KOBİ`ler savunma sanayiine giriyor

27.05.2013 - 15:39 | Son Güncelleme :

KOBİ, sanayinin her ayağında üretim yapmaya hazırlanıyor

Türkiye`nin araştırma geliştirmeye yönelik yatırımları artarken, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) sanayinin her ayağında üretim yapmaya hazırlanıyor.
 
Son yıllarda yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla belli başlı ürünlerin sahip olduğu teknolojilerin yerli imkânlarla geliştirildiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, KOBİ niteliğindeki işletmelerin savunma sanayiinde de rol almasını amaçladıklarını söyledi. Başarılı Ar-Ge projelerinin küçük çaplı üretimden öteye gidemediğine dikkat çeken Ergün, “Ar-Ge`de önemli mesafeler kat ettik. Şimdi ise geliştirdiğimiz ürünleri ihraç edebilmemiz için ticarileşme sürecine giriyoruz.” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Zaman`dan Ercan Baysal`ın haberine göre; katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin geliştirilmesi için son yıllarda hem kamu hem de özel sektör, araştırma geliştirmeye önemli miktarda pay ayırıyor. TÜBİTAK, sanayi kuruluşlarına, kamuya ve araştırmacılara geçen yıl bu kapsamda 1,4 milyar liralık destek verdi. Türkiye, GSMH`nın yüzde 0,86`sını Ar-Ge`ye ayırıyor. Bunun sonucunda savunma, otomotiv, enerji ve sağlık gibi birçok alanda dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu teknolojiler artık Türkiye`de geliştirilir duruma geldi.

Ar-Ge`ye aktarılan kaynakların etkisiyle bu alanda güzel gelişmeler olduğunu belirten Bakan Ergün, TÜBİTAK`ın geliştirdiği ancak seri üretim yapmadığı ürünlerin raflarda kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. TÜBİTAK`ta köklü değişiklikler yaptıklarını ifade eden Ergün, “Kurum, daha sanayi odaklı, daha iş dünyası odaklı, daha ticari, teknolojinin ticarileşmesi odaklı bir destek programı ve araştırma programına yönelmiş oldu. Şimdi bir taraftan tabii ki kamunun araştırmalarını da yürütüyor, askeri nitelikli araştırmalar da yürütülüyor, savunma sanayii araştırmaları da yürütülüyor, ama bir taraftan da geliştirilmiş teknolojilerin ticarileştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor.” şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, küçük ve orta ölçekli firmalar ile savunma sektörünün de desteğiyle dünya piyasalarına taşınacak ürünler sayesinde Ar-Ge`de asıl hedefe ulaşılacağını söyledi. TÜBİTAK`ın askerî amaçla geliştirdiği projelerin önemine değinen Ergün, şöyle konuştu: “Biz askerî amaçlı mayın tarama cihazları yapıyoruz. Küçük çaplı bir üretim tesisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri`nin mayın tarama cihazı talebini karşılıyoruz. Bu 100 tane veya 500 tane ancak bu seri üretimle değil, atölyede üretiliyor. Aslında bu ticarileşebilir ve tüm dünyaya ihraç edilebilir bir ürün. Biz bu tür teknolojilerin dünya piyasalarına sunulması amacıyla, artık lisansıyla, patentiyle ve teknolojisiyle KOBİ`lere transfer etmek istiyoruz. TÜBİTAK yakında bu hedefler doğrultusunda çağrıya çıkacak ve şu teknolojiyi ticarileştiriyoruz diyecek.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.085 Değişim: 0,05% Hacim : 46.998 Mio.TL Son veri saati : 13:39
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3740 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9984 Değişim: -0,19%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,80 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.