Güncelleme Tarihi:
Yurtdışında düzenlenen fuarlara katılmak için devlet desteği alan firmalara marka ve logo şartı getiriliyor. 150 milyar dolarlık ihracatın yüzde 61’ini gerçekleştiren KOBİ’ler bu düzenlemeden büyük zarar görecek.
Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’de yapılan değişiklik çerçevesinde özellikle KOBİ’leri yılbaşından itibaren kötü bir sürpriz bekliyor. Bugün Gazetesi`nden Mustafa Yağmurlu`nun haberine göre, marka ve logosu olmayan veya tescil ettirmeyen şirketlere artık stant ve ulaşım desteği verilmeyecek. Uygulamanın 1 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini anlatan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, şirket yöneticilerini uyararak eksikleri olan firmalara teşvik desteği verilmeyeceğini hatırlattı. Yamankaradeniz, “Fuar reyonlarında katılımcıların marka tescil belgelerini göstermeleri gerekiyor. Fuar teşviklerinden yararlanmak isteyen şirketler markaları koruma altına almak için bir an önce tescil yaptırmalıdır” dedi.
İhracatçının yüzde 10`u
Marka ve logo tescilli konusunda şirketlerin yeni yeni bilinçlenmeye başladığını anlatan Yamankaradeniz şöyle konuştu: “Ülkemizde toplam marka başvuru sayısı 10 bin 468’dir. Bunlardan bin 672 adet başvuru dosyası geri çekme, iptal ya da yenilenmeme nedeniyle kapanmıştır. 8 bin 796 adet işlemde olan başvuru dosyası bulunmaktadır. Yaklaşık 60 bin ihracatçı firmanın yüzde 10’u kadar bir bölümünün yurtdışında logo ve marka tescilli olduğunu düşünüyorum.”
Bu konuda şirketlerin profesyonel reklam ajansları ile çalışmalarını öneren Yamankaredeniz, marka tescilinin firmalara maliyetinin 1200-1500 eurodan başlayıp ülkelere göre farklılık gösterdiğini kaydetti.
İhracatı olumsuz etkiler
İhracatçının ayakta kalma savaşı verdiğini ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, bunun çok erken alınmış bir karar olduğunu ifade etti. Firmaların hazırlıksız yakalandığına dikkat çeken Akyüz, “Birçok firma bu karardan habersiz. Pazar sıkıntısı yaşanırken ve ihracatı artırmanın yolları aranırken böyle bir şeyin istenmesi özellikle küçük ihracatçıyı olumsuz etkiler. Böyle bir şeyin şart koşulması doğru değil” dedi.
Küçük firmalar etkilenecek
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin Batallı ise büyük firmaların zaten böyle bir şeye ihtiyaçları olmadığını, asıl sıkıntıyı küçük firmala- rın çekeceğini söyledi.
Yüzde 95`i KOBİ
Batallı, uygulamanın yürürlüğe konmamasını veya en az iki yıl ertelenmesini istedi. 60 bine yakın ihracatçı firma olmasına rağmen bugün 5 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısı 3 bin 600 civarında. TİM verilerine göre ihracatçı firmaların yüzde 95’i KOBİ sınıfında yer alıyor.
Destekleri 10 ayda anca alıyoruz
Evelin firması sahibi Beyhan Beycar şu anda ancak 8-10 ayda alınan fuar desteklerinin böylece ortadan kaldırılacağına dikkat çekti. KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç de bu uygulamanın şirketlere ayrı bir masraf getireceğini kaydetti. Özgenç, sektöre destek için uygulamanın ertelenmesini istedi.