Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin geçen yılki susam üretim miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 4,71 azaldı. Ülkede geçen yıl 248 bin 70 dekarlık alanda ekilen susamın, 247 bin 849 dekarlık alanı hasat edildi. 2013 yılında susam üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 4,71’lik düşüş göstererek 15 bin 457 tona düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, geçen yıl 3 bin 190 ton ile en çok susam üretiminin Antalya’da yapıldığını söyledi.
cihan.com.tr'den Mustafa Kuşen'in haberine göre: Antalya’yı 2 bin 336 ton ile Manisa’nın takip ettiğini dile getiren Müdür Akyol, 2 bin 147 ton ile Muğla’nın üçüncü, bin 954 ton ile Uşak’ın dördüncü ve bin 648 ton ile Adana’nın beşinci sırada yer aldığını kaydetti. Akyol, sadece 26 ilde susam üretimi mevcut olup en az üretim yapılan illerin 2 tonla Isparta, Ankara ve Şırnak olduğunu ifade etti.
MANİSA SUSAM ÜRETİMİ YÜZDE 6 ARTTI
Manisa’da susam üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 2 bin 336 ton olduğunu belirten Akyol, bu miktarla Türkiye üretiminin yüzde 15,1'ini karşıladığını söyledi. Akyol, Manisa’nın en fazla susam üretimi yapan ikinci il konumunda olduğunu belirtti. Akyol, “Manisa’da susam üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Köprübaşı (647 ton), Kula (582 ton), Salihli (348 ton), Demirci (280 ton) ve Selendi'dir (220 ton). İlde susam üretiminde en fazla verim 73 kilo ile merkez ilçede, en az verim ise 30 kilo ile Sarıgöl ilçesindedir. Ege Bölgesi’nde susam üretim miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 3,7 azalarak 7 bin 252 ton olmuştur. Ege Bölgesi, 123 bin 916 dekarlık hasat alanıyla Türkiye toplam susam üretiminin yüzde 47’sini karşılamaktadır. Ege Bölgesi illeri arasında en fazla susam üretimine sahip il 2 bin 336 tonluk üretimle Manisa olurken en az susam üretime sahip il ise 13 tonla Kütahya’dır.” diye konuştu.