Güncelleme Tarihi:
Malzemesiyle, hazırlanış tekniği ile özel ustalık isteyen baklavası ile ünlü Gaziantep’te sektör temsilcileri 2015 yılından umutlu. Kaliteli Antep baklavasının kilosunun 48- 70 TL aralığında değiştiğini söyleyen sektör temsilcileri, bu yıl Antepfıstığı rekoltesinin yüksek olması nedeniyle baklava fiyatlarının artmayacağını düşünüyor. Sektör temsilcileri yeni dönemde Antep baklavasının tanıtımına ağırlık verilmesini istiyor.
kobiden.com'dan Güneş Doğdu Soylu'nun haberine göre; Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meslek Komitesi Başkanı Bülent Erleblebici, kentte üretilen baklavanın yarısının diğer kentlere yurtdışından gelen turistlere satıldığını belirterek, “Antep baklavasının kilosu 48-70 TL aralığında değişiyor. Bu yıl Antepfıstığı rekoltesinin iyi olacağı ifade ediliyor. Bu nedenle baklava fiyatlarında bu yıl artış olacağını düşünmüyorum. Gaziantep’te Ticaret Odası’na kayıtlı baklavacı sayısı 100 civarında. Ancak kentte toplam 250 civarında baklava üreticisi var. Sektörde günlük yaklaşık 6 ton civarında üretim gerçekleştiriyoruz. Baklava sektörünün sağlamış olduğu istihdam 4 bin kişi .Sektörümüz inovasyona açık bir sektör ancak ürünün geleneksel tarzıyla çok fazla oynanılmaması gerekir. Sektörde birlik ve beraberlik tesis etmeye çalışıyoruz. Baklavanın daha yaygın tanıtılması için ticaret odası çatısı altında bazı projelere yöneldik” diye konuştu. Emek yoğun bir sektör olan baklavacılıkta yavaş yavaş makineleşmenin başladığını ifade eden Erleblebici, “Makineleşme zorunluluğu biraz da kalifiye eleman yetersizliğinden kaynaklandı. Bence imalatta makine kullanımı kaliteyi düşürmüyor. Örneğin eskiden taş fırınları olmazsa olmazlardandı ama günümüzde öyle fırınlar yapılıyor ki taş fırınları aratmıyor”dedi.
Koçak Baklava firması sahibi Coşkun Koçak da geçen yılın sektör açısından iyi geçtiğini kaydederek, “Firma olarak baklavamızın kalitesini daha çok insana duyurduk. Kapasitemiz arttı ve yurtdışına daha fazla baklava gönderdik. Firmamızın günlük üretimi 1 ton. 2 şubemiz var Gaziantep’te. Baklava fiyatlarının pahalı olma nedeni kaliteli malzeme ve el emeği yoğun bir sektör olması. Biz firmamızda keçi sütü, Şanlıurfa yağı ve sert buğday unu kullanıyoruz. Baklavada kullandığımız su bile arıtılmış sudur. 10 çeşit baklava üretiyoruz. 80 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yıl üretim yerimizi genişleteceğiz. Avrupa standartlarına uygun imalathanemiz var. Ar-Ge çalışmaları kapsamında baklavayı daha uzun süre koruması için ahşap ve özel kartonlardan kendimize özel ambalajlar geliştiriyoruz.Yurtiçi ve dışına online satış yapıyoruz. Sektörün fıstık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak yükselmesi, yeterli tanıtım yapılmaması ve soğuk hava taşımacılığının yetersizliği gibi sorunları var. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Komşu ülkelerin baklavaya olan ilgisi yüksek
Ayıntap Baklava Sahibi Levent Aktaş ise Sektörde 28 yıllık tecrübeleri olduğunu belirterek, “2014 firmamız açısından iyi geçti. Komşularda sıkıntı yaşanmasa satışlarımız daha da yükselir. Günlük üretim kapasitemiz 600 kilogram civarında. 1 tona kadar da çıktığımız oluyor. Yatırım planlarımız var. İl dışında bir faaliyet düşünmüyoruz. Gaziantep’in İbrahimli bölgesinde bu yıl şube açacağız. Komşu ülkelerden gelen ziyaretçilerimizin baklava tüketimi çok iyi. Bence baklava yeniliğe çok açık bir ürün değil. Mesleğimiz gerçekten emek isteyen bir işkolu. Ücretler yüksek olsa da çalışma saatlerimizin farklı olması nedeniyle kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Gaziantep baklavasının en önemli özelliği işçilik ve kullanılan malzeme. Üretimde şehir suyunu arıtarak kullanıyoruz. Ambalaj konusunda yenilikler yapıyoruz. 250 gramlık kutularımız bile mevcut. Tüketicinin rahat ve sağlıklı tüketimini sağlamak için ambalaj konusundaki tüm yenilikleri yakından takip ediyoruz. Sektörde birlik için daha çok çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.
Öne çıkan sorunlar
►Fıstık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak yükselmesi.
►Sektörde yeterli tanıtım yapılmaması.
►Soğuk hava taşımacılığının yetersizliği.
►Merdivenaltı üretim konusunda denetimlerin az olması.
►Kalifiye eleman eksikliği.