sektörde hastaneler için medikal oksijen üretim jeneratörleri, medikal ve sentetik hava santralleri tasarlıyoruz. Endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan oksijen ve nitrojen üretim tesisleri, lazerler ve plazmalar gibi ürünler tasarlıyoruz. Düşük enerji tüketimi, izlenebilir istenilen saflık, verimli ve güvenli gaz üretim tesislerimiz yatırımcısını tedarik zinciri ve zorluklarından kurtarıp, ihtiyaç duyduğu gazı işetmesinde kendisinin üretmesini sağlayacak ve bu yatırım yani oksijen tüpleri 2 yıl gibi bir sürede amorti edecek” diye konuştu.