KOBİ'ler cari açıktaki karadeliği küçültebilir

Güncelleme Tarihi:

KOBİler cari açıktaki karadeliği küçültebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 13:26

''10 yıl sonra 40 milyar dolarlık bir açık oluşur''

Haberin Devamı



MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, Bunun önüne geçmek için KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmalı dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'de net döviz girdisi sağlayan fasıllarda, ithalatın ihracattan kayda değer  seviyede hızlı artmasının önemli bir risk unsuru olduğunu belirterek, KOBİ'ler desteklenmez ve tedbir alınmazsa, cari açığın finansmanına katkıda bulunan fasıllarda 10 yıl sonra 40 milyar dolarlık bir açık oluşur dedi.

MÜSİAD'ın hazırladığı 2014 Türkiye Ekonomisi Raporunu açıklayan Nail Olpak, Türkiye'nin hem testlerden geçtiğini hem de büyümenin devam ettiğini belirterek, kendilerinin 2014-2023 dönemini Geri Sayım Dönemi olarak adlandırdıklarını dile getirdi. Bu dönemde cari açığın çözümü için ihracatın ihmal edilen sektörlere ağırlık verilerek katma değerli şekilde artmasının önemine işaret eden Olpak, bu nedenle 2014 MÜSİAD Ekonomi Raporu'nun başlığını 'Cari Açığa Karşı KOBİ'ler ve Tarım' olarak belirlediklerini ifade etti.

TEDBİR ALINMALI

Enerji bağımlılığının, cari açığın önemli bir faktörü olduğunu belirten Olpak, şunları kaydetti: Geçen yılın 56 milyar dolarlık enerji ithalatının, cari açığın yüzde 85'ine karşılık gelmesi, cari dengenin sağlanmasında vurgunun enerji üzerinde yoğunlaşmasına sebep oluyor. Bununla birlikte, tüm faturanın neredeyse sadece ithalatın yüzde 22'sini oluşturan enerjiye kesilmesi, kalan yüzde 78'lik dilim üzerinde dikkatlerin toplanmasına engel olmaktadır. 2013 yılında, enerjiden sonraki 5 fasıldan yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 40'ına eşittir.

İlaveten, ithalatın seyrine bakınca belli fasıllarda yoğunlaşmasının yanı sıra minimum ithal girdiye ihtiyaç duyulması gereken fasıllardaki ithalatın da hem değer hem de oran olarak arttığını görüyoruz. Ülkemize net döviz girdisi sağlayan fasıllarda, ithalatın ihracattan kayda değer düzeyde hızlı artması, önemli bir risk unsurudur. KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmaz ve gerekli tedbirler alınmazsa, cari açığa katkıda bulunan fasıllarda, 10 yıl sonra 40 milyar dolarlık bir açık oluşabilir.

Bu ise şu an cari açık tartışmalarında önemli yer işgal eden enerji benzeri ikinci bir finansman yükü demektir.
Olpak, ayrıca, nitelik olarak ülkenin üretim düzeyi için bir gösterge olan yatırım malları ihracatının, 10 yılda 1 puan artış göstermesinin de ihracatın katma değeri açısından olumsuz bir tablo olduğunu ifade ederek, Cari açık sarmalı kırılmadıkça, ülkemizin sürdürülebilir bir yüksek büyüme oranı yakalaması zordur diye konuştu.

KOBİ'ye faiz hâlâ yüksek

Nail Olpak, raporda  KOBİ'lerin Türkiye ekonomisindeki önemli rolüne değinildiğini belirterek  özellikle gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler için önerilerde bulundu. Olpak, Tarımsal üretim gerçekleştiren KOBİ'ler de KOSGEB desteklerinden yararlandırılmalı. KOBİ'lerin kredilere ödediği faiz oranları, büyük ölçekli firmaların ödedikleri faiz oranlarının 4-5 puan üzerinde. Bu hususun asgariye indirilmesi için KOBİ bankacılığı acilen geliştirilmeli.

Tarımsal işletmelerin halka arzı kolaylaştırılarak, istihdam edilen personele yönelik SGK primleri, diğer işletmelere uygulanan oranlardan düşük tutulmalı. Organik ürün üretimi ve uluslararası fuarlara katılım teşvik edilmeli. İş gücünü öncelikle temin edebilmelerinin ve bu arada gerekirse yabancı işçi istihdam edebilmenin önü açılmalı dedi.

BÜYÜME YÜZDE 4 OLUR

Nail Olpak, 2014 yılı makro ekonomik göstergelerine ilişkin, GSYH büyümesinin yüzde 3.8-4, işsizliğin yüzde 8.3-8,7, bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 1.5-2, cari açığın 47-50 milyar dolar, cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 5.5-6,0 ve enflasyonun yüzde 7.5-8 arasında olmasını öngördüklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!