Kayseri'den Avrupa'ya uzanan lezzet 'çemen'

25.05.2022 - 09:51 | Son Güncelleme :
Kayseri'den Avrupa'ya uzanan lezzet 'çemen' | Sektör Haberleri

Kayseri'nin kadim lezzetlerinden olan ve Kayserili firma tarafından üretilen çemen, Avrupa'nın 4 ülkesine ihraç edilerek sofraları süslüyor.

Kayseri'de 18 yıldır faaliyet gösteren firma, tarihi asırlar öncesine dayanan çemeni, geleneksel lezzetiyle üretti. Market raflarında 6 ay ömrü olan ambalajı ve etiketiyle üretilen diğer çemenlerden farklılığını ortaya koyan firma yetkilileri, iç pazarın yanı sıra özellikle Kayserililerin çok tercih ettiği çemeni Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine de ihraç etmeyi başardı.

Haberin Devamı

"AVRUPA'DA TADIYLA İLGİLİ ÇOK GÜZEL YORUMLAR ALIYORUZ"

Firma sahibi Musa Koca, ürettikleri çemeni Avrupa ülkelerine ihraç ettikleri için mutlu olduklarını söyleyerek, oradaki müşterilerinden özellikle çemenin tadıyla ilgili güzel dönüşler aldıklarını kaydetti. Koca, "Tarihi Orta Asya'dan bugüne kadar gelen ve kadim bir lezzet olan çemeni günümüzde teknolojiyle buluşturarak, ambalajını teknolojiye uygun bir şekilde tasarlayıp raf ömrünü de 1 aydan 6 aya çıkarttık. Şu anda Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine sevkiyatını yapmış bulunmaktayız. Avrupa'da 4 ülkede market raflarında Kayseri'nin coğrafi işaretli olan çemeni bulunmaktadır. Biz bu işten çok gurur duyuyoruz. Kayseri'nin coğrafi işaretli olan ürününe sahip çıkarak, saklama kapları ve özel etiketleri ile teknolojiyle birleştirerek bugün Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çemeni bulmak mümkün. Çemeni çeşitli ARGE'lerden geçirdikten sonra bu seviyeye getirdik ve geleneksel tadı bulmak istedik. 'Çemen-ekmek' dediğimiz geleneksel tadı bulduğumuza inanıyoruz. Daha önce Avrupa ülkelerine ayda bir sevkiyatımız vardı ama şimdi 15 günde bire düştü. Tadıyla alakalı da çok güzel yorumlar alıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi.

Haberin Devamı

KAYSERİ'NİN YÖRESEL BAHARATLARI ÇEMENLE BULUŞTU

Koca, ürettikleri çemenin içerisinde kentin yöresel baharatlarının da bulunduğunu kaydederek, "İçerisinde çeşitli baharatlar kullanıyoruz. Bu kullandığımız baharatların içerisinde rengini daha iyi verdiği için Kayseri'ye özgü Cırgalan biberi de var. Bununla beraber 'avcar' dediğimiz kimyonu birleştirdiğimiz zaman gerçekten ortaya nefis bir çemen çıkıyor. Bununla beraber daha önce bu çemenin içerisine irmik ve galeta unu katılıyormuş, bunlardan kesinlikle uzaklaşıp gerçekten baharatın dışına çıkmayıp geleneksel çemeni ürettik. O aromayı bulduğumuz için şu anda da çok güzel talepler almaktayız. Makineleşme ve bununla beraber ambalaj tasarımı ve saklama koşulları ile çemenin raf ömrünü uzatarak 2 yıllık bir ARGE çalışmamız sürdü. Böylelikle çemeni sevk edilebilir ve Avrupa'nın isteklerine karşılık verebilecek bir makine tesisatı kurduk. Ambalajının da raflarda daha dayanıklı ve içindeki ürünü tadıyla muhafaza etmesi gerekiyordu. Bu çalışmamız sonucunda ambalajının tasarımının ne olması gerektiği ve hangi ambalajın kullanılması gerektiği konusunda araştırmalar yaptık. Çemene daha uygun bir ambalaj bulduk. Bununla beraber yurtdışına sevk edildiğinde aylar boyunca raflarda dursa bile tadında bozukluğa rastlamadık. Bunun sonucunda da biz Avrupa'da ürünün devamını sürdürdük" ifadelerini kullandı.

"ÇEMENİ AMERİKA'DA GÖRÜRSENİZ ŞAŞIRMAYIN"

Avrupa pazarının ardından Kayseri'nin coğrafi işaretli ürünü olan çemeni Amerika'ya da ihraç etmeyi hedeflediklerinin altını çizen Musa Koca, "Avrupa'da gurbetçilerimizin hasret çektiği bir ürün diye düşünüyoruz. Bundan dolayı şuanda Türkler'in daha yoğun yaşadığı ülkelerde varız ama daha sonra da Amerika ile alakalı bir araştırma içerisindeyiz. Oradaki vatandaşların sos olayına daha yatkın ve daha istekli olduklarını gördük. İlerleyen aylarda da Amerika'da çemeni görürsek şaşırmayalım. Türkiye pazarında çemen yaygın bir şekilde satılmaktadır. Çünkü buranın damak tadına daha uygun. Biz Avrupa'ya yapmış olduğumuz çalışmalarla beraber aslında yurtiçinde de bir pazar elde ettik. Çünkü market raflarında bu ambalajla, bu etiketle ve bu raf ömrüyle başka bir çemen yok. Biz bununla beraber aslında iç piyasanın da genişlemesini sağladık" diye konuştu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 25.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5593 Değişim: 0,06%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0074 Değişim: 0,51%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0375
Açılış: 34,8286
2.428,22 Değişim: 0,21%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.